Kosovo usvojilo oštriju kaznu za borbu protiv terorizma

17/03/2012

Djela vezana za terorizam kažnjavaju se sa najmanje pet godina zatvora, u skladu s novim krivičnim zakonom.

Linda Karadaku za Southeast European Times iz Prištine -- 17/03/12

photo

Kosovo jača svoje zakone protiv terorizma, i ono kaže da je to u skladu s evropskim standardima. [Reuters]

Revidiranim krivičnim zakonom predviđa se oštrije kažnjavanje za terorizam, korupciju i finansijski kriminal, u naporu da se reformira pravosudni sistem u skladu s evropskim standardima.

"Definicije u novom zakonu vezane za terorizam predstavljaju veliku pomoć službama za provođenje zakona, jer se njima isključuje svaka neizvjesnost i samovoljno tumačenje," izjavio je Ismet Kabashi, glavni državni tužilac Kosova nadležan za krivične predmete terorizma.

"Tim odredbama u potpunosti su predviđeni i pokriveni svi mogući načini za izvršenje takvih djela, od postupaka počinilaca, pomoćnika, onih koji su olakšavali i navodili na akte terorizma," izjavio je Kabashi za SETimes.

Taj propis odobrila je vlada krajem oktobra, ali on nije objavljen do februara. Njime se redefinira pojam terorističke grupe i od zahtijeva da bilo ko ko je osuđen za terorističko djelo odsluži najmanje pet godina zatvora.

"Te odredbe u skladu s s aktivnostima i mjerama međunarodne zajednice za rad na ovoj vrsti kriminala kao globalnoj prijetnji," izjavio je Kabashi za SETimes.

On je dodao da će po novom krivičnom zakonu zakonodavstvo Kosova usklađivati odredbe s relevantnim međunarodnim dokumentima koji obrađuju borbu protiv terorizma.

Tim novim zakonom navodi se da će, kad djelo za posljedicu ima tešku tjelesnu povredu jednog ili više lica, počinilac biti osuđen na najmanje deset godina zatvora. Kad djelo za posljedicu ima smrt jednog ili više lica, počinilac će se kazniti s najmanje 15 godina zatvora.

Oni koji pomažu pri terorističkim djelima kažnjavat će se zatvorom od šest mjeseci do pet godina, a ko god pomogne počiniocu obezbjeđivanjem sredstava ili drugih resursa dobit će kaznu od tri do deset godina zatvora.

Tim novim zakonom predviđa se zatvor od pet do 15 godina za svakog ko direktno ili indirektno obezbjeđuje, traži, prikuplja ili prikriva sredstva ili materijalne resurse za terorističku grupu ili za počinjenje terorističkog djela.

Povezani članci

Loading

"Članovi o terorizmu u novom krivičnom zakonu su važni, jer je Kosovo pravno uključeno u krivično gonjenje terorizma kao globalne prijetnje. Također je važno da, iako smo mi daleko od integracije u EU, to bude standard kojim se unaprjeđuje put ka evropskim integracijama," izjavio je za SETimes kosovski pravnik Azem Vllasi.

Vllasi dodaje da Kosovo ne vidi nikakvu posebnu prijetnju od terorizma. "Ti novi članovi nisu vezani ni za kakvu posebnu prijetnju po Kosovo, ali taj [terorizam] predstavlja globalno zlo, i mi se približavamo globalnim standardima u zakonskom gonjenju tog globalnog zla," izjavio je on za SETimes.

"Terorizam postaje prijetnja po cijelu zemaljsku kuglu i ima potencijal da pogodi i Kosovo," izjavio je Ardian Arifaj, viši istraživač i koordinator za kosovski institut KIPRED.

"Nažalost, osobe koje potječu s Kosova optuživane su i kažnjavane zbog učešća u terorističkim djelima. Kosovo bi trebalo biti spremno da se suoči s tim izazovom," izjavio je Arifaj za SETimes.

Ovaj sadržaj je naručen za SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Vaši komentari na članke SETimesa su dobrodošli.

Nadamo se da ćete ovaj forum koristiti za interakciju s drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bismo ovo iskustvo održali zanimljivim, molimo Vas da slijedite pravila iznesena u politici za davanje komentara. Samim upisivanjem svojih komentara vi pristajete na ta pravila. SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osjetljive, ali istaknuti komentari predstavljaju isključivo stavove onih koji su ih upisali. Ne mora značiti da se SETimes.com slaže ili da odobrava ideje, stavove i mišljenja izražene u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne podržava upotrebu materijala koji se preslikavaju iz drugih izvora, linkova bez pratećeg teksta i jednorednih slogana. Ovo je forum koji vode moderatori. Može se desiti da komentari za koje se bude smatralo da su zlonamjerni, uvredljivi ili oni s prostim sadržajem ne budu objavljeni.

Politika za davanje komentara na SETimesu

Reportaža

Trgovina ljudima još uvijek problem na BalkanuTrgovina ljudima još uvijek problem na Balkanu

Regionalna saradnja između nevladinih organizacija i policije može doprinijeti zaustavljanju te rastuće pojave, kažu stručnjaci.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li smatrate da se dovoljno radi na odvraćanju ljudi od pružanja pomoći nasilnim ekstremističkim grupama?

Da
Ne
Ne znam