Makedonija očekuje val stranih investicija

29/08/2011

Skoplje želi primamiti strane kompanije stvaranjem povoljne poslovne sredine.

Miško Taleski za Southeast European Times iz Skoplja -- 29/08/11

photo

Ministar ekonomije Valon Sarachini [Ministarstvo ekonomije Makedonije]

Prošle sedmice, najviši zvaničnici Makedonije bili su u Bunardžiku -- slobodnoj ekonomskoj zoni kod Skoplja -- i učestvovali na svečanom polaganju kamena-temeljca za jedan novi farmaceutski pogon.

Ruska kompanija Prodis, dio holdinga grupacije Protek, ulaže 5 miliona eura u taj proizvodni objekat, u kom će, kako se očekuje, biti otvoreno oko 300 radnih mjesta. To je najnoviji znak da napori makedonske vlade na privlačenju stranih investicija i izgradnji ekonomskog rasta daju ploda.

"razvoj slobodnih ekonomskih zona, posebno u Skoplju, Tetovu i Bitolju, cilj je kojim mi pokušavamo privući investicije iz drugih zemalja, ali i iz domaćih kompanija," izjavio je za SETimes ministar ekonomije Valon Sarachini.

Profesor na Univerzitetu American College Tome Nenovski slaže se s tim i tvrdi da fiskalna sloboda i fiksni porez od 10% čine vrlo povoljnu sredinu za poslovanje i ulaganja.

"To se prevodi u niske cijene zemljišta za investitore i u politiku bez poreza na kapitalne dobitke i bez poreza na lične dohotke," izjavio je Nenovski za SETimes.

On je također izjavio da vlada investitorima nudi "investicijsku premiju" u smislu otplate 50% troškova kad se proizvodni objekat završi. Takav je bio slučaj kod privlačenja američke firme Johnson Controls.

Postoje i dodatne investicione motivacije, poput penzionog i socijalnog osiguranja, kaže Nenovski.

Ulaganje grupacije Protek uslijedilo je nakon nedavnog otkupa makedonske IK Bank od strane turske Halkbanke u julu.

"Mi smo odlučili investirati u Makedoniju, zbog stabilnog bankarskog sistema i ekonomije," izjavio je na pres-konferenciji izvršni direktor Halkbanke u Skoplju Judzel Inan.

Radi se i na dvije njemačke investicije u automobilskom sektoru. Vlada procjenjuje da bi se njima moglo otvoriti 5.000 novih radnih mjesta, te preteći prethodna njemačka ulaganja.

Firma Kromberg & Schubert treba investirati u proizvodni pogon za auto-dijelove u Bitolju. Naziv druge firme nije objelodanjen, ali se očekuje da će ona proizvoditi električne jedinice za automobile.

Turska kompanija Sisedzam, jedan od najvećih svjetskih proizvođača stakla i proizvoda od stakla, upravo treba završiti svoju investicionu analizu. Procjenjuje se da će investicija Sisedzama biti od 50 do 60 miliona eura.

Uvođenjem novog ministra za ulaganja Billa Pavleskog, vlada očekuje da će dodatno pojačati investicije. Pavleski ima doktorat sa Harvarda i iskusni je radnik firme Hewlett Packard, gdje je radio s kompanijama iz grupe Fortune 1.000.

Nadalje, makedonska Agencija za promociju investicija imenovala je još šest promotera, u Sjedinjenim Državama, Velikoj Britaniji, Turskoj, Belgiji, Kanadi i Francuskoj, čime se jačaju postojeće aktivnosti.

U februaru prošle godine, vlada je usvojila paket reformskih zakona u cilju unaprjeđivanja uslova za rad u građevinarstvu, smanjenjem obima birokratije, povezanih troškova i vremena potrebnog za pribavljanje dokumentacije.

Povezani članci

Loading

"Neke od mjera usmjerene su na dodatno smanjenje obima birokratije, troškova i procedura za pribavljanje dokumentacije, dozvola i odobrenja. Također, u smjeru uvođenja digitalnog upravljanja poduzećima, digitalnog prijavljivanja za dokumente, jačanja trgovine putem interneta itd, kako bi se smanjili potrebni troškovi i vrijeme firmama," izjavio je Sarachini.

Ipak postoji nekoliko izazova koje vlada mora rješavati.

"Predmeti privrednih sporova se na sudovima rastežu nepotrebno dugo i to je još problem za investitore. Još jedan problem je dugo vrijeme potrebno za zatvaranje firme i za naplatu potraživanja i dugova. Vlada će također morati povećati svoje napore na iskorjenjivanju korupcije prisutne u nekim džepovima," izjavio je Nenovski.

Ekonomisti kažu da su prognoze za Makedoniju pozitivne. Narodna banka Makedonije procjenjuje da će u 2011. sveukupni rast BDP-a iznositi 3,5%.

Ovaj sadržaj je naručen za SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Vaši komentari na članke SETimesa su dobrodošli.

Nadamo se da ćete ovaj forum koristiti za interakciju s drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bismo ovo iskustvo održali zanimljivim, molimo Vas da slijedite pravila iznesena u politici za davanje komentara. Samim upisivanjem svojih komentara vi pristajete na ta pravila. SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osjetljive, ali istaknuti komentari predstavljaju isključivo stavove onih koji su ih upisali. Ne mora značiti da se SETimes.com slaže ili da odobrava ideje, stavove i mišljenja izražene u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne podržava upotrebu materijala koji se preslikavaju iz drugih izvora, linkova bez pratećeg teksta i jednorednih slogana. Ovo je forum koji vode moderatori. Može se desiti da komentari za koje se bude smatralo da su zlonamjerni, uvredljivi ili oni s prostim sadržajem ne budu objavljeni.

Politika za davanje komentara na SETimesu

Reportaža

Region i Turska optimisti po pitanju novih lidera EURegion i Turska optimisti po pitanju novih lidera EU

Zvaničnici iz regiona kažu da će nedavne personalne promjene u EU imati pozitivnog uticaja na odnose njihovih zemalja s Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li bi Grčka trebala izvršiti promjene u postupanju prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam