Pijaca bez obzira na etničko porijeklo u Kamenici

26/04/2012

Svakog petka, otvorena pijaca u mjestu Kamenica na istoku Kosova spaja Albance i Srbe koji prodaju svoju robu i dijele svakodnevne brige.

Safet Kabashaj za Southeast European Times iz Prištine -- 26/04/12

photo

Otvorena pijaca u Kamenici poznata je po svojoj multietničkoj atmosferi. [Safet Kabashaj/ SETimes]

Ljudi na pijaci u Kamenici pokazuju tolerantnost koja bi lako mogla poslužiti kao primjer za međuetničke odnose na Kosovu.

Sabit Mavriqi, kosovski Albanac, i Grade Nikolić, kosovski Srbin, obojica u pedesetim godinama, pokušavaju da govore jezik onog drugog i iskazuju međusobno prijateljstvo.

"Pričamo međusobno, Albanci i Srbi. Govori glasnije, ti govori glasnije. Tako je. On govori srpski, ja govorim albanski. I komšije smo i sve, hvala Bogu. U Kamenici uopće nema problema."

Pijaca u centru grada petkom radi samo s lokalnim stanovništvom, uglavnom iz susjednih sela. Oni donose svakojake domaće proizvode na prodaju: grah, perad, jaja, mlijeko, brašno, sir, pa čak i rakiju. Većini nedostaje stalno i održivo zaposlenje. Jasno je da im je na pameti zarada, a ne etničke ili jezičke razlike.

Povezani članci

Loading

Vesel Abdullahu zadnjih šest godina svaki petak dolazi na pijacu u Kamenici da trguje, te prodaje luk, brašno, grah i špinat. Abdullahu na pijaci ne vidi nikakvih tenzija zbog etničkih različitosti.

"Ne, s tim nema problema. Sve je uredu, mirno i vidite Srbe koji kupuju od Albanaca i Albance koji kupuju od Srba. Tu nema problema."

Sylejman Morina, glasnogovornik općine Kamenica, kaže da u Kamenici ima manje etničkih tenzija, jer je tu u sukobu bilo manje gubitaka u odnosu na druge oblasti.

"Ono što vidite je činjenica, uspostavljena realnost. Ne bismo je mogli improvizovati i napraviti da izgleda onako kako bi neko htio u određenom trenutku. Tamo je sve prirodno. To je razlog što ona predstavlja najbolju sliku integrirane realnosti, očuvane u općini Kamenica."

This text will be replaced
Transkript | Podkast
Ovaj sadržaj je naručen za SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Vaši komentari na članke SETimesa su dobrodošli.

Nadamo se da ćete ovaj forum koristiti za interakciju s drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bismo ovo iskustvo održali zanimljivim, molimo Vas da slijedite pravila iznesena u politici za davanje komentara. Samim upisivanjem svojih komentara vi pristajete na ta pravila. SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osjetljive, ali istaknuti komentari predstavljaju isključivo stavove onih koji su ih upisali. Ne mora značiti da se SETimes.com slaže ili da odobrava ideje, stavove i mišljenja izražene u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne podržava upotrebu materijala koji se preslikavaju iz drugih izvora, linkova bez pratećeg teksta i jednorednih slogana. Ovo je forum koji vode moderatori. Može se desiti da komentari za koje se bude smatralo da su zlonamjerni, uvredljivi ili oni s prostim sadržajem ne budu objavljeni.

Politika za davanje komentara na SETimesu

Focus on Ukraine

Reportaža

Region i Turska optimisti po pitanju novih lidera EURegion i Turska optimisti po pitanju novih lidera EU

Zvaničnici iz regiona kažu da će nedavne personalne promjene u EU imati pozitivnog uticaja na odnose njihovih zemalja s Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li bi Grčka trebala izvršiti promjene u postupanju prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam