Predsjednik Kosova mogao bi dobiti šire ovlasti

28/03/2012

Predloženim ustavnim amandmanima se poziva na izbor predsjednika direktnim općenarodnim glasanjem i njegovoj funkciji bi se dale dodatne ovlasti.

Linda Karadaku za Southeast European Times iz Prištine -- 28/03/12

photo

Prema predloženim izmjenama, Kosovo bi se pridružilo nekolicini svojih susjeda u održavanju direktnih predsjedničkih izbora. [Reuters]

Predsjednik Kosova bio bi biran direktnim glasovima građana i bila bi mu date dodatne ovlasti putem kojih bi ta funkcija mogla postati jedan od najmoćnijih šefova države u regionu, prema prijedlozima koje je prošle sedmice odobrila komisija kosovskog parlamenta.

Amandmanima se poziva da predsjednik Kosova bude i šef Vijeća sigurnosti Kosova (KSC) -- ključne komisije koja uspostavlja politike sigurnosti i koja je odgovorna premijeru. Tim amandmanima predsjedniku se daje i ovlast za imenovanje sudaca, tužilaca, ombudsmena i ambasadora.

Predložene izmjene razmatrat će ustavni sud i parlament. Ukoliko budu odobrene, šest mjeseci nakon stupanja na snagu tog zakona bili bi održani predsjednički izbori.

Nekoliko drugih zemalja u jugoistočnoj Evropi -- Crna Gora, Srbija, Bugarska i Hrvatska -- biraju svoje predsjednike direktnim glasanjem. Međutim, dodatne ovlasti koje se razmatraju za predsjedničku funkciju na Kosovu dale bi toj poziciji isto toliko, ako ne i više, ovlasti u odnosu na njegove susjede.

Predsjednika Kosova trenutno bira parlament. Predsjednica Atifete Jahaga, bivši komandant policije, izabrana je prošlog proljeća kao kompromisni kandidat do odobravanja ustavnih promjena.

Čak i onako kako je sad konstituirana, predsjednička funkcija je već moćna figura u odnosu na svoje regionalne kolege, izjavio je za SETimes predsjedavajući parlamentarne komisije Asim Bajrami.

"Komisija je pazila da očuva parlamentarni okvir, jer premijer ostaje glavna strana u izvršnoj vlasti koja dolazi iz parlamentarne većine," izjavio je Bajrami.

Neki eksperti, poput profesora Prištinskog univerziteta Belula Beqaja, izjavili su za SETimes da će novi predsjednik Kosova imati "ovlasti slične predsjedniku Srbije i Albanije u oblasti sigurnosti."

Predsjednici u tim zemljama su na čelu vijeća za nacionalnu sigurnost, osim što su vrhovni komandanti oružanih snaga. Predsjednik Srbije ima autoritet da proglasi vanredno stanje uz pristanak vlade, i može usvajati mjere za uspostavu reda i održavanje mira.

Albanski predsjednik -- koji se ne bira direktnim glasanjem -- također je na čelu vrhovnog vijeća pravde putem kojeg imenuje suce, daje pomilovanja i državljanstva i imenuje i povlači diplomatske predstavnike.

Stanje je na Kosovu međutim jedinstveno, zbog međunarodne prisutnosti u zemlji. "Ovo mijenja stanje na Kosovu, ne u smislu [datih] ovlasti, nego u smislu njihove upotrebe," izjavio je Beqaj. On je dodao da prisustvo NATO-a u zemlji ostaje vrlo važno, uprkos bilo kakvim ovlastima novog predsjednika ili bilo kog drugog lica.

"Potencijalna prijetnja [po regionalnu sigurnost] ne zavisi od normativnih ovlasti i ustavnih ovlasti, nego o stvarnoj vlasti na terenu i činjeničnim mogućnostima. Trenutno nema lica koje bi predstavljalo takvu prijetnju," izjavio je Beqaj.

Drugi prijedlozi da se predsjedniku daju i veće ovlasti -- za imenovanje ili smjenu obavještajne agencije u zemlji i guvernera centralne banke -- nisu uspjeli, jer su protivnici tvrdili da bi se tim sugestijama postigla potpuna dominacija predsjednika nad sistemom na Kosovu.

Povezani članci

Loading

"Imajući na umu naša iskustva i političku kulturu, snažan predsjednički sistem može dovesti do diktature ili totalitarne uprave. Kosovo se ne bi trebalo odvajati od evropskog karaktera i tradicije po pitanju parlamentarnih republika," izjavio je za SETimes analitičar Ramadan Ilazi, suosnivač nevladine organizacije Fol.

Ilazi je također ustvrdio da način na koji se lider bira ne bi trebao određivati predsjedničke ovlasti. "Makedonija je primjer gdje se predsjednik bira direktnim glasanjem građana, ali su njegove ovlasti više ceremonijalne prirode," izjavio je Ilazi.

Prištevac Luan Ibraj kaže da će, iako bi se ti amandmani trebali pozdraviti jer se njima razdvajaju ovlasti ogranaka vlasti, izbor predsjednika direktnim glasanjem utjecati na političku stabilnost na Kosovu.

"Političke stranke neće imati utjecaja na predsjednika; stoga on neće biti parlamentarni predsjednik, nego narodni predsjednik," izjavio je Ibraj.

Ovaj sadržaj je naručen za SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Vaši komentari na članke SETimesa su dobrodošli.

Nadamo se da ćete ovaj forum koristiti za interakciju s drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bismo ovo iskustvo održali zanimljivim, molimo Vas da slijedite pravila iznesena u politici za davanje komentara. Samim upisivanjem svojih komentara vi pristajete na ta pravila. SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osjetljive, ali istaknuti komentari predstavljaju isključivo stavove onih koji su ih upisali. Ne mora značiti da se SETimes.com slaže ili da odobrava ideje, stavove i mišljenja izražene u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne podržava upotrebu materijala koji se preslikavaju iz drugih izvora, linkova bez pratećeg teksta i jednorednih slogana. Ovo je forum koji vode moderatori. Može se desiti da komentari za koje se bude smatralo da su zlonamjerni, uvredljivi ili oni s prostim sadržajem ne budu objavljeni.

Politika za davanje komentara na SETimesu

Reportaža

Region i Turska optimisti po pitanju novih lidera EURegion i Turska optimisti po pitanju novih lidera EU

Zvaničnici iz regiona kažu da će nedavne personalne promjene u EU imati pozitivnog uticaja na odnose njihovih zemalja s Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li bi Grčka trebala izvršiti promjene u postupanju prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam