U Makedoniji, malo primjetne laboratorije štite potrošače

30/01/2012

Vlada je ovog mjeseca poduzela ogroman korak po pitanju laboratorija koje standardiziraju sve vrste mjerenja.

Klaudija Lutovska za Southeast European Time iz Skoplja -- 30/01/12

photo

Akreditacije će imati potencijalno značajne ramifikacije za niz proizvoda i proizvođača. [Klaudija Lutovska/SETimes]

Dvije tegle kiselih krastavaca poredane su jedna uz drugu na polici u prodavnici, ali teško je utvrditi koja se više isplati kupiti ako na svakoj nema vidne oznake s tačnom težinom.

Tu na scenu stupa biro za metrologiju, agencija u Makedoniji koja utvrđuje težinu i mjere za sve, od konzervirane robe do automobila. Biro i njegovih devet laboratorija ne privlače veliku pažnju, ali njihovi napori puno znače za privredu.

"U industriji i trgovini, to [znači] kvalitetnije proizvode; u smislu svakodnevnog života, [to] znači veću zaštitu potrošača," kaže za SETimes direktor Biroa Dimitar Parnardžiev.

Devet nacionalnih laboratorija nadležno je za vrlo konkretne mjerne jedinice. Postoji po jedna za masu, dužinu, pritisak, obim i protok, elektricitet, temperaturu, vrijeme i učestalost, gustoću, pa čak i referentni materijal.

Vlada je 16. januara izdala akreditaciju za četiri od njih devet: laboratorije za masu, pritisak, obim i protok, te temperaturu. Ostali će, kaže ministar ekonomije Valjon Saracini, uskoro dobiti akreditaciju.

On za SETimes kaže: "Akreditiranjem četiri laboratorije prevazići će se tehničke barijere i [intenzivirati] slobodan protok roba i usluga," povećanjem povjerenja u rezultate mjerenja koje obavi taj biro.

Povezani članci

Loading

U saopćenju za štampu, biro zapaža da će te akreditacije imati utjecaja na niz aktivnosti, uključujući tu i "kvalitet zaštite okoliša, opću tehničku sigurnost, nesmetanu razmjenu roba i usluga, te postupke pred upravnim i pravosudnim organima".

Sekundarni cilj, dodaje se u tom saopćenju, jest provedba relevantnih inspekcijskih i certifikacijskih aktivnosti.

Osim toga, biro za metrologiju ima za cilj pružanje "efikasnih usluga klijentima u kratkim vremenskim rokovima i [po cijeni] konkurentnoj s međunarodnim tržištima, posebno u regionu i EU".

Biro sarađuje sa sebi sličnim institucijama u regionu, uključujući institute za mjeriteljstvo u Turskoj, Albaniji, Bugarskoj i Sloveniji. U narednom periodu, taj biro planira proširiti saradnju sa kolegama iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore.

Ovaj sadržaj je naručen za SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Vaši komentari na članke SETimesa su dobrodošli.

Nadamo se da ćete ovaj forum koristiti za interakciju s drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bismo ovo iskustvo održali zanimljivim, molimo Vas da slijedite pravila iznesena u politici za davanje komentara. Samim upisivanjem svojih komentara vi pristajete na ta pravila. SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osjetljive, ali istaknuti komentari predstavljaju isključivo stavove onih koji su ih upisali. Ne mora značiti da se SETimes.com slaže ili da odobrava ideje, stavove i mišljenja izražene u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne podržava upotrebu materijala koji se preslikavaju iz drugih izvora, linkova bez pratećeg teksta i jednorednih slogana. Ovo je forum koji vode moderatori. Može se desiti da komentari za koje se bude smatralo da su zlonamjerni, uvredljivi ili oni s prostim sadržajem ne budu objavljeni.

Politika za davanje komentara na SETimesu

Reportaža

Region i Turska optimisti po pitanju novih lidera EURegion i Turska optimisti po pitanju novih lidera EU

Zvaničnici iz regiona kažu da će nedavne personalne promjene u EU imati pozitivnog uticaja na odnose njihovih zemalja s Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li bi Grčka trebala izvršiti promjene u postupanju prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam