Turski film govori mnogo

07/02/2011

U turskom filmu, Amerikanci i Izraelci prikazani su kao hulje. Da li se "Dolinom vukova" promovira mržnja?

Alexander Christie-Miller za Southeast European Times iz Istambula -- 07/02/11

photo

Ekipa filma "Dolina vukova: Palestina" na premijeri u Istanbulu. [Alexander Christie-Miller/SETimes]

Osam mjeseci nakon što su se izraelski komandosi popeli u brod sa pomoći za Gazu, ubivši devet turskih državljana i ogorčivši Tursku, omiljeni akcioni heroj u zemlji otišao je u jevrejsku državu da bi izvršio krvavu osvetu nad onima koji su tu akciju naložili.

U filmu "Dolina vukova: Palestina", objavljenom u turskim kinima 28. januara, cionističke hulje u filmu se prikazuju kako ubjiaju djecu, vrše zavjeru za invaziju na Bliski Istok i opetovano se upoređuju s nacistima.

Taj film objavljen je jedan dan nakon Međunarodnog dana sjećanja na Holokaust. U Njemačkoj, gdje se on trebao prikazivati istog tog dana, njegova premijera odložena je od strane filmskog odbora u toj zemlji.

"Čak i u dijelovima vidimo [u reklamnim isječcima] … neke generalizacije o jevrejskom narodu i antisemitske pristupe koji su prilično uznemirujući," izjavio je prošle sedmice izraelski ambasador Gabby Levy za agenciju Frans Pres. Međutim, u intervjuu nakon pretpremijernog prikazivanja prošle sedmice, scenarista filma Bahadir Ozdener izjavio je za SETimes da ne bi bilo loše ako bi on i razdvojio te dvije zemlje.

"Naš odnos zasnovan je na lažima," kaže on. "U javnosti, mi smo ljuti na Izrael, ali iza zatvorenih vrata im prodajemo oružje … Nadam se da će nakon ovog filma naši diplomati i oni imati više mogućnosti za razgovor o Palestini."

Međutim, Ozdener je porekao optužbu da je film antisemitski. "Ovaj film je antirasistički film," izjavio je on. "Mi spominjemo da u Palestini ima zločina protiv čovječnosti od strane cionističkih vojnika prema nevinom palestinskom narodu."

"Ovo nije usmjereno protiv Palestine niti protiv Izraela; mi ne govorimo o cjelokupnom izraelskom narodu. Milioni Jevreja i Izraelaca protiv su te politike."

"Dolina vukova" prvo je 2003. osvojila ogromnu popularnost kao tv-serija. Čak postoje izvještaji da je nekoliko mladića promijenilo ime u Polat Alemdar kako bi oponašalo tog junaka, koga igra Necati Sasmaz.

Iako su prvobitni Alemdarovi protivnici bili turska mafija, u naknadnim verzijama i filmovima, on je napustio Tursku i počeo se boriti s neprijateljima u inostranstvu -- obično s Amerikancima i Izraelcima.

Povezani članci

Loading

Emrah Guler, filmski kritičar i spisatelj popularne kulture za niz turskih listova, kaže da ta preobrazba govori o rastućoj samouvjerenosti Turske na međunarodnoj pozornici.

On smatra da ti filmovi i tv-serije šire popularan status premijera Recepa Tayyipa Erdogana širom Bliskog Istoka.

"Mnogim ljudima u Turskoj sviđa se ideja da se turski lider poštuje u različitim dijelovima svijeta. Film slijedi taj trend," kaže on.

On dodaje da film odražava i promjene u medijskoj kulturi u Turskoj. "Do prije jedne decenije, običnoj srednjoj klasi i nižoj srednjoj klasi bilo je teško iznijeti svoj glas u medijima. Stvari su se promijenile i sad ti ljudi imaju veću moć."

Ovaj sadržaj je naručen za SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Vaši komentari na članke SETimesa su dobrodošli.

Nadamo se da ćete ovaj forum koristiti za interakciju s drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bismo ovo iskustvo održali zanimljivim, molimo Vas da slijedite pravila iznesena u politici za davanje komentara. Samim upisivanjem svojih komentara vi pristajete na ta pravila. SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osjetljive, ali istaknuti komentari predstavljaju isključivo stavove onih koji su ih upisali. Ne mora značiti da se SETimes.com slaže ili da odobrava ideje, stavove i mišljenja izražene u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne podržava upotrebu materijala koji se preslikavaju iz drugih izvora, linkova bez pratećeg teksta i jednorednih slogana. Ovo je forum koji vode moderatori. Može se desiti da komentari za koje se bude smatralo da su zlonamjerni, uvredljivi ili oni s prostim sadržajem ne budu objavljeni.

Politika za davanje komentara na SETimesu

Reportaža

Region i Turska optimisti po pitanju novih lidera EURegion i Turska optimisti po pitanju novih lidera EU

Zvaničnici iz regiona kažu da će nedavne personalne promjene u EU imati pozitivnog uticaja na odnose njihovih zemalja s Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li bi Grčka trebala izvršiti promjene u postupanju prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam