Kritičari i pristalice još uvijek vode debatu o Nikolićevoj pobjedi

02/06/2012

Preko sedmicu dana nakon pobjede, novoizabrani srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić još uvijek izaziva kontroverzne stavove.

Bojana Milovanović za Southeast European Times iz Beograda -- 02/06/12

photo

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić položio je zakletvu u četvrtak (31. maja). [Nikola Barbutov/SETimes]

Čak i nakon polaganja zakletve za predsjednika Srbije u četvrtak (31. maja), pobjeda Tomislava Nikolića još uvijek izaziva veliku raspravu u javnosti. Neki kažu da je zbog krajnje loše ekonomske situacije svaka promjena dobrodošla, dok neki -- podsjećajući na Nikolićevu prošlost i njegov ekstremni nacionalizam -- izražavaju sumnju po pitanju toga da li će on nastaviti sa evropskim putem Srbije i s regionalnom saradnjom zemlje.

"Srbija se pretvorila u krajnje nestabilnu zemlju, tako da izgleda nekako logično da je za predsjednika izabrana nestabilna osoba," piše pisac Svetislav Basara u svojoj kolumni u dnevniku Danas.

Analitičari smatraju da je ishod izbora odlučila niska izlaznost.

Svetlana Logar, iz anketne agencije Ipsos Strategic Marketing, kaže da su malim izlaskom i ubacivanjem nevažećih listića glasači izrazili svoje mišljenje o kandidatima.

"Neki će reći da su građani bili lijeni i nisu se pojavili na izborima. Pitanje je međutim zašto su oni bili lijeni? Ja bih rekla da im se jednostavno nije svidio [izbor]," izajvila je Logar za SETimes.

Rasim Ljajić, čelnik Socijaldemokratske partije Srbije i koalicioni partner Borisa Tadića, izjavio je da je bivši predsjednik "žrtvovan" i da je platio cijenu zbog nezadovoljstva svih građana stanjem ekonomije.

"Onaj koga treba najmanje kriviti, koji je radio najviše i obavljao svoj posao najbolje što je mogao s obzirom na date okolnosti i tešku krizu, dobio je kofere," izjavio je Ljajić za SETimes.

Ljajić još uvijek smatra Nikolićevu pobjedu za iznenađenje, pošto je Tadić imao barem minimalnu prednost u prvom krugu, dok je u drugom krugu on imao podršku većine partija.

"Podrška stranaka je bila očito samo verbalna i nije se ostvarila," izjavio je Ljajić.

I u blogosferi se zahuktava debata.

Povezani članci

Loading

Vladimir nije sretan zbog slike koju je Srbija poslala svijetu izborom Nikolića. "Sad smo svima u regionu pokazali da smo ono što nismo vjerovali da smo -- primitivci."

Blogerka anonimus nije zadovoljna Nikolićevom evropskom orijentacijom. "Srbiji treba predsjednik koji će postupati u korist Srbije, za srpski narod na Kosovu i Metohiji. A ne ovako, da nam [EU] naređuje. Trebali bismo imati dobre odnose s EU, s Rusijom i svim drugim zemljama," piše ona.

Međutim, neki smatraju da će Nikolić voditi Srbiju kao što je vodio i svoju stranku. "Za samo tri i po godine Nikolić je napravio čudo: snažnu, stabilnu i prosperitetnu stranku," kaže progresivac .

Međutim, neki prosto nisu voljni prihvatiti novog lidera. "Vi niste moj predsjednik, niti ćete ikad biti," kaže Vladica.

Ovaj sadržaj je naručen za SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Vaši komentari na članke SETimesa su dobrodošli.

Nadamo se da ćete ovaj forum koristiti za interakciju s drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bismo ovo iskustvo održali zanimljivim, molimo Vas da slijedite pravila iznesena u politici za davanje komentara. Samim upisivanjem svojih komentara vi pristajete na ta pravila. SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osjetljive, ali istaknuti komentari predstavljaju isključivo stavove onih koji su ih upisali. Ne mora značiti da se SETimes.com slaže ili da odobrava ideje, stavove i mišljenja izražene u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne podržava upotrebu materijala koji se preslikavaju iz drugih izvora, linkova bez pratećeg teksta i jednorednih slogana. Ovo je forum koji vode moderatori. Može se desiti da komentari za koje se bude smatralo da su zlonamjerni, uvredljivi ili oni s prostim sadržajem ne budu objavljeni.

Politika za davanje komentara na SETimesu

Reportaža

Trgovina ljudima još uvijek problem na BalkanuTrgovina ljudima još uvijek problem na Balkanu

Regionalna saradnja između nevladinih organizacija i policije može doprinijeti zaustavljanju te rastuće pojave, kažu stručnjaci.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li smatrate da se dovoljno radi na odvraćanju ljudi od pružanja pomoći nasilnim ekstremističkim grupama?

Da
Ne
Ne znam