Srbija traži znak odobravanja po pitanju svoje saradnje

06/11/2009

Srbijanski zvaničnici izrazili su u četvrtak nadu da će glavni tužilac UN-a Serge Brammertz dati pozitivnu ocjenu o saradnji njihove zemlje s Haškim tribunalom, što predstavlja ključ kandidature Beograda za EU.

(AP, AFP, Reuters, DPA, Beta, B92, Vlada Srbije, Evropski parlament - 05/11/09; AFP - 04/11/09; AP - 03/11/09)

photo

Srbijanski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je u srijedu (4. novembra) kako se nada da će se u UN-ovom izvještaju potvrditi "potpuna saradnja" njegove zemlje u pokušaju da se dvojica bjegunaca izvedu pred lice pravde. [AFP]

Lideri Srbije pružili su u četvrtak (5. novembra) uvjeravanja glavnom tužiocu UN-a Sergeu Brammertzu da Beograd čini svaki napor da uhvati dvojicu preostalih optuženika za ratne zločine koje traži Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Srbija "intenzivno traga" za bivšim vojnim komandantom bosanskih Srba Ratkom Mladićem i bivšim liderom hrvatskih Srba Goranom Hadžićem, izjavio je predsjednik Boris Tadić u saopćenju objavljenom nakon njegovih razgovora s Brammertzom.

On je u srijedu stigao u dvodnevnu posjetu Beogradu kako bi razmatrao saradnju Srbije s Haškim tribunalom, uključujući i njene napore na hapšenju bjegunaca. Brammertz treba narednog izvještaja dostaviti izvještaj o tom predmetu Vijeću sigurnosti UN-a.

Najnovijom izmijenjenom optužnicom ICTY-ja od 15 tačaka protiv Mladića njega se tereti za ratne zločine počinjene tokom sukoba u Bosni i Hercegovini (BiH) u periodu 1992-1995, uključujući progon, istrjebljivanje i ubijanje, deportacije, nečovječno postupanje i uzimanje talaca. On se također tereti po dvije tačke optužnice za svoju navodnu ulogu u masakru u Srebrenici iz 1995. nad preko 7.000 muškaraca i dječaka bosanskih Muslimana i za 43-mjesečnu opsadu Sarajeva.

Najtraženiji zločinac za ratne zločine u Evropi živio je do 2002. pod zaštitom vojske u Srbiji, izjavio je na beogradskom sudu u junu bivši Mladićev šef sigurnosti.

I za njega i za Hadžića, koji se tereti za ratne zločine zbog svoje uloge u sukobu u Hrvatskoj u periodu 1991-1995, generalno se vjeruje da se kriju u Srbiji.

Hapšenje njih dvojice predstavlja "prioritet za srbijansku vladu", izjavio je premijer Mirko Cvetković nakon svog sastanka u četvrtak s Brammertzom.

Glavni tužilac UN-a "izrazio je zadovoljstvo nivoom saradnje Srbije s tribunalom i pohvalio efikasnost svih nadležnih organa", kaže se u saopćenju vlade.

Tokom svoje posjete, Brammertz se susreo i sa šefom srbijanskog vijeća za saradnju s ICTY-jem Rasimom Ljajićem i sa tužiocem za ratne zločine zemlje Vladimirom Vukčevićem.

"Mi smo zajednički potvrdili da nema skoro nikakvih otvorenih pitanja vezanih za pristupačnost arhiva, pristup dokumentima i oslobađanje svjedoka od obaveze na čuvanje tajne," izjavio je Ljajić za beogradsku novinsku agenciju Beta nakon svojih razgovora s Brammertzom. "Jedino preostalo otvoreno pitanje je hapšenje dvojice osumnjičenika."

Puna saradnja s ICTY-jem predstavlja ključni uslov za proces evropskih integracija Srbije.

Povezani članci

Loading

Vukčević je u intervjuu za Reuters u četvrtak izjavio kako Srbija ima "političku volju" da ispuni taj uslov. On je također rekao kako vjeruje da će "Mladić biti uhapšen do kraja godine", iako se većina Srba protivi njegovom hvatanju, prema jednoj nedavnoj anketi.

Srbijanski tužilac izrazio je nadu da će se u predstojećem Brammertzovom izvještaju potvrditi "potpuna saradnja" njegove zemlje u naporima da se dvojica bjegunaca izvedu pred lice pravde. On je također za Reuters izjavio da će uskoro biti privedeno još 15 lica. Ona su osumnjičena za učešće u ubistvima ukupno 45 lica u tri odvojena slučaja tokom sukoba u BiH i Hrvatskoj.

U aprilu 2008, Srbija je potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) s Unijom, kao veliki prvi korak ka konačnom članstvu u tom bloku od 27 zemalja, kao i Privremeni trgovinski sporazum. Nijedan još nije aktiviran.

SAA će biti podnesen parlamentima na ratifikaciju, a provedba Privremenog sporazuma otpočet će čim lideri EU utvrde da Srbija u potpunosti sarađuje s ICTY-jem, prema tvrdnjama Evropske komisije.

Ovaj sadržaj je naručen za SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Vaši komentari na članke SETimesa su dobrodošli.

Nadamo se da ćete ovaj forum koristiti za interakciju s drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bismo ovo iskustvo održali zanimljivim, molimo Vas da slijedite pravila iznesena u politici za davanje komentara. Samim upisivanjem svojih komentara vi pristajete na ta pravila. SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osjetljive, ali istaknuti komentari predstavljaju isključivo stavove onih koji su ih upisali. Ne mora značiti da se SETimes.com slaže ili da odobrava ideje, stavove i mišljenja izražene u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne podržava upotrebu materijala koji se preslikavaju iz drugih izvora, linkova bez pratećeg teksta i jednorednih slogana. Ovo je forum koji vode moderatori. Može se desiti da komentari za koje se bude smatralo da su zlonamjerni, uvredljivi ili oni s prostim sadržajem ne budu objavljeni.

Politika za davanje komentara na SETimesu

Reportaža

Trgovina ljudima još uvijek problem na BalkanuTrgovina ljudima još uvijek problem na Balkanu

Regionalna saradnja između nevladinih organizacija i policije može doprinijeti zaustavljanju te rastuće pojave, kažu stručnjaci.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li smatrate da se dovoljno radi na odvraćanju ljudi od pružanja pomoći nasilnim ekstremističkim grupama?

Da
Ne
Ne znam