Zajednička historija ispričana kroz fotografije

07/03/2012

Putujuća izložba fotografija ohrabruje posjetioce da gledaju i mimo nacionalnih granica i istražuju zajedničku historiju Balkana.

Maria Paravantes za Southeast European Times iz Atine -- 07/03/12

photo

Slika Krojačkog mosta iz 15. stoljeća, koji se nalazi u Dakovici, u Albaniji, predstavlja dio izložbe. [Samir Karahoda]

Stara izreka "slika vrijedi hiljadu riječi" definitivno važi za izložbu fotografija "A Balkan Tale" (Priča o Balkanu) [www.balkantale.com], otvorenu ranije ovog mjeseca na lokaciji Hamama vjetrova -- Muzeja grčke narodne umjetnosti u atinskom kvartu Plaka, koja traje do 8. aprila.

Ta putujuća foto-izložba, koju je atinski organizirao Goethe institut uz finansijsku podršku EU, fokusira se na otomansko doba i njegov kulturni utjecaj na Balkanu kroz leće pet fotografa sa zapadnog Balkana.

Putem istovremenih interaktivnih manifestacija, ona za cilj ima podsticati očuvanje spomenika prikazanih na tim fotografijama.

Obrazovnim programima na šest jezika školarci se upoznaju sa životom naroda Balkana u periodu od 14. do 20. stoljeća. Posjetioci se vraćaju u stara vremena vizuelnim prikazima, zvukovima i mirisima otomanskih vremena.

"Izložba i projekat u cjelini otpočeli su nakon što su određeni nalazi ukazali na to da je kulturno naslijeđe Balkana zanemareno," izjavila je za SETimes historičarka i supervizor projekta, profesorica Christina Koulouri.

Većina postojećih zgrada iz otomanskog perioda je uništena, ali postojeće džamije, mostovi, javna kupatila, crkve i akvadukti sad se vide u novom svjetlu.

Projektom te izložbe -- koja predstavlja zajednički napor historičara iz regiona -- publika se navodi da gleda i mimo nacionalnih granica i da istražuje zajedničku historiju Balkana.

"Period prije uspostave država balkanskih naroda, povezan s višestoljetnim otomanskim prisustvom na Balkanu, predstavlja 'mračno' doba u oba smisla te riječi -- on je i nepoznat i ne smatra se kulturno vrijednim", pojašnjava Koulourijeva.

Cilj projekta je međutim da se naglasi ta "zaboravljena strana naše zajedničke historije Balkana kroz spomenike iz otomanskog doba, većinom javne građevine koje su 'koristile' različite etničke i vjerske skupine".

Koulourijeva dodaje da su narodi Balkana zajednički živjeli stoljećima u okviru Vizantijskog i Otomanskog carstva, ili u različitim susjednim državama ili unutar Evrope, koja je nakon 1989. počela proširivati svoje shvaćanje "granice" kao koncepta.

"Pogrešno je smatrati da suživot znači samo sklad i mir. Baš suprotno, suživot uključuje i sukob i rat. Evropa je najizraženiji primjer toga. Tokom zadnjeg stoljeća, na njenoj teritoriji odigrala su se dva svjetska rata, ali njen narod, većina, vjeruje da pripada istoj kulturnoj cjelini i da sačinjava uniju u okviru svojih razlika. Bez obzira na ovo, mi često zaboravljamo da je Balkan jugoistočna Evropa," kaže ona.

Svih pet fotografa koji učestvuju slažu se da ih je na učešće u projektu motiviralo to što su dobili priliku da istražuju historijski i kulturni značaj višestoljetnih lokacija i spomenika.

"To se čini kao prirodni kontinuitet ... prvo uhvatiti karakter tih lokacija i onda ih fotografski prikazati," izjavio je za SETimes Skopljanac Ivan Blažev.

Blažev smatra da Priča o Balkanu predstavlja slikovit primjer kreativnog suživota i naglašava njenu konstruktivnu važnost u realnosti današnjice.

"Postoji mnogo primjera sklada iz realnog života. S druge strane, boli me kad vidim i pomislim na mnoge primjere iz realnog života gdje se takav suživot poriče i izgleda nemoguć za ostvariti. Meni je prirodno smatrati da je suživot moguć, ali onda se ponekad pitam da li sam ja samo jedan idealistični optimista," kaže on.

Za Juttu Benzenberg, Njemicu koja živi i radi u Tirani, radi se o tome da joj je pružena šansa da posjeti mjesta u Albaniji koja nikad ranije nije vidjela, te izazov da "osjeti" jedan dio njene historije kroz njene spomenike.

"Nisam željela te građevine fotografirati na turistički način, nego pokušati uhvatiti njihovu svrhu i ulogu u svakodnevnici ljudi," kaže Benzenberg za SETimes.

Ona brzo ističe kako traži direktnu vezu s objektom svog umjetničkog izraza.

"Ponekad bih otišla kući a da nisam osjetila tu posebnu vezu ... tako da bih se vratila i čekala da me nešto dotakne ... zbog toga ja smatram da je taj projekat toliko zanimljiv; imate pet različitih vizuelnih pogleda na historiju," pojašnjava ona.

"Za mene je to bila potraga za značenjem tih spomenika u aktuelnoj društveno-političkoj sredini kojoj pripadaju," izjavio je za SETimes beogradski fotograf Ivan Petrović. On je dodao kako po njegovom mišljenju suživot između balkanskih naroda ne bi trebao uopće biti problem, jer se tu radi samo o politici.

Povezani članci

Loading

Za Parižanina Kamila Nollasa, Priča o Balkanu ima za cilj da razbije stereotipe i prevaziđe "demonizaciju" otomanskog doba.

"Vjerujem da koncept granica uopće ne bi trebao postojati. Od presudne je važnosti da putem ovakvih projekata možemo uvidjeti šta nas to zbližava, da možemo utvrditi dobre stvari koje su druge kulture u svom prolasku iza sebe ostavile," kaže za SETimes Nollas, koji živi i radi u Atini.

Nollas kaže da je kroz svoja putovanja širom Grčke kroz te spomenike otkrio da su u svakodnevnom životu ljudi živjeli u skladu. "Sinagoge, crkve i džamije nalaze se jedne pored drugih."

Iz Atine, izložba Priča o Balkanu putuje dalje u Solun, Beograd, Prištinu, Skoplje, Tiranu i Brisel, a zatim u Njemačku.

Ovaj sadržaj je naručen za SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Vaši komentari na članke SETimesa su dobrodošli.

Nadamo se da ćete ovaj forum koristiti za interakciju s drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bismo ovo iskustvo održali zanimljivim, molimo Vas da slijedite pravila iznesena u politici za davanje komentara. Samim upisivanjem svojih komentara vi pristajete na ta pravila. SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osjetljive, ali istaknuti komentari predstavljaju isključivo stavove onih koji su ih upisali. Ne mora značiti da se SETimes.com slaže ili da odobrava ideje, stavove i mišljenja izražene u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne podržava upotrebu materijala koji se preslikavaju iz drugih izvora, linkova bez pratećeg teksta i jednorednih slogana. Ovo je forum koji vode moderatori. Može se desiti da komentari za koje se bude smatralo da su zlonamjerni, uvredljivi ili oni s prostim sadržajem ne budu objavljeni.

Politika za davanje komentara na SETimesu

Reportaža

Region i Turska optimisti po pitanju novih lidera EURegion i Turska optimisti po pitanju novih lidera EU

Zvaničnici iz regiona kažu da će nedavne personalne promjene u EU imati pozitivnog uticaja na odnose njihovih zemalja s Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li bi Grčka trebala izvršiti promjene u postupanju prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam