Turska ratificirala sporazum o željeznicama u cilju povezivanja s državama Balkana

08/11/2011

Sporazumom o željeznicama želi se značajno skratiti vrijeme potrebno za putovanja, unaprijediti putnički i teretni saobraćaj i povećati konkurentnost.

Tzvetina Borisova za Southeast European Times -- 08/11/11

photo

Regionalna željeznica obuhvatat će cijelu jugoistočnu Evropu. [Reuters]

S ciljem stvaranja visokoefikasne željezničke mreže kojom se povezuju zemlje u jugoistočnoj Evropi, Turska je krajem oktobra ratificirala sporazum u sklopu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi.

Po tom sporazumu, potpisanom u Solunu u maju 2006, trebalo bi se značajno smanjiti vrijeme putovanja u regionu, unaprijediti kvalitet putničkog i teretnog saobraćaja, te uvećati konkurentnost željezničkog prijevoza na Balkanu.

U njemu se također obavezuje na rješavanje skupih čekanja na granicama ukidanjem zahtjeva da se vozovi zaustavljaju radi carinske i pasoške kontrole. Umjesto toga, tokom putovanja bi se provodile odgovarajuće kontrole.

Planirana mreža će obuhvatiti region sa 16 transportnih osi, uz prijenos komercijalnih roba brzinom i do 130 km/h, uz planove za povećanje brzina do 2020. godine do 160 km/h i 220 km/h tamo gdje je to moguće.

U planiranu mrežu uključene su Albanija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, Grčka, Rumunija, Srbija, Turska, Crna Gora i Moldavija.

Zvaničnici u Ankari, koji su taj sporazum ratificirali 28. oktobra, kažu da novi projekat brzih željeznica "sad zvuči mnogo korisnije nego što je to zvučao prije nekoliko godina".

"Svi u našem regionu -- od istoka do zapada, od Azije do Evrope -- mogu imati koristi od njega," izjavio je Idris Gulluce, predsjedavajući komisije za saobraćaj turskog parlamenta. "Efikasan transportni sistem od osnovne je važnosti za ekonomski i društveni napredak i Turske i zemalja jugoistočne Evrope."

"[Jugoistočna Evropa] sad se suočava s realnostima globalne ekonomske krize, dok se u azijskom dijelu svijeta ljudi bore protiv poteškoća vezanih za ograničenje sloboda. Turska, pošto se nalazi u sred toga dvoga, pokušava povezati i jedne i druge i pomoći im," dodaje on.

Bivši turski ministar saobraćaja Oktay Vural s druge strane tvrdi da vlade učesnice moraju biti organiziranije i osigurati finansijsku opravdanost tog projekta.

"Prije više godina, imali smo mnogo željezničkih [projektnih] nacrta po pitanju povezivanja Evrope i Azije, ali godine prolaze, i oni postaju sve skuplji," pojašnjava, on, dodajući da zemlje-učesnice moraju sačiniti konzorcij.

Povezani članci

Loading

Kad se radi o Turskoj, "vlada bi trebala biti transparentna tokom cijelog tog procesa: koje su procedure; ko dobiva tendere, koje su cijene? Ono što se sad dešava je da zemlje-učesnice daju više političke, a ne ekonomski zasnovane izjave."

Šveđanin Bertil Hylen, koji je bio savjetnik EU po pitanju razvoja Turskih državnih željeznica, izjavio je da će s dugim udaljenostima i relativno malo stanovništva u regionu, brzim željeznicama biti teško da se natječu sa zračnim saobraćajem.

"Mnoge zapadnoevropske željeznice s brzim uslugama još uvijek imaju previše osoblja, neekonomične su i potrebne su im ogromne javne subvencije, a usluga im nije baš previše atraktivna. Stanje u istočnoj Evropi [i Turskoj] je čak i gore," pojasnio je on.

"Istočna Evropa trebala bi ozbiljno razmotriti kakva joj je željeznica potrebna u budućnosti i kako da do tamo stigne. Fokus bi trebao biti na teretnoj željeznici," istaknuo je taj ekspert.

Ovaj sadržaj je naručen za SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Vaši komentari na članke SETimesa su dobrodošli.

Nadamo se da ćete ovaj forum koristiti za interakciju s drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bismo ovo iskustvo održali zanimljivim, molimo Vas da slijedite pravila iznesena u politici za davanje komentara. Samim upisivanjem svojih komentara vi pristajete na ta pravila. SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osjetljive, ali istaknuti komentari predstavljaju isključivo stavove onih koji su ih upisali. Ne mora značiti da se SETimes.com slaže ili da odobrava ideje, stavove i mišljenja izražene u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne podržava upotrebu materijala koji se preslikavaju iz drugih izvora, linkova bez pratećeg teksta i jednorednih slogana. Ovo je forum koji vode moderatori. Može se desiti da komentari za koje se bude smatralo da su zlonamjerni, uvredljivi ili oni s prostim sadržajem ne budu objavljeni.

Politika za davanje komentara na SETimesu

Reportaža

Region i Turska optimisti po pitanju novih lidera EURegion i Turska optimisti po pitanju novih lidera EU

Zvaničnici iz regiona kažu da će nedavne personalne promjene u EU imati pozitivnog uticaja na odnose njihovih zemalja s Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li bi Grčka trebala izvršiti promjene u postupanju prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam