Migracijski servisni centri promoviraju legalnu emigraciju

23/03/2012

Projekat koji se finansira od strane EU pomaže emigrantima sa zapadnog Balkana informacijama o legalnoj emigraciji u EU -- i radi na tome da privuče dijasporu na povratak.

Anes Alić za Southeast European Times iz Sarajeva -- 23/03/12

photo

Banjolučki migracijski servisni centar jedan je od pet u BiH i do sad je opslužio preko 700 lica. [Ustupila Međunarodna organizacija za migracije]

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) provodi projekat koji finansira EU, pod nazivom Migracija za razvoj na zapadnom Balkanu (MIDWEB), kako bi se obrnuo pravac razornog odliva mozgova. Ulozi su visoki, a i prepreke.

U okviru projekta se obezbjeđuju informacije onima koji žele legalno emigrirati u zemlje EU, steći obrazovanje i zaposlenje i onda se vratiti. Njime se također povećava svijest o opasnostima i troškovima ilegalne imigracije.

Ključni instrument projekta je mreža vrijedna 2,1 miliona eura sastavljena od migracijskih servisnih centara (MSC) u Albaniji, Bosni i Hercegovini (BiH), Hrvatskoj, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji, koji obezbjeđuju posebnu edukaciju, zapošljavanje i druge mogućnosti.

"[MSC] pomažu u snalaženju u birokratiji [EU], pomažu sa zahtjevima za vize, obezbjeđuju ovjeru i prijevod dokumenata i čak upućuju podnosioce zahtjeva odgovarajućim organima," kaže se na internet portalu MSC-a.

Trend emigracije se posebno osjeti u BiH. Prema anketama, 90% omladine iz BiH u ruralnim oblastima i 60% u urbanim zonama napustilo bi zemlju u slučaju da dobije šansu za to.

U periodu od 1996. do 2011. zemlju je napustilo preko 55.000 mladih.

"MIDWEB pomaže potencijalnim emigrantima kod presudnih životnih odluka i olakšava proces migracije," kaže za SETimes koordinatorica projekta u Sarajevu Irma Sadiković.

Važnost programa MIDWEB je ogromna, prema riječima zvaničnika Federalnog zavoda za zapošljavanje BiH Harisa Čuljevića.

"[Njime] će se onemogućiti ilegalna emigracija, uz dodatni pozitivni faktor privlačenja bosanskih stručnjaka na povratak kući iz zapadne Evrope," kaže Čuljević za SETimes.

Saša Jelača, 25-godišnji nezaposleni mašinski inženjer, spada među tipične koji traže pomoć od MSC-a. Jelača je bezuspješno tražio pomoć od većine međunarodnih organizacija i zapadnih ambasada u BiH.

"Za mene ovdje apsolutno nema budućnosti," kaže Jelača za SETimes, dodajući kako mora otići sa porodicom tamo gdje ima više mogućnosti.

Dok bi mnogi razmatrali mogućnost ilegalne emigracije, Jelača kaže da je saznao za MSC u Banjoj Luci, gdje prikuplja neophodne informacije.

Drugi klijenti MSC-a, poput nezaposlenog 50-godišnjeg operatera građevinskih vozila iz Banje Luke Zorana Živanića, ne žele trajno emigrirati, nego traže privremeno zaposlenje.

"Znam da bi moje iskustvo moglo biti korisno u organiziranijim zemljama, i to bih uradio za svoju djecu," izjavio je Živanić za SETimes.

Prerano je da bi se ocjenjivao uspjeh tog projekta, ali Jelača i Živanić kažu da im je pomoć MSC-a bila korisna.

Iako su se do sad vratila trojica Bosanaca, zvaničnici imaju nade.

"Nadamo se da će institucije BiH nastaviti s našim naporima na privlačenju stručnjaka iz dijaspore da se vrate kući i podijele svoja iskustva i pomognu u edukaciji Bosanaca koji žele raditi u inostranstvu," kaže Sadikovićeva.

Drugdje u regionu, Albanija i Kosovo su posebno negativno pogođeni migracijama. Albanci su na vrhu liste migranata koji traže azil u EU. Belgijske vlasti kažu da oko 80% tražilaca azila dolazi iz Albanije.

Organi EU sumnjaju da iza tog povećanog broja stoji jako organizirana mreža trgovaca ljudima, koji nude lažne dokumente i obećavaju širom otvorene mogućnosti, sve za određenu cijenu.

Na Kosovu je od januara 2011. otvoreno šest novih MSC-ova i pružena je pomoć za ukupno 1.159 lica, izjavila je za SETimes projektna asistentica na Kosovu Shqipe Pallaska.

Broj zainteresiranih raste svakog mjeseca, dodaje Pallaska.

Povezani članci

Loading

"Obično su ljudi koji dolaze u centre mladi: većinom studenti koji se interesiraju za sticanje visokog obrazovanja u inostranstvu ili za pronalaženje zaposlenja tamo. Profil koji se uklapa u najveći broj potencijalnih migranata s Kosova je u braku, mlađi od 30 godina, sa srednjim obrazovanjem, traži zaposlenje ili obrazovanje u inostranstvu," kaže Pallaska.

U okviru programa MIDWEB kući se vratilo dvadeset kosovskih Albanaca iz dijaspore i podijelilo svoja iskustva s lokalnim firmama.

Dok je zbog migracije Albanaca u EU Brisel na oprezu, Sadikovićeva kaže da Tirana predstavlja uspješnu priču u smislu svijesti o migracijama i pravne pomoći.

"Albanija vrijedno radi na stvaranju prave atmosfere za povratak svoje dijaspore i smanjenje obima ilegalne migracije. Ona je otvorila 22 MSC-ova, a planiraju se i novi. Nadam se da će BiH slijediti taj primjer," zaključuje Sadikovićeva.

Ovaj sadržaj je naručen za SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Vaši komentari na članke SETimesa su dobrodošli.

Nadamo se da ćete ovaj forum koristiti za interakciju s drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bismo ovo iskustvo održali zanimljivim, molimo Vas da slijedite pravila iznesena u politici za davanje komentara. Samim upisivanjem svojih komentara vi pristajete na ta pravila. SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osjetljive, ali istaknuti komentari predstavljaju isključivo stavove onih koji su ih upisali. Ne mora značiti da se SETimes.com slaže ili da odobrava ideje, stavove i mišljenja izražene u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne podržava upotrebu materijala koji se preslikavaju iz drugih izvora, linkova bez pratećeg teksta i jednorednih slogana. Ovo je forum koji vode moderatori. Može se desiti da komentari za koje se bude smatralo da su zlonamjerni, uvredljivi ili oni s prostim sadržajem ne budu objavljeni.

Politika za davanje komentara na SETimesu

Reportaža

Region i Turska optimisti po pitanju novih lidera EURegion i Turska optimisti po pitanju novih lidera EU

Zvaničnici iz regiona kažu da će nedavne personalne promjene u EU imati pozitivnog uticaja na odnose njihovih zemalja s Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li bi Grčka trebala izvršiti promjene u postupanju prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam