Bugarska i Srbija jačaju vojnu saradnju

23/03/2012

Rastuće vojne veze podupiru i integracijske aspiracije Beograda.

Ivana Jovanović za Southeast European Times iz Beograda -- 23/03/12

photo

Srbijanski vojnik na obuci s bugarskom vojskom tokom zajedničke vježbe. [Bugarska ambasada u Beogradu]

Ranije u toku mjeseca u Beogradu, predstavnici Bugarske i Srbije potpisali su svoj godišnji plan za bilateralnu vojnu saradnju. Taj sveobuhvatni dokument pokriva odbrambene aspekte zdravstva, obrazovanja, policije i geografije, kao i novi segment o vojnoj rekreaciji, uključujući porodice, turiste, posjete srbijanskih vojnih zvaničnika Bugarskoj i obrnuto.

Vojna saradnja između Bugarske i Srbije datira iz 1996, kad je potpisan okvirni sporazum o vojnoj saradnji, koji je ponovno potpisan 2007. godine, nakon razdvajanja Srbije i Crne Gore. Ta saradnja obilježena je od tada kontinuiranim rastom.

Prema riječima bugarskog atašea za odbranu u Beogradu, potpukovnika Emila Sipockog, plan saradnje za prošlu godinu proširen je za više od 130%, a isto se očekuje i za ovu godinu.

Već ove godine, susjedi su sarađivali u skoro 30 vojnih aktivnosti.

Branislav Đorđević, direktor Centra za strateške studije pri beogradskoj Akademiji za diplomatiju i sigurnost, izjavio je za SETimes da je saradnja po pitanju odbrane sa susjednim zemljama neizbježna, s obzirom na istu ili sličnu geografsku poziciju, prijetnje i izazove.

"Odnos između Srbije i Bugarske u polju odbrane dokaz je o tome kako se može prevazići negativno historijsko naslijeđe. [Još jedan] dobar primjer toga je odnos Njemačke i Francuske," kaže Đorđević.

On kaže da je najveća korist od te saradnje činjenica da je Bugarska članica NATO-a, a da je Srbija, kao članica programa Partnerstvo za mir, obavezna učestvovati u njegovim aktivnostima, čime stiče značajno iskustvo.

Bilateralna saradnja s druge strane postaje multilateralna. Na primjer, Bugarska vojska pozvala je Srbiju na učešće u zajedničkim vježbama s bugarskim i američkim vojnicima u EUCOM-ovom projektu Crnomorskih snaga za rotaciju, koji je održan u Bugarskoj.

Također, tokom mandata Bugarske kao predsjedavajuće Ministarskog procesa u oblasti odbrane za jugoistočnu Evropu, Srbija je postala punopravna članica.

Prošle godine je Bugarska Srbiji donirala softver za kodiranje u odbrambenom sistemu, što dovodi do usklađenosti sa standardima NATO-a i EU.

Povezani članci

Loading

"Mi se nadamo da smo doprinijeli postizanju najviših standarda u Srbiji, što uključuje i ispunjenje uslova za predstojeće stupanje Srbije u Evropsku odbrambenu agenciju," izjavio je Sipocki za SETimes.

Najvažnija vojna vježba u kojoj učestvuju dvije zračne snage je gađanje uživo na poligonu Sabla u Bugarskoj. U posjeti Sabli bili su državni i vojni lideri obiju zemalja.

Zanko Spasov, 62-godišnji Bugarin koji živi u Nišu, kaže da dobri vojni odnosi između susjeda podižu nivo lagodnosti.

"Kad znate da vaš narod sarađuje sa zemljom gdje živite, imate više bezbjednosti; osjećate se zaštićeni. Ja sam stvarno ohrabren ovim godišnjim planom, jer sam siguran da neće biti rata," izjavio je Spasov za SETimes.

Ovaj sadržaj je naručen za SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Vaši komentari na članke SETimesa su dobrodošli.

Nadamo se da ćete ovaj forum koristiti za interakciju s drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bismo ovo iskustvo održali zanimljivim, molimo Vas da slijedite pravila iznesena u politici za davanje komentara. Samim upisivanjem svojih komentara vi pristajete na ta pravila. SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osjetljive, ali istaknuti komentari predstavljaju isključivo stavove onih koji su ih upisali. Ne mora značiti da se SETimes.com slaže ili da odobrava ideje, stavove i mišljenja izražene u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne podržava upotrebu materijala koji se preslikavaju iz drugih izvora, linkova bez pratećeg teksta i jednorednih slogana. Ovo je forum koji vode moderatori. Može se desiti da komentari za koje se bude smatralo da su zlonamjerni, uvredljivi ili oni s prostim sadržajem ne budu objavljeni.

Politika za davanje komentara na SETimesu

Reportaža

Region i Turska optimisti po pitanju novih lidera EURegion i Turska optimisti po pitanju novih lidera EU

Zvaničnici iz regiona kažu da će nedavne personalne promjene u EU imati pozitivnog uticaja na odnose njihovih zemalja s Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li bi Grčka trebala izvršiti promjene u postupanju prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam