MMF snizio predviđanja globalnog rasta

21/09/2011

Obim ekonomije u Turskoj će se ove godine širiti po stopi od 6,6%, a u susjednoj Grčkoj bit će smanjen za 5%, kaže se u novim Svjetskim ekonomskim prognozama MMF-a.

(MMF, Reuters, Wall Street Journal, Bloomberg, AP, AFP, BBC, Dnevnik.bg - 20/09/11)

photo

MMF je u utorak (20. septembra) umanjio svoja predviđanja globalnog rasta za 2011. i 2012. godinu. [Reuters]

MMF je u utorak (20. septembra) umanjio svoja predviđanja globalnog rasta za 2011. i 2012. godinu, saopćivši kako je ekonomski oporavak postao mnogo neizvjesniji nego što se očekivalo ranije u toku godine.

"Globalna ekonomija je u opasnoj novoj fazi," saopćava se iz te vašingtonske finansijske institucije u najnovijem izvještaju pod naslovom Svjetske ekonomske prognoze (WEO). "Globalna aktivnost je oslabila i postala neravnomjernija, povjerenje je nedavno naglo opalo, a rizici od ekonomskog pada su u porastu."

U junu, Fond je saopćio kako očekuje da će svjetska ekonomija u 2011. rasti za 4,3% a u 2012. za 4,5%. U utorak, on je smanjio nivo svojih predviđanja na 4% za obje te godine, što je manje u odnosu na 5% iz 2010. godine.

Globalna ekonomija je pod utjecajem dva nepovoljna razvoja događanja -- mnogo sporijeg oporavka u naprednim ekonomijama u toku ove godine i velikog povećanja fiskalne i finansijske neizvjesnosti, posebno zadnjih mjeseci. Kombinacija i interakcije tih dvaju negativnih faktora dodatno pogoršavaju stvari, kaže se u novom izvještaju MMF-a.

"Hitno su potrebne oštre politike u cilju poboljšanja prognoza i smanjenja rizika," upozorio je glavni ekonomista MMF-a Olivier Blanchard na prezentaciji novog dokumenta WEO u utorak. "Samo ukoliko vlade budu odlučno djelovale po pitanju fiskalne politike, finansijskih korekcija i vanjskog rebalansa, možemo se nadati jačem i trajnijem oporavku."

Međutim, ukoliko zapadni lideri ne preduzmu brzu akciju, postoji stvarni rizik od povratka u recesiju, naglašava se iz Fonda.

photo

[MMF]

U novom izvještaju smanjenja su predviđanja rasta u eurozoni na 1,6% za 2011. i na 1,1% u 2012, što je niže u odnosu na njegove projekcije za juni iz prve od 2% i za juni iz druge godine od 1,7%. Dvije zemlje u zoni zajedničke valute -- Grčka i Portugal -- doživjet će negativan rast. Očekuje se da će se obim grčke ekonomije ove godine smanjiti za 5%, a naredne za 2%, dok će se obim portugalske ekonomije smanjiti za 2,2% u 2011, te za 1,8% u 2012.

Izražavajući zabrinutost u vezi s dugotrajnom dužničkom krizom u eurozoni, MMF je pozvao organe političkog odlučivanja u 17 država-članica da poduzmu neophodne korake.

Oni "moraju brzo ratificirati obaveze date na julskom samitu, a u međuvremenu, Evropska centralna banka mora nastaviti snažno intervenirati u cilju održavanja propisnih uslova na tržištima državnog duga," izjavio je lider MMF-a. "Lideri moraju stajati uz svoja opredjeljenja da će učiniti sve što treba u cilju očuvanja povjerenja u nacionalne politike i euro."

Viši ekonomista MMF-a Jorg Decressin izjavio je u utorak da su dužnički problemi Grčke "nadasve rješivi". Kritizirajući špekulacije po pitanju mogućeg izlaza te balkanske nacije iz eurozone, on je također napao svaki razgovor o tome da bi se ta zona mogla raspasti kao "sulud prijedlog".

Povezani članci

Loading

Prema ekspertima Fonda, ekonomija Turske ove godine će se proširiti za 6,6%, bilježeći najviši rast među 14 ekonomija centralne i istočne Evrope, ali će proći lošije naredne godine, kad se očekuje da će imati realni rast BDP-a od 2,2%.

Hrvatska je zemlja u okviru te grupacije za koju se očekuje da će se ove godine najmanje širiti, a stopa njenog rasta projicira se na 0,8%.

MMF je međutim upozorio da se njegove nove projekcije "zasnivaju na nizu pretpostavki: da će nadležni za političko odlučivanje u Evropi biti u stanu suzbiti krizu u eurozoni na takozvane periferne zemlje, da će nadležni za političko odlučivanje u SAD postići razboritu ravnotežu između podrške ekonomiji i srednjoročne fiskalne konsolidacije, te da se usponi i padovi na globalnim finansijskim tržištima neće pogoršavati".

Ako one ne budu ispunjene, "globalni rast bit će mnogo manji," upozorava se iz njega.

Ovaj sadržaj je naručen za SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Vaši komentari na članke SETimesa su dobrodošli.

Nadamo se da ćete ovaj forum koristiti za interakciju s drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bismo ovo iskustvo održali zanimljivim, molimo Vas da slijedite pravila iznesena u politici za davanje komentara. Samim upisivanjem svojih komentara vi pristajete na ta pravila. SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osjetljive, ali istaknuti komentari predstavljaju isključivo stavove onih koji su ih upisali. Ne mora značiti da se SETimes.com slaže ili da odobrava ideje, stavove i mišljenja izražene u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne podržava upotrebu materijala koji se preslikavaju iz drugih izvora, linkova bez pratećeg teksta i jednorednih slogana. Ovo je forum koji vode moderatori. Može se desiti da komentari za koje se bude smatralo da su zlonamjerni, uvredljivi ili oni s prostim sadržajem ne budu objavljeni.

Politika za davanje komentara na SETimesu

Reportaža

Region i Turska optimisti po pitanju novih lidera EURegion i Turska optimisti po pitanju novih lidera EU

Zvaničnici iz regiona kažu da će nedavne personalne promjene u EU imati pozitivnog uticaja na odnose njihovih zemalja s Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li bi Grčka trebala izvršiti promjene u postupanju prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam