Sporazum između Albanije i Kosova ponovno zapalio stare sumnje

31/10/2011

Dogovor o objedinjavanju službi u inostranstvu, nakon čega će uslijediti slični potezi i u svim drugim sektorima, za neke predstavlja izvor zabrinutosti zbog potencijalne albanske teritorijalne agresije.

Svetla Dimitrova za Southeast European Times iz Sofije -- 31/10/11

photo

"Albanci bi se trebali osjećati isto u Tirani i u Prištini," izjavio je albanski premijer Sali Berisha. [Reuters]

Sporazum o spajanju albanskih i kosovskih konzularnih službi u inostranstvu izazvao je u nekim dijelovima Balkana zabrinutosti da taj dogovor predstavlja korak ka realizaciji "Velike Albanije".

Taj sporazum odobrio je 20. oktobra kabinet albanskog premijera Salija Berishe. Njime će se prepoloviti konzularni troškovi dviju zemalja, saopćila je vlada.

"Albanci bi se trebali osjećati isto u Tirani i u Prištini," izjavio je Berisha, pozivajući na slične dogovore i u oblasti carina i poreza, kao i u socijalnom, kulturnom i sektoru obrazovanja i okoliša, "te i u svemu ostalom".

"Mi moramo jačati saradnju u istom pravnom okviru i praksi, kako bismo smanjili obim birokratskih barijera između građana Albanije i Kosova," saopćio je on.

Kosovski analitičar Seb Bytyci, koji je na čelu prištinskog Instituta za balkansku politiku, skoro je ponovio argumente Tirane.

"Kosovo i Albanija male su zemlje, bez resursa da mogu imati konzulate posvuda," izjavio je on za SETimes. "Ovim dogovorom omogućava im se da svojim građanima pružaju bolje usluge. Slični dogovori česti su čak i među bogatijim zemljama, koje ipak osjećaju potrebu da skrešu troškove."

Ministarstva vanjskih poslova Makedonije -- koja je potpisala sporazum o zajedničkom konzularnom zastupanju sa Slovenijom -- i Crne Gore saopćila su za SETimes da poštuju pravo svake zemlje da vodi svoje unutrašnje i vanjske poslove.

"Mi pozdravljamo svaku inicijativu usmjerenu na unaprjeđivanje regionalne saradnje," saopćilo je makedonsko ministarstvo vanjskih poslova, ali i dodaje "da ne bi komentiralo izjave niti odnose između Kosova i Albanije".

"Ne vidim zašto bi to trebalo smetati Crnoj Gori," izjavio je za SETimes zamjenik ministra vanjskih poslova Ivan Milić.

Makedonski ekspert za diplomatiju Lazar Lazarov upozorio je da u takvim sporazumima ima više toga nego što se na prvi pogled vidi.

"U prvoj fazi imate približavanje, zajedničke carine i ekonomiju, ali druga faza u tom procesu obično predstavlja ujedinjavanje," izjavio je Lazarov za SETimes. "Kosovu će pod tim okolnostima biti teško zadržati svoju državnost. Izgleda da i Albanija i Kosovo rade na projektu 'Velike Albanije', prvi put spomenutom 1878."

Lazarov se pozvao na plan koji je promovirala albanska politička organizacija "Prizrenska liga", koja je u 19. stoljeću za cilj imala ujediniti u jednu državu Albance razbacane po Kosovu, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i Grčkoj.

Kosovo se u svojoj deklaraciji nezavisnosti 2008. obavezalo na puno poštivanje teritorijalnog integriteta svojih susjeda i granica određenih u planu Marttija Ahtisaarija za rješenje pitanja statusa Kosova, odobrenom od strane UN-a.

Ian Bancroft, suosnivač beogradske organizacije TransConflict, tvrdi kako se u Ahtisaarijevom planu jasno kaže da se Kosovo ne može ujedinjavati s nekom drugom državom, pa bi se stoga Berishina namjera trebala tretirati s velikom zabrinutošću.

"Ako vlada u Prištini neće podržati taj važan element Ahtisaarijevog plana, onda je teško očekivati da će podržati i druge predviđene zaštitne mjere, što će dodatno dovesti do nepovjerenja među populacijom kosovskih Srba i drugih nealbanaca. Stoga posebno EU treba biti izričitija u svojim kritikama takvih koraka," izjavio je Bancroft za SETimes.

On je dodao da taj sporazum uvećava postojeće zabrinutosti širom regiona vezane za potvrđivanje albanskog etno-nacionalnog identiteta. "[To] je jednim dijelom motiviralo bojkot popisa na jugu Srbije, odustajanje od popisa u Makedoniji i tenzije u samoj Albaniji u vezi s brojem etničkih manjina, što je vjerovatno izazvati daljnje nepovjerenje u susjednim zemljama, poput Crne Gore i Grčke."

Ustvrdivši da Kosovo još uvijek predstavlja protektorat UN-a, glasnogovornik srbijanske vlade Milivoje Mihajlović izjavio je u komentarima za SETimes da Beograd ne može podržati nijednu inicijativu koja nije u skladu s Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a br. 1244.

Povezani članci

Loading

Prema riječima Bytycija, taj konzularni sporazum mogao bi raspiriti "paranoju o 'Velikoj Albaniji'", posebno kod "marginalnih političara u zemljama koje su susjede Albanije i Kosova".

"Po pitanju drugih dogovora, možemo očekivati dodatnu integraciju kao rezultat povećanja obima trgovine i ekonomske saradnje," izjavio je on, dodajući da će se put ka pojačanoj saradnji između Kosova i Albanije vjerovatno suočiti sa preprekama.

"Istovremeno, zbog nedostatka napretka u evropskim integracijama, povećat će se politički i društveni pritisak za dodatnu integraciju između tih dviju zemalja, kao i drugih, poput Makedonije i Crne Gore," izjavio je Bytyci.

Svoj prilog za ovaj članak dali su Biljana Lajmanovska iz Skoplja, Nedjeljko Rudović iz Podgorice, Igor Jovanović iz Beograda i Muhamet Brajshori iz Prištine.

Ovaj sadržaj je naručen za SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Vaši komentari na članke SETimesa su dobrodošli.

Nadamo se da ćete ovaj forum koristiti za interakciju s drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bismo ovo iskustvo održali zanimljivim, molimo Vas da slijedite pravila iznesena u politici za davanje komentara. Samim upisivanjem svojih komentara vi pristajete na ta pravila. SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osjetljive, ali istaknuti komentari predstavljaju isključivo stavove onih koji su ih upisali. Ne mora značiti da se SETimes.com slaže ili da odobrava ideje, stavove i mišljenja izražene u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne podržava upotrebu materijala koji se preslikavaju iz drugih izvora, linkova bez pratećeg teksta i jednorednih slogana. Ovo je forum koji vode moderatori. Može se desiti da komentari za koje se bude smatralo da su zlonamjerni, uvredljivi ili oni s prostim sadržajem ne budu objavljeni.

Politika za davanje komentara na SETimesu

Reportaža

Region i Turska optimisti po pitanju novih lidera EURegion i Turska optimisti po pitanju novih lidera EU

Zvaničnici iz regiona kažu da će nedavne personalne promjene u EU imati pozitivnog uticaja na odnose njihovih zemalja s Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li bi Grčka trebala izvršiti promjene u postupanju prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam