BiH poduzela korake kako bi postala svjetski forenzički centar

06/03/2012

Vlasti sarajevskog kantona obezbijedit će logističku podršku Međunarodne komisije za nestala lica kako bi trajno locirali njeno sjedište i svjetski poznatu forenzičku laboratoriju u glavnom gradu BiH.

Anes Alić za Southeast European Times iz Sarajeva -- 06/03/12

photo

Laboratorija ICMP-a u BiH koristi naprednu tehnologiju za identifikaciju ostataka nestalih lica. [Anes Alić/SETimes]

Bosna i Hercegovina (BiH) pravi planove da postane globalni centar za znanja i tehnologiju vezane za identifikaciju na osnovu DNK, koja je stigla čak i do SAD-a, Tajlanda i Iraka, ali u ostvarivanju svog punog potencijala suočava se s logističkim i finansijskim izazovima.

Međunarodna komisija za nestala lica (ICMP) u BiH, koja je razvila tu tehnologiju u saradnji s naučnicima u BiH, potvrdila je da će Sarajevo biti domaćin njenog novog globalnog sjedišta i centralne forenzičke laboratorije.

"Mi već predstavljamo glavni svjetski forenzički centar i nekoliko evropskih vlada ponudilo je da bude domaćin našem globalnom sjedištu, ali mi smatramo da Sarajevo predstavlja najbolji izbor," izjavila je za SETimes programska koordinatorica ICMP-a za zapadni Balkan Klaudija Kuljuh.

Prije dolaska ICMP-ove tehnologije krajem 1990-tih, naučnici su se oslanjali na tradicionalne forenzičke metode koje su bile spore i ne toliko pouzdane.

ICMP je izradio elektronsku bazu podataka u kojoj se čuva i bilježi na desetine hiljada uzoraka DNK. U okviru njenog programa, traže se profili do vjerovatnoće od jedan naprema deset miliona. Njome se može identificirati žrtva za jednu sekundu uz pomoć uzorka krvi čak i od vrlo udaljenog rođaka.

Identifikacija ostataka nestalih lica -- kako se procjenjuje, godišnje ih nestane 150.000 hiljada -- više nije nesavladiv niti nepouzdan proces.

Tim eksperata iz forenzike, patologije, bioinformatike, molekularne biologije, arheologije i antropologije vodi napredno profiliranje na osnovu DNK u ICMP-u. Komisija zapošljava 140 lica, od čega su velika većina državljani BiH, obrazovani u BiH i obučeni u laboratoriji komisije.

Skoro 10.000 predmeta iz rata u BiH u periodu 1992-95. još uvijek je neriješeno, većinom iz srebreničkog masakra iz 1995. godine.

Taj politički osjetljiv proces olakšan je 2005, kad su vlasti BiH otvorile državni Institut za nestala lica (MPI), spojivši tri etnički podijeljene organizacije radi raspodjele informacija preko etničkih linija.

Broj identificiranih se od tada povećao, ali eksperti kažu kako očekuju dodatni napredak kasnije u toku godine, kad MPI otvori centralnu bazu podataka. Ona će pomoći da se tačnije izračuna broj nestalih lica.

Na međunarodnom nivou, laboratorija ICMP-a bazirana u BiH pomogla je u identifikaciji žrtava uragana Katrina 2005. u SAD-u, analizom oko 250 uzoraka kostiju, kao i ostataka nestalih lica u Iraku i nekih žrtava napada na Svjetski trgovinski centar.

Tajland, UK i Njemačka također su zatražili pomoć ICMP-a u identifikaciji 8.000 žrtava cunamija u Aziji iz 2004. godine.

Najnoviji zahtjev za pomoć ICMP-u stigao je od nove libijske vlade.

Komisija igra ključnu ulogu u postkonfliktnim zemljama i direktno utječe na pomirenje, kao i na povratak izbjeglica, prema riječima predsjednika upravnog odbora MPI Marka Jurišića.

"Nema nikakvog napretka ni u kojem smislu bez sahranjivanja mrtvih i kažnjavanja onih koji su ih ubili. Kako potvrđuje historija, ako se pitanje nestalih lica zanemari, ono će u jednoj fazi izaći na površinu i zahtijevati odgovore," izjavio je Jurišić za SETimes.

Izazov je sad međutim da se globalni forenzički centar postavi na internet. Godišnji budžet za poslovanje ICMP-a samo za zapadni Balkan je 5,3 miliona eura. On se oslanja na nepovratna sredstva pomoći, donacije i priloge od vlada-učesnica.

Povezani članci

Loading

ICMP traži i logističku pomoć od BiH. Vlasti Kantona Sarajevo obećale su da će pronaći odgovarajuću lokaciju za taj novi objekat, shvativši da će taj sporazum značiti unosne ugovore za lokalne farmaceutske firme i laboratorije.

"Mi smo prepoznali ideju ICMP-a kao vrlo pozitivnu ... Ona je vrlo blizu realizaciji, ali moramo slijediti propisne administrativne procedure, kako bismo zadovoljili potrebe (ICMP-a)," izjavio je za SETimes gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen.

Na širem nivou, BiH bi bila stavljena na mapu kao svjetski lider u profiliranju na osnovu DNK i post-konfliktnom pomirenju, a ne samo kao žrtva.

"Od nečeg strašnog, pomalja se dobro. Bosna može odigrati važnu ulogu u pronalaženju istine i [promoviranju] pomirenja u svijetu," izjavila je za SETimes Munira Subašić, predsjednica Udruženja majki Srebrenice.

Ovaj sadržaj je naručen za SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Vaši komentari na članke SETimesa su dobrodošli.

Nadamo se da ćete ovaj forum koristiti za interakciju s drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bismo ovo iskustvo održali zanimljivim, molimo Vas da slijedite pravila iznesena u politici za davanje komentara. Samim upisivanjem svojih komentara vi pristajete na ta pravila. SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osjetljive, ali istaknuti komentari predstavljaju isključivo stavove onih koji su ih upisali. Ne mora značiti da se SETimes.com slaže ili da odobrava ideje, stavove i mišljenja izražene u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne podržava upotrebu materijala koji se preslikavaju iz drugih izvora, linkova bez pratećeg teksta i jednorednih slogana. Ovo je forum koji vode moderatori. Može se desiti da komentari za koje se bude smatralo da su zlonamjerni, uvredljivi ili oni s prostim sadržajem ne budu objavljeni.

Politika za davanje komentara na SETimesu

Reportaža

Region i Turska optimisti po pitanju novih lidera EURegion i Turska optimisti po pitanju novih lidera EU

Zvaničnici iz regiona kažu da će nedavne personalne promjene u EU imati pozitivnog uticaja na odnose njihovih zemalja s Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li bi Grčka trebala izvršiti promjene u postupanju prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam