Region u 2013. očekuje postignuća i izazove

31/12/2012

Zemlje u jugoistočnoj Evropi proći će u narednoj godini kroz burna politička, ekonomska i društvena dešavanja.

Paul Ciocoiu za Southeast European Times iz Bukurešta -- 31/12/12

photo

Nekoliko zemalja u regionu nada se u 2013. otvaranju razgovora o pristupanju EU. [AFP]

Geopolitički pejzaž u regionu promijenit će se 2013. pristupanjem Hrvatske u EU, a pregovori s Briselom dominirat će vanjskim dnevnim redom mnogih vlada.

Ekonomija će također biti na vrhu prioriteta mnogih glavnih gradova, pri čemu se mnoge zemlje suočavaju s deficitom i pokušavaju povećati obim rasta, usprkos dugotrajnoj recesiji. U nekim zemljama, bilateralna pitanja će biti odlučujuća za daljnje diplomatske napore.

Pristupanje Hrvatske EU je za tu zemlju daleko najvažnije političko dešavanje u 2013. Hrvatska je okončala pregovore sa EU 2012. godine i očekuje se da će se službeno pridružiti Uniji 1. jula 2013.

Zdravko Petek, profesor Fakulteta političkih nauka u Zagrebu, izjavio je da će s mogućnošću pristupanja fondovima EU Hrvatska steći veliki potencijal, ali da je na liderima da tu prednost iskoriste.

"Upotreba fondova EU sigurno će predstavljati jedan od ključnih izazova za Hrvatsku", izjavio je Petek za SETimes.

U junu 2012, građani Hrvatske službeno su se odlučili na pristupanje Uniji na referendumu, sa 66,2 posto glasova.

"Glasao sam za ulazak Hrvatske, ali smatram da se neće puno toga promijeniti preko noći", izjavio je 34-godišnji šef računovodstva Darko Brdalj iz Zagreba za SETimes.

Kosovo očekuje niz važnih dešavanja tokom 2013, počev od razgovora sa Srbijom.

Očekuje se da će se kosovski i srbijanski premijer Hashim Thaci i Ivica Dačić ponovno sresti u januaru i razgovarati o nizu tekućih pitanja, uključujući tu i carine, energetiku, telekomunikacije i stanje na sjeveru Kosova.

Belul Beqaj, profesor na Univerzitetu u Prištini, izjavio je za SETimes da će razgovori sa Srbijom imati utjecaja na vladajuću koaliciju, koja će se suočiti s "različitim raspoloženjem nakon rješavanja problema na sjeveru".

Za Srbiju, najvažnije pitanje u 2013. bit će početak pregovora sa EU. Očekuje se da će pregovori započeti do jula, ukoliko se ispune svi zahtjevi, ali to će ovisiti od razgovora između Beograda i Prištine.

"Način na koji se Srbija bude okrenula Kosovu utvrdit će početak pregovora. Nova platforma za Kosovo bit će u centru interesovanja Srbije, Kosova i međunarode zajednice", izjavio je za SETimes Zoran Stojiljković, profesor na Fakultetu političkih nauka.

Uz još uvijek prisutne odjeke posljedica globalne ekonomske krize, ekonomija će se također uklopiti u planove većine zemalja za 2013.

Ekonomisti predviđaju da će u 2013. Bosna i Hercegovina (BiH) imati najsporiji ekonomski napredak od svih zemalja regiona.

photo

Ekonomija će u 2013. igrati veliku ulogu kod mnogih planova u regionu. [AFP]

"Bosna ne može opstati bez preporoda ekonomije, ali novootvorenih radnih mjesta ima samo u državnoj upravi. S druge strane, česte političke krize razlog su za povlačenje investicija od strane mnogih ulagača", izjavio je ekonomski analitičar Zlatko Hurtić za SETimes.

Uz očekivani popis stanovništva u 2013, BiH može očekivati posrtanje ekonomije, mali izvoz roba, izostanak stranih ulaganja i bez sumnje velike kredite od međunarodnih finansijskih institucija.

U Grčkoj, recesija će se u 2013. nastaviti u svojoj šestoj godini, dok se koaliciona vlada pokušava očuvati na okupu, uvesti još jedan val mjera štednje i nadati se da će se dodatnom međunarodnom pomoću odagnati spektar bankrota i ekonomskog kolapsa.

Ministar finansija Yiannis Stournaras upozorio je da su izgledi za bankrot još uvijek tu, ukoliko finansijske reforme budu potkopane dodatnim protestima, štrajkovima i neredima.

"Moći ćemo iduće godine uspjeti ukoliko se budemo pridržavali programa dogovorenog sa EU i MMF-om", izjavio je Stournaras u intervjuu za Financial Times, misleći na na Trojku, u kojoj je i Evropska centralna banka, i koja daje prvu seriju od 52,5 milijardi eura kredita spasa u sklopu drugog programa za finansijski spas od 130 milijardi eura.

Alex Sakellariou, istraživač na Univerzitetu Panteion u Atini, izjavio je za SETimes da će 2013. "definitivno biti godina od presudne važnosti za Grčku. Nakon trogodišnje ekonomske krize bez presedana, postoje znaci da će se situacija stabilizirati do kraja 2013".

Politika će također dominirati naslovnicama u regionu.

Opći i predsjednički izbori na Kosovu dolaze nakon perioda internih izbora u okviru stranaka za njihova vodeća tijela. "Veliki događaji će se desiti u okviru stranaka, između stranaka, u ekonomskim i društvenim pitanjima", izjavio je Beqaj.

"Najvažnije pitanje u tom aspektu vezano je za izborne reforme", rekao je Beqaj i dodao da će to pitanje, skupa s produbljenim socijalnim problemima, utjecati na stabilnost institucija i konsolidaciju vlasti.

U Makedoniji se održavanje lokalnih izbora očekuje u martu 2013. Najnovija anketa Republičkog instituta IRI ukazuje da vladajuća VMRO-DPMNE ima stabilnu podršku od 27 posto.

Nikola Gruevski iz vladajuće VMRO-DPMNE i dalje je najpopularniji političar sa 20 posto podrške, nasuprot lideru glavnog opozicionog SDSM-a Branku Crvenkovskom, koji je ima oko 5 posto.

Očekuje se da će u Bugarskoj nastaviti da rastu političke tenzije u mjesecima pred naredne parlamentarne izbore u toj zemlji u ljeto 2013, kad će glasači u toj balkanskoj zemlji birati nove članove svog zakonodavnog tijela sa 240 mandata.

photo

Crna Gora i Makedonija dvije su zemlje u kojima će se 2013. održati izbori. [AFP]

Pošto se očekuje da nijedna stranka neće osvojiti jasnu većinu za samostalnu uspostavu vlasti, očekuje se da će nakon izbora uslijediti višesedmični koalicioni pregovori.

To implicira usporenje reformskog procesa, izjavio je Yavor Alexiev, ekonomista pri sofijskom trustu mozgova Institut za tržišnu ekonomiju. "Zastoj u reformama obično ima dugoročnog [a ne kratkoročnog] negativnog efekta, koji će se osjetiti tokom [mandata] naredne vlade", rekao je on za SETimes.

U Rumuniji, sve oči će biti uprte i u odnose između predsjednika Traiana Basescua i premijera Victora Ponte, čija je koalicija s lakoćom početkom decembra pobijedila na izborima. Ti arhirivali će morati sarađivati do kraja 2014, kad ističe Basescuov drugi mandat.

Očekuje se da će se parlamentarnim izborima u Albaniji 23. juna 2013. ublažiti situacija u zemlji, nakon što višegodišnjih problema u zemlji zbog oštre borbe između vladajućih demokrata i opozicionih socijalista. Vladajući demokrati stupaju u osmu godinu na vlasti i nadaju se da će u 2013. dobiti status kandidata za čalnastvo u EU.

Pojedinačna pitanja u nekoliko zemalja također bi mogla 2013. dostići vrhunac.

Jedan sporni referendum bit će na vrhu dnevnog reda u Bugarskoj 2013. godine. Do prvog nacionalnog plebiscita u toj balkanskoj zemlji od 1989. dovela je odluka Sofije da odustane od projekta izgradnje nuklearne elektrane u Belenu, na rijeci Dunav. Glasanje će biti održano 27. januara.

Pitanje na koje će bugarski glasači morati odgovarati bit će: "Da li bi se u Bugarskoj trebala dalje razvijati nuklearna energija izgradnjom nove nuklearne elektrane?" Preko 62 posto ljudi podržava izgradnju, a 37 posto joj se protivi, prema jednoj anketi koju je u novembru proveo Nacionalni centar za proučavanje javnog mnijenja.

Rumunija ulazi u 2013. s nadom za novi raspored za pristupanje Šengenu, nakon što su politička previranja prošlog ljeta zemlju izbacila s puta za pridruživanje toj zoni bez granica.

Novi raspored se očekuje na proljeće, nakon novog izvještaja Evropske komisije o stanju pravosudne reforme koji treba biti objavljen u januaru, međutim EU je upozorila da bilo kakvi dodatni napadi na temeljne demokratske institucije nose sobom rizik od izazivanja slične jasne reakcije sa strane zemalja EU.

Povezani članci

Loading

Makedonija očekuje nove prijedloge za rješavanje spora oko imena početkom januara 2013, kada će posrednik UN-a Matthew Nimetz posjetiti Skoplje i Atinu.

"Nadamo se da će bit novih inicijativa i novih ideja o kojima trebamo razgovarati. Nakon posjete Makedoniji generalnog sekretara UN-a Ban Ki-Moona, situacija se promijenila", izjavio je makedonski predsjednik Gjorgje Ivanov za SETimes.

U januaru se očekuje provedba inicijative albanskog premijera Berishe da se daju državljanstvo i pasoši svim Albancima koji žive u inostranstvu. Tom inicijativom omogućit će se i kosovskim Albancima da postanu državljani Albanije, što će, kako se očekuje, izazvati reakcije iz susjednih zemalja.

Svoj prilog za ovaj izvještaj dali su dopisnici SETimesa Dražen Remiković iz Zagreba, Linda Karadaku iz Prištine, Bedrana Kaletović iz Sarajeva, Katica Đurović iz Beograda, Svetla Dimitrova iz Sofije, Klaudija Lutovska iz Skoplja, Erl Murati iz Tirane i Andy Dabilis iz Atine.

Ovaj sadržaj je naručen za SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Vaši komentari na članke SETimesa su dobrodošli.

Nadamo se da ćete ovaj forum koristiti za interakciju s drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bismo ovo iskustvo održali zanimljivim, molimo Vas da slijedite pravila iznesena u politici za davanje komentara. Samim upisivanjem svojih komentara vi pristajete na ta pravila. SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osjetljive, ali istaknuti komentari predstavljaju isključivo stavove onih koji su ih upisali. Ne mora značiti da se SETimes.com slaže ili da odobrava ideje, stavove i mišljenja izražene u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne podržava upotrebu materijala koji se preslikavaju iz drugih izvora, linkova bez pratećeg teksta i jednorednih slogana. Ovo je forum koji vode moderatori. Može se desiti da komentari za koje se bude smatralo da su zlonamjerni, uvredljivi ili oni s prostim sadržajem ne budu objavljeni.

Politika za davanje komentara na SETimesu

Reportaža

Region i Turska optimisti po pitanju novih lidera EURegion i Turska optimisti po pitanju novih lidera EU

Zvaničnici iz regiona kažu da će nedavne personalne promjene u EU imati pozitivnog uticaja na odnose njihovih zemalja s Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li bi Grčka trebala izvršiti promjene u postupanju prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam