Turski film govori mnogo

07/02/2011

U turskom filmu, Amerikanci i Izraelci prikazani su kao hulje. Da li se "Dolinom vukova" promovira mržnja?

Alexander Christie-Miller za Southeast European Times iz Istambula -- 07/02/11

photo

Ekipa filma "Dolina vukova: Palestina" na premijeri u Istanbulu. [Alexander Christie-Miller/SETimes]

Osam mjeseci nakon što su se izraelski komandosi popeli u brod sa pomoći za Gazu, ubivši devet turskih državljana i ogorčivši Tursku, omiljeni akcioni heroj u zemlji otišao je u jevrejsku državu da bi izvršio krvavu osvetu nad onima koji su tu akciju naložili.

U filmu "Dolina vukova: Palestina", objavljenom u turskim kinima 28. januara, cionističke hulje u filmu se prikazuju kako ubjiaju djecu, vrše zavjeru za invaziju na Bliski Istok i opetovano se upoređuju s nacistima.

Taj film objavljen je jedan dan nakon Međunarodnog dana sjećanja na Holokaust. U Njemačkoj, gdje se on trebao prikazivati istog tog dana, njegova premijera odložena je od strane filmskog odbora u toj zemlji.

"Čak i u dijelovima vidimo [u reklamnim isječcima] … neke generalizacije o jevrejskom narodu i antisemitske pristupe koji su prilično uznemirujući," izjavio je prošle sedmice izraelski ambasador Gabby Levy za agenciju Frans Pres. Međutim, u intervjuu nakon pretpremijernog prikazivanja prošle sedmice, scenarista filma Bahadir Ozdener izjavio je za SETimes da ne bi bilo loše ako bi on i razdvojio te dvije zemlje.

"Naš odnos zasnovan je na lažima," kaže on. "U javnosti, mi smo ljuti na Izrael, ali iza zatvorenih vrata im prodajemo oružje … Nadam se da će nakon ovog filma naši diplomati i oni imati više mogućnosti za razgovor o Palestini."

Međutim, Ozdener je porekao optužbu da je film antisemitski. "Ovaj film je antirasistički film," izjavio je on. "Mi spominjemo da u Palestini ima zločina protiv čovječnosti od strane cionističkih vojnika prema nevinom palestinskom narodu."

"Ovo nije usmjereno protiv Palestine niti protiv Izraela; mi ne govorimo o cjelokupnom izraelskom narodu. Milioni Jevreja i Izraelaca protiv su te politike."

"Dolina vukova" prvo je 2003. osvojila ogromnu popularnost kao tv-serija. Čak postoje izvještaji da je nekoliko mladića promijenilo ime u Polat Alemdar kako bi oponašalo tog junaka, koga igra Necati Sasmaz.

Iako su prvobitni Alemdarovi protivnici bili turska mafija, u naknadnim verzijama i filmovima, on je napustio Tursku i počeo se boriti s neprijateljima u inostranstvu -- obično s Amerikancima i Izraelcima.

Povezani članci

Loading

Emrah Guler, filmski kritičar i spisatelj popularne kulture za niz turskih listova, kaže da ta preobrazba govori o rastućoj samouvjerenosti Turske na međunarodnoj pozornici.

On smatra da ti filmovi i tv-serije šire popularan status premijera Recepa Tayyipa Erdogana širom Bliskog Istoka.

"Mnogim ljudima u Turskoj sviđa se ideja da se turski lider poštuje u različitim dijelovima svijeta. Film slijedi taj trend," kaže on.

On dodaje da film odražava i promjene u medijskoj kulturi u Turskoj. "Do prije jedne decenije, običnoj srednjoj klasi i nižoj srednjoj klasi bilo je teško iznijeti svoj glas u medijima. Stvari su se promijenile i sad ti ljudi imaju veću moć."

Ovaj sadržaj je naručen za SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Vaši komentari na članke SETimesa su dobrodošli.

Nadamo se da ćete ovaj forum koristiti za interakciju s drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bismo ovo iskustvo održali zanimljivim, molimo Vas da slijedite pravila iznesena u politici za davanje komentara. Samim upisivanjem svojih komentara vi pristajete na ta pravila. SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osjetljive, ali istaknuti komentari predstavljaju isključivo stavove onih koji su ih upisali. Ne mora značiti da se SETimes.com slaže ili da odobrava ideje, stavove i mišljenja izražene u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne podržava upotrebu materijala koji se preslikavaju iz drugih izvora, linkova bez pratećeg teksta i jednorednih slogana. Ovo je forum koji vode moderatori. Može se desiti da komentari za koje se bude smatralo da su zlonamjerni, uvredljivi ili oni s prostim sadržajem ne budu objavljeni.

Politika za davanje komentara na SETimesu

Reportaža

Region zauzima stav protiv korupcije u fudbaluRegion zauzima stav protiv korupcije u fudbalu

Nakon godina prožetih skandalima, zvaničnici preduzimaju korake u cilju zaustavljanjaj korupcije i kriminala u fudbalu.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Američki brod i posada vrše posljednje pripreme za neutralizaciju najopasnijeg dijela arsenala hemijskog oružja iz Sirije. Šta mislite koliko je ta operacija važna za zaštitu civilnog stanovništva od hemijskog naoružanja?

Vrlo važna
Nije previše važna
Nije uopšte važna
Ne znam