Bugarski grad ima svjetski rekord za cilj

25/07/2011

Grad Pazardžik se nada da će turisti pohrliti da zauzmu svoje mjesto.

Tzvetina Borisova za Southeast European Times iz Sofije -- 25/07/11

photo

Klupa je duga 1.111 metara i na nju može sjesti 2.020 ljudi. [Tzvetie Borisova/SETimes]

Klupa, poznata kao "najduža klupa na svijetu", službeno je otvorena prošlog mjeseca u gradu Pazardžiku na jugu Bugarske. Ta klupa, koja je nalazi u slikovitom parku na riječnom otoku, duga je 1.111 metara i može primiti 2.020 ljudi.

Arhitekta Dimitar Boyukliev, koji je dizajnirao projekat, rekao je SETimes da su inicijalno bili zamislili dužinu od preko 1,000 metara, pošto su htjeli osigurati da niko ne mogne postići veću dužinu. Izabrali su brojku of 1111 metara zbog simbolike velikog broja jedinica.

Trenutno je najduža drvena klupa na svijetu duga 613,13 metra, zvanično potvrđena Ginisovom knjigom rekorda, i nalazi se na stadionu u Osieczni u Poljskoj.

Ideja da Pazardžik pobije ovaj rekord nastala je prije dvije godine, kada je jedan lokalni poduzetnik kontaktirao gradsku upravu s prijedlogom da sponzoriše gradnju klupa u parku, koji mještani nazivaju "Otok".

Sagrađen kao gradski park u komunističko doba, on je s protokom vremena, ali i zbog vandalizma, postao zapušten i oštećen. Općina je prihvatila ideju o revitalizaciji, sa prijedlogom da kad već grade klupe, mogli bi onda i da ostvare rekord i naprave najdužu klupu na svijetu. Park je ipak imao odgovarajuće uslove za ovaj projekat, pošto se klupa mogla pružiti neometano i bez narušavanja građevina ili ulica.

Započeli su sa radovima, koje su najvećim dijelom finansirala lokalna poduzetništva, a ostatak općina. Sada kada je klupa napravljena, i još ostaje da se završi samo nekoliko detalja, Pazardžik snažno korača ka Ginisu.

"Postoje dva načina apliciranja -- jedan je da se pozove Ginisova komisija da dođe u vaš grad, a druga je da se pošalju dokumenti kojima se rekord dokazuje. Mi ćemo odabrati ovaj drugi način," rekao je glavni arhitekta Pazardžika Krastyo Tankov za SETimes.

Povezani članci

Loading

Prema njegovim riječima, iako njihov grad nije tradicionalna turistička destinacija, ipak ima stratešku lokaciju na autoputu koji povezuje Sofiju i Plovdiv. Vlasti se ipak nadaju da će klupa privući ljude koji putuju između ta dva grada, te da će oni zastati da bi uživali u šoljici kafe u prelijepom parku.

"Da biste ušli u udžbenike geografije, morate prvo ući u udžbenike historije," kaže Tankov.

Park, koji je potpuno transformisan iz stanja napuštenosti od prije par godina, trenutno je dom za umjetničke i skulpturne izložbe, koje posjetioce vode u ugodan obilazak okoline. Također postoje i biciklistička staza, nogometni teren, zabavni sadržaji za djecu, pa čak i čitaonica na otvorenom, sa knjigama iz lokalne biblioteke.

Nekad napušteno mjesto koje su ljudi izbjegavali, park je sad postao omiljeno okupljalište lokalnog stanovništva u potrazi za bijegom od gradske buke i zabavom.

Ovaj sadržaj je naručen za SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Vaši komentari na članke SETimesa su dobrodošli.

Nadamo se da ćete ovaj forum koristiti za interakciju s drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bismo ovo iskustvo održali zanimljivim, molimo Vas da slijedite pravila iznesena u politici za davanje komentara. Samim upisivanjem svojih komentara vi pristajete na ta pravila. SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osjetljive, ali istaknuti komentari predstavljaju isključivo stavove onih koji su ih upisali. Ne mora značiti da se SETimes.com slaže ili da odobrava ideje, stavove i mišljenja izražene u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne podržava upotrebu materijala koji se preslikavaju iz drugih izvora, linkova bez pratećeg teksta i jednorednih slogana. Ovo je forum koji vode moderatori. Može se desiti da komentari za koje se bude smatralo da su zlonamjerni, uvredljivi ili oni s prostim sadržajem ne budu objavljeni.

Politika za davanje komentara na SETimesu

Reportaža

Region i Turska optimisti po pitanju novih lidera EURegion i Turska optimisti po pitanju novih lidera EU

Zvaničnici iz regiona kažu da će nedavne personalne promjene u EU imati pozitivnog uticaja na odnose njihovih zemalja s Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li bi Grčka trebala izvršiti promjene u postupanju prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam