Grčka privreda nada se obnovi iz pepela

18/02/2012

Privredne firme, mete paljevina tokom protesta zbog mjera štednje, bore se za povratak na tržište.

Andy Dabilis za Southeast European Times iz Atine—18/02/12

photo

Kino Attikon bi ove godine napunilo 100 godina. [Andy Dabilis/SETimes]

Stojeći ispred kina Asty u centru Atine -- jednim od 48 poduzeća spaljenih tokom protesta -- 30-godišnji Kostas Kalyviotis kaže da može shvatiti velike paljevine od 12. februara koje su izvršili anarhisti, kad je na ulice izašlo preko 100.000 Grka u protestu protiv dodatnog smanjenja plaća.

Kao i više od dodatnih milion ljudi u Grčkoj, Kalyviotis kaže da je nezaposlen i da ima veliku ogorčenost prema vladi. On kaže da su te velike paljevine "signal da mi možda možemo uzeti svoj život i u svoje ruke," kaže on za SETimes.

To je manjinski stav u zemlji gdje su mnogi -- već naviknuti na stalne proteste, nemire i štrajkove -- bili pogođeni napadima na kino Attikon, koje već predstavlja ikonu u društvu i koje bi ove godine obilježilo svoju stogodišnjicu.

Za razliku od Astyja, koji je spašen od uništenja jer se nalazi pod zemljom, obnova Attikona, smještenog u neoklasičnoj građevini iz 1870. godine, mogla bi potrajati dugo vremena.

Direktno preko puta ulice jedna je od najpoznatijih knjižara Atine, Ianos, gdje 48-godišnja direktorica Christine Paraskevopoulou kaže da su se radnici skoro navikli na paljevine i nasilje. Oko jedne četvrtine prodavnica na ulici zatvoreno je tokom krize, uz još 111.000 koje su prekinule poslovanje.

To je bila najgora noć nasilja u Atini još od nemira iz 2008, koji su trajali četiri dana, nakon što su dvojica rezervnih policajaca ubili 15-godišnjeg Alexija Grigoropoulosa. To je izazvalo ogorčenje na međunarodnom nivou, i mnoge firme su spaljene.

Ovaj put, palikuće su se obrušile na kafić Starbucks iznad kina Asty, kao i na filijalu Kiparske banke u neoklasičnoj građevini u blizini buvlje pijace Monistiraki i Plake, popularne turističke zone.

Kostas Kavouris, 41, čija porodica vodi tu banku već sedam godina, stajao je pored spaljenih ostataka. "Nadamo se da ćemo je moći povratiti, ali to će biti vrlo skupo," izjavio je on za SETimes. "Ovo je historijska zgrada ... moramo je povratiti."

Povezani članci

Loading

Palikuće i anarhisti, kaže on, nisu poput mirnih demonstranata, koji se osjećaju očajno, ali ne pribjegavaju nasilju. "Oni mrze banke i političare," kaže on.

Prolazeći pored ostataka Attikona, Chrysia Mykoniati kaže da shvaća taj bijes, ali ne i načine na koji se on izražava. "Svaki put kad imamo neki problem, oni spale centar grada," izjavio je on za SETimes.

Kalyviotis kaže da se osjeća osuđen na beznađe.

"Spalio bih i Akropolj ako bi me to dovelo do bolje pozicije," kaže on.

Ovaj sadržaj je naručen za SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Vaši komentari na članke SETimesa su dobrodošli.

Nadamo se da ćete ovaj forum koristiti za interakciju s drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bismo ovo iskustvo održali zanimljivim, molimo Vas da slijedite pravila iznesena u politici za davanje komentara. Samim upisivanjem svojih komentara vi pristajete na ta pravila. SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osjetljive, ali istaknuti komentari predstavljaju isključivo stavove onih koji su ih upisali. Ne mora značiti da se SETimes.com slaže ili da odobrava ideje, stavove i mišljenja izražene u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne podržava upotrebu materijala koji se preslikavaju iz drugih izvora, linkova bez pratećeg teksta i jednorednih slogana. Ovo je forum koji vode moderatori. Može se desiti da komentari za koje se bude smatralo da su zlonamjerni, uvredljivi ili oni s prostim sadržajem ne budu objavljeni.

Politika za davanje komentara na SETimesu

Reportaža

Region i Turska optimisti po pitanju novih lidera EURegion i Turska optimisti po pitanju novih lidera EU

Zvaničnici iz regiona kažu da će nedavne personalne promjene u EU imati pozitivnog uticaja na odnose njihovih zemalja s Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li bi Grčka trebala izvršiti promjene u postupanju prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam