Brisel preplavljen pismima u kojima se brani makedonski identitet

03/11/2011

Spontani protest zbog percepcije o tome da EU negira etnički i nacionalni identitet Makedonije u korist Grčke dobio je na zamahu.

Miško Taleski za Southeast European Times iz Skoplja -- 03/11/11

photo

Održavanje protesta planirano je ispred zgrade Delegacije EU u Skoplju 8. novembra. [Miško Taleski/SETimes]

Ispuštanje pridjeva "makedonski" u oktobarskom izvještaju EK o napretku zemlje, te naknadno spominjanje makedonske delegacije u EK kao "Skopljanaca" koji govore "većinskim jezikom" dovelo je do bure ljutnje u Makedoniji.

Ogorčeno građanstvo šalje na stotine pisama evropskom povjereniku za proširenje Stefanu Fuleu u znak protesta zbog, kako oni kažu, sistematske politike negiranja makedonskog naroda pod krinkom integracije u Uniju.

"Ovo je spontani revolt u kom svoj stav iznose ozbiljne institucije, kao i učena, popularna lica, sportske ličnosti i poznati strani eksperti. Oni iskazuju istinu koju više niko ne može ignorirati. Očito je da ta akcija stavlja zvaničnike EU [koji rade na pristupanju] u nezavidnu poziciju," izjavio je za SETimes politički analitičar Dimitar Mirčev.

U pismima se kaže da EU krši temeljno pravo na samoodređenje koje ona sama zagovara kao nepovredivo.

"Mi smo duboko uvrijeđeni najnovijim postupcima EK kojima se poriče naš makedonski identitet. To predstavlja sramotno ponižavanje nas," kaže se u pismu Fuleu državne košarkaške reprezentacije zemlje.

Makedonska akademija nauka i umjetnosti (MANU) u svom pismu kaže kako očekuje da će EU na svim nivoima poštivati, a ne politizirati naučne činjenice.

"Makedonski jezik je zajednički sadržatelj kulturnog, etničkog i nacionalnog identiteta. Uz to, utvrđen je ustavni i državni identitet Makedonije, uključujući i identifikaciju države u međunarodnoj komunikaciji," kaže se iz MANU-a.

Ministar vanjskih poslova Nikola Popovski inicirao je sastanak s Fuleom prošle sedmice u Strazburu i rekao mu da je propust od strane EK suprotan evropskim vrijednostima.

"Postojanje makedonskog identiteta i jezika ne može se zanemarivati, i ta evropska realnost ne može se mijenjati brisanjem pridjeva u izvještaju o napretku," izjavio je Popovski.

Već u drugoj sedmici akcije s pismima, iz Fuleovog ureda kažu da će na pisma odgovoriti na prikladan način.

Iz njega se odbacuju bilo kakve optužbe da on koristi različitu metodologiju po pitanju upotrebe naziva i atributa Makedonije u odnosu na preporuku o napretku iz 2009.

"EK u potpunosti poštuje rezoluciju UN-a za rješavanje prava na naziv i zato ćemo nastaviti koristiti privremeni termin 'FYROM' ili 'Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija' dok se ne pronađe neko međusobno prihvatljivo rješenje," izjavio je glasnogovornik EK Peter Stano.

Darko Kostadinovski, savjetnik za vanjske poslove predsjednika Gjorga Ivanova, izjavio je za SETimes da je od osnovne važnosti da Makedonija i EK imaju prijateljske odnose, zasnovane na otvorenoj i poštenoj razmjeni mišljenja.

Povezani članci

Loading

"EK mora shvatiti da odustajanje od prakse korištenja pridjeva 'makedonski' utječe na pregovarački proces u Njujorku na način koji nije koristan za uspješan ishod, jer se on odnosi na pitanja makedonskog identiteta koja ne mogu biti dio bilo kakvih pregovora," izjavio je Kostadinovski.

Ilija Andonov, sin prvog makedonskog predsjednika Metodije Andonova-Čente, izjavio je da je njegov otac zagovarao da Makedonija bude ravnopravan partner u Jugoslaviji, a ne podređena.

"Danas se i mi trebamo boriti da budemo ravnopravan partner u EU, a ne podređeni," izjavio je Andonov za SETimes.

Mirni protest zakazan je za 8. novembar ispred ureda delegacije EU u Skoplju.

Ovaj sadržaj je naručen za SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Vaši komentari na članke SETimesa su dobrodošli.

Nadamo se da ćete ovaj forum koristiti za interakciju s drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bismo ovo iskustvo održali zanimljivim, molimo Vas da slijedite pravila iznesena u politici za davanje komentara. Samim upisivanjem svojih komentara vi pristajete na ta pravila. SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osjetljive, ali istaknuti komentari predstavljaju isključivo stavove onih koji su ih upisali. Ne mora značiti da se SETimes.com slaže ili da odobrava ideje, stavove i mišljenja izražene u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne podržava upotrebu materijala koji se preslikavaju iz drugih izvora, linkova bez pratećeg teksta i jednorednih slogana. Ovo je forum koji vode moderatori. Može se desiti da komentari za koje se bude smatralo da su zlonamjerni, uvredljivi ili oni s prostim sadržajem ne budu objavljeni.

Politika za davanje komentara na SETimesu

Reportaža

Region i Turska optimisti po pitanju novih lidera EURegion i Turska optimisti po pitanju novih lidera EU

Zvaničnici iz regiona kažu da će nedavne personalne promjene u EU imati pozitivnog uticaja na odnose njihovih zemalja s Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li bi Grčka trebala izvršiti promjene u postupanju prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam