Bugarska filmska industrija hrabro grabi naprijed

03/11/2011

Usprkos preprekama, bugarska filmska industrija napreduje.

Svetla Dimitrova za Southeast European Times iz Sofije -- 03/11/11

photo

Bugarski filmski stvaraoci su tokom proteklih godina dobili veliki broj nagrada na međunarodnim filmskim festivalima. [Nikolay Dimitrov/SETimes]

Nakon dugog perioda stagnacije, bugarska filmska industrija je opet na pravom putu. Iako je u pogledu broja snimljenih filmova daleko iza Bollywooda i Hollywooda, bugarski kinematografi dobili su tokom proteklih godina veliki broj nagrada na različitim međunarodnim filmskim festivalima, pokazavši time da se mogu takmičiti sa najboljima u ovoj branši.

Neki od najboljih igranih filmova pomogli su da se vrati povjerenje javnosti prema filmskoj industriji.

"Misija London", satirična komedija u režiji Dimitra Mitovskog, koja je osvojila ovogodišnju Nepotkupljivu nagradu na Motovunskom filmskom festivalu u Hrvatskoj, te "Love.net", inovativna drama o započinjanju online veza, su samo neki od filmova koji podižu nade u bugarsku kinematografiju.

This text will be replaced
Transkript | Podkast
Ovaj sadržaj je naručen za SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Vaši komentari na članke SETimesa su dobrodošli.

Nadamo se da ćete ovaj forum koristiti za interakciju s drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bismo ovo iskustvo održali zanimljivim, molimo Vas da slijedite pravila iznesena u politici za davanje komentara. Samim upisivanjem svojih komentara vi pristajete na ta pravila. SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osjetljive, ali istaknuti komentari predstavljaju isključivo stavove onih koji su ih upisali. Ne mora značiti da se SETimes.com slaže ili da odobrava ideje, stavove i mišljenja izražene u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne podržava upotrebu materijala koji se preslikavaju iz drugih izvora, linkova bez pratećeg teksta i jednorednih slogana. Ovo je forum koji vode moderatori. Može se desiti da komentari za koje se bude smatralo da su zlonamjerni, uvredljivi ili oni s prostim sadržajem ne budu objavljeni.

Politika za davanje komentara na SETimesu

Reportaža

Zemlje u regionu preduzimaju akciju protiv džihadistaZemlje u regionu preduzimaju akciju protiv džihadista

Vladina akcija protiv učešća domaćih građana u ISIL-u presudna je za borbu protiv terorizma u regionu, kažu stručnjaci.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Neke nacije Balkana zajednički rade na reakciji na ilegalne aktivnosti, poput kibernetičkog kriminala. Da li biste voljeli vidjeti porast te saradnje?

Da
Ne
Ne znam