U strahu od protesta, Grčka zabranila građanima parade

26/03/2012

Dan nezavisnosti Atine pretvara se u privatni skup političkih lidera zbog strahovanja od demonstracija protiv mjera štednje.

Andy Dabilis za Southeast European Times iz Atine -- 26/03/12

photo

Protestanti demonstriraju zbog politika štednje tokom vojne parade u nedjelju (25. marta), kojom je obilježena godišnjica nezavisnosti Grčke. [Reuters]

Eleni Papaelia, 52-godišnja nastavnica kaže da je došla na paradu za Dan nezavisnosti Grčke u nedjelju (25. marta) u čast svog supruga, vojnog oficira koji je, kakokaže, poginuo u padu helikoptera. Ove godine njoj je zabranjeno -- kao i drugim Grcima koji nisu bili pozvani na skup samo za visoke zvaničnike -- da stoji ispred parlamenta gdje su političari, bojeći se provokacija ili nasilnih protesta zbog mjera štednje, sami bili na paradi.

Grčke građane je na udaljenosti držalo, kako se procjenjuje, 5.000 pripadnika policije koji su okružili trg Sintagma, lokaciju čestih demonstracija i nemira.

Odluka o blokiranju ranije javnog skupa za osnovu je imala jedan prošlogodišnji incident u Solunu, kad su svečanost kojom je obilježeno odbijanje Grčke da se preda Italiji na početku Drugog svjetskog rata poremetili protestanti, koji su izvikivali "izdajnik" prema predsjedniku Karolosu Papouliasu.

"Oni se ne plaše nereda. Sve što oni žele je da nas ponize i osramote," izjavila je Papaelia za SETimes dok je stajala s grupom drugih Grka odvojenih od tribina policijom, koje je bilo više nego publike.

Strahovanja su smijenila svečane prilike i samo par regimenti vojnika i policije -- bez ranjenih ratnih veterana koji su bojkotirali skup da bi pokazali svoje nezadovoljstvo time što su građani isključeni -- marširali su niz ulice, gdje su stajali i bljedunjavo mahali prorijeđeni redovi gledalaca.

photo

Oko 5.000 policajaca razdvajalo je građana od parlamenta. [Reuters]

Mjere sigurnosti bile su oštre na paradama širom zemlje, a drvca gorkih naranči u centru Atine -- omiljeni projektil protestanata -- brana su pred sami događaj.

Papaelia kaže da je ljuta na grčke lidere. "Oni žele da mi kao nacija nestanemo," kaže ona.

Povezani članci

Loading

Stojeći u njenoj blizini, 65-godišnji Demetrios Spiliotopoulos, vrtio je glavom na spektakl teško naoružane redarstvene policije koja je držala gledaoce na udaljenosti. "To nije bila parada, to je bio pogreb," kaže on za SETimes. "Grčka je pod diktaturom pod haljom parlamenta."

George Haralambos, 36, koji je, kako kaže, bez posla već dvije godine -- pošto su mjere štednje dovele do nezaposlenosti od 21% -- kaže da su strahovi političara, od kojih su neki bili mete napada jogurtom i voćem, neosnovani i da su oni podrili smisao slobode time što su Grcima zabranili da učestvuju na paradi i da proslave njeno značenje.

"Mi ne želimo nerede, nego želimo pravu paradu," kaže on za SETimes. "Nacionalisti su u porastu u anketama," kaže on, ukazujući na strmi pad podrške za PASOK i Novu demokratiju -- dvije stranke koje se naizmjence u Grčkoj nalaze na vlasti već 35 godina i koje se optužuju da su vladine urede nakrcale stotinama hiljada nepotrebnih radnika u zamjenu za glasove.

Ispred Univerziteta u Atini, nekoliko stotina metara od tribina, 24-godišnji Sophocles Markis dijeli protestne letke i za SETimes kaže: "Osjećamo se kao da smo u izgnanstvu u svojoj vlastitoj zemlji."

Ovaj sadržaj je naručen za SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Vaši komentari na članke SETimesa su dobrodošli.

Nadamo se da ćete ovaj forum koristiti za interakciju s drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bismo ovo iskustvo održali zanimljivim, molimo Vas da slijedite pravila iznesena u politici za davanje komentara. Samim upisivanjem svojih komentara vi pristajete na ta pravila. SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osjetljive, ali istaknuti komentari predstavljaju isključivo stavove onih koji su ih upisali. Ne mora značiti da se SETimes.com slaže ili da odobrava ideje, stavove i mišljenja izražene u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne podržava upotrebu materijala koji se preslikavaju iz drugih izvora, linkova bez pratećeg teksta i jednorednih slogana. Ovo je forum koji vode moderatori. Može se desiti da komentari za koje se bude smatralo da su zlonamjerni, uvredljivi ili oni s prostim sadržajem ne budu objavljeni.

Politika za davanje komentara na SETimesu

Reportaža

Region i Turska optimisti po pitanju novih lidera EURegion i Turska optimisti po pitanju novih lidera EU

Zvaničnici iz regiona kažu da će nedavne personalne promjene u EU imati pozitivnog uticaja na odnose njihovih zemalja s Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li bi Grčka trebala izvršiti promjene u postupanju prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam