U Makedoniji, malo primjetne laboratorije štite potrošače

30/01/2012

Vlada je ovog mjeseca poduzela ogroman korak po pitanju laboratorija koje standardiziraju sve vrste mjerenja.

Klaudija Lutovska za Southeast European Time iz Skoplja -- 30/01/12

photo

Akreditacije će imati potencijalno značajne ramifikacije za niz proizvoda i proizvođača. [Klaudija Lutovska/SETimes]

Dvije tegle kiselih krastavaca poredane su jedna uz drugu na polici u prodavnici, ali teško je utvrditi koja se više isplati kupiti ako na svakoj nema vidne oznake s tačnom težinom.

Tu na scenu stupa biro za metrologiju, agencija u Makedoniji koja utvrđuje težinu i mjere za sve, od konzervirane robe do automobila. Biro i njegovih devet laboratorija ne privlače veliku pažnju, ali njihovi napori puno znače za privredu.

"U industriji i trgovini, to [znači] kvalitetnije proizvode; u smislu svakodnevnog života, [to] znači veću zaštitu potrošača," kaže za SETimes direktor Biroa Dimitar Parnardžiev.

Devet nacionalnih laboratorija nadležno je za vrlo konkretne mjerne jedinice. Postoji po jedna za masu, dužinu, pritisak, obim i protok, elektricitet, temperaturu, vrijeme i učestalost, gustoću, pa čak i referentni materijal.

Vlada je 16. januara izdala akreditaciju za četiri od njih devet: laboratorije za masu, pritisak, obim i protok, te temperaturu. Ostali će, kaže ministar ekonomije Valjon Saracini, uskoro dobiti akreditaciju.

On za SETimes kaže: "Akreditiranjem četiri laboratorije prevazići će se tehničke barijere i [intenzivirati] slobodan protok roba i usluga," povećanjem povjerenja u rezultate mjerenja koje obavi taj biro.

Povezani članci

Loading

U saopćenju za štampu, biro zapaža da će te akreditacije imati utjecaja na niz aktivnosti, uključujući tu i "kvalitet zaštite okoliša, opću tehničku sigurnost, nesmetanu razmjenu roba i usluga, te postupke pred upravnim i pravosudnim organima".

Sekundarni cilj, dodaje se u tom saopćenju, jest provedba relevantnih inspekcijskih i certifikacijskih aktivnosti.

Osim toga, biro za metrologiju ima za cilj pružanje "efikasnih usluga klijentima u kratkim vremenskim rokovima i [po cijeni] konkurentnoj s međunarodnim tržištima, posebno u regionu i EU".

Biro sarađuje sa sebi sličnim institucijama u regionu, uključujući institute za mjeriteljstvo u Turskoj, Albaniji, Bugarskoj i Sloveniji. U narednom periodu, taj biro planira proširiti saradnju sa kolegama iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore.

Ovaj sadržaj je naručen za SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Vaši komentari na članke SETimesa su dobrodošli.

Nadamo se da ćete ovaj forum koristiti za interakciju s drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bismo ovo iskustvo održali zanimljivim, molimo Vas da slijedite pravila iznesena u politici za davanje komentara. Samim upisivanjem svojih komentara vi pristajete na ta pravila. SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osjetljive, ali istaknuti komentari predstavljaju isključivo stavove onih koji su ih upisali. Ne mora značiti da se SETimes.com slaže ili da odobrava ideje, stavove i mišljenja izražene u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne podržava upotrebu materijala koji se preslikavaju iz drugih izvora, linkova bez pratećeg teksta i jednorednih slogana. Ovo je forum koji vode moderatori. Može se desiti da komentari za koje se bude smatralo da su zlonamjerni, uvredljivi ili oni s prostim sadržajem ne budu objavljeni.

Politika za davanje komentara na SETimesu

Reportaža

EU mijenja svoj ekonomski pristup BalkanuEU mijenja svoj ekonomski pristup Balkanu

Unija postavlja nove kriterije zemljama kandidatkinjama i potencijalnim kandidatkinjama za članstvo.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Američki brod i posada vrše posljednje pripreme za neutralizaciju najopasnijeg dijela arsenala hemijskog oružja iz Sirije. Šta mislite koliko je ta operacija važna za zaštitu civilnog stanovništva od hemijskog naoružanja?

Vrlo važna
Nije previše važna
Nije uopšte važna
Ne znam