Dnevna prekogranična kupovina u BiH jača lokalnu ekonomiju

31/01/2012

Niže cijene i niži porezi u Bosni i Hercegovini mame mnoge građane Hrvatske i Srbije da dođu u kupovinu.

Bedrana Kaletović za Southeast European Times iz Sarajeva -- 31/01/12

photo

Povoljan PDV i povrat poreza u BiH za strane građane privlači jednodnevne kupce iz susjednih zemalja. [Bedrana Kaletović/SETimes]

Bosna i Hercegovina (BiH) postala je popularna destinacija za kupce iz cijelog regiona, jer je zbog manjeg poreza roba jeftinija nego u susjednim zemljama.

"Često za isti novac dobijemo dvostruko više u BiH nego u Hrvatskoj," kaže Mirjana Bosić, koja živi u blizini Osijeka, na sjeveru Hrvatske. "Cigarete, čak i one proizvedene u Hrvatskoj, jeftinije su u BiH. Na povratku [u Hrvatsku] napunimo rezervoar s gorivom, i naša kupovina definitivno se isplati."

Cijene su niže jer BiH ima niži porez na dodatnu vrijednost (PDV) nego njene susjede -- 17% na sve kupovne proizvode i artikle. PDV u Hrvatskoj iznosi 23%, u Srbiji 18%, a u Crnoj Gori 17%.

PDV u Hrvatskoj će u martu porasti na 25%.

U Makedoniji je PDV na artikle osim medicinskih proizvoda i kompjuterske opreme 18%, a PDV u Moldaviji je 20%.

PDV je porez na dobit od proizvoda -- razliku između proizvodne cijene artikla i cijene po kojoj se on prodaje. On se naplaćuje svaki put kad privredni subjekat u lancu nabavke kupi ili proizvede neki proizvod i preproda ga.

"Sistem PDV-a u BiH, za razliku od država članica EU, daleko je efikasniji. Univerzalna, razumna stopa ostavlja manje prostora za poreske prevare. Kad bi se primjenjivao različit PDV za razne proizvode, moglo bi doći do ugroženosti izbora koji potrošači imaju," kaže se u studiji iz novembra 2011. Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

"Potrošačka korpa bit će lakša i skuplja, jer svaki rast PDV-a neizbježno dovodi do porasta cijena. Čak i pod aktuelnim uslovima niske kupovne moći, novi skok cijena bio bi dodatni udarac za kupovnu moć građana," kaže za SETimes Krešimir Sever iz Nezavisnog hrvatskog sindikata.

Uz rast cijena hrane i drugih roba široke potrošnje u Hrvatskoj, te predstojeći porast PDV-a na sve kupovne artikle, Hrvati redovno odlaze u kupovinu u susjednu BiH.

Povezani članci

Loading

"Nekad smo kupovali hranu u Mađarskoj. Sa dva do tri odlaska u kupovinu mjesečno tamo bismo uštedjeli oko 40% ili čak i više nego u Hrvatskoj," kaže Bosićeva.

Nakon što je PDV u Mađarskoj porastao na 25%, porodica Bosić počela je kupovati u BiH.

Grad Bijeljina, u Republici Srpskoj (RS), u blizini granice sa Srbijom, ima veliki broj posjetilaca koji dolaze u kupovinu s registracijama iz Srbije.

"Što se tiče kupovine cigareta, alkohola i kafe, oni ne dobivaju povrat na PDV, ali za svu drugu robu dobivaju, naši klijenti to znaju i zato imamo mnogo Srbijanaca koji troše novac u našim radnjama," kaže za SETimes Zdravko Đurić, direktor maloprodajne radnje Fis u Bijeljini.

Ovaj sadržaj je naručen za SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Vaši komentari na članke SETimesa su dobrodošli.

Nadamo se da ćete ovaj forum koristiti za interakciju s drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bismo ovo iskustvo održali zanimljivim, molimo Vas da slijedite pravila iznesena u politici za davanje komentara. Samim upisivanjem svojih komentara vi pristajete na ta pravila. SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osjetljive, ali istaknuti komentari predstavljaju isključivo stavove onih koji su ih upisali. Ne mora značiti da se SETimes.com slaže ili da odobrava ideje, stavove i mišljenja izražene u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne podržava upotrebu materijala koji se preslikavaju iz drugih izvora, linkova bez pratećeg teksta i jednorednih slogana. Ovo je forum koji vode moderatori. Može se desiti da komentari za koje se bude smatralo da su zlonamjerni, uvredljivi ili oni s prostim sadržajem ne budu objavljeni.

Politika za davanje komentara na SETimesu

Reportaža

Region i Turska optimisti po pitanju novih lidera EURegion i Turska optimisti po pitanju novih lidera EU

Zvaničnici iz regiona kažu da će nedavne personalne promjene u EU imati pozitivnog uticaja na odnose njihovih zemalja s Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li bi Grčka trebala izvršiti promjene u postupanju prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam