Radikalni islam sve veća prijetnja na Balkanu

10/12/2012

Sigurnosni sektori na Balkanu trebaju biti pripravniji za izlaženje na kraj s prijetnjom od terorizma, kažu analitičari.

Miki Trajkovski i Dražen Remiković za Southeast European Times iz Skoplja i Sarajeva -- 10/12/12

photo

Shukri Alia pokušao je preuzeti kontrolu nad muslimanskom vjerskom zajednicom u Makedoniji. [AFP]

Pošto radikalni islam postaje sve očitiju u regionu, sigurnosni eksperti kažu da pokreti poput vehabizma predstavljaju rastuću prijetnju po sigurnost na Balkanu.

Radikalni islam pojavio se na Balkanu početkom 1990-tih, kad su u bivšoj Jugoslaviji počeli bjesniti sukobi. U Bosnu i Hercegovinu (BiH) stigli su borci-mudžahedini i vjerske vođe s Bliskog Istoka, kako bi se borili na muslimanskoj strani, a mnogi su i ostali, jer su bili u mogućnosti da dobiju državljanstvo.

"Radikalni islam predstavlja jednu ozbiljnu prijetnju po region ... zapadne Makedonije, Kosova, Albanije, Sandžaka i Bosne. Tih osoba je više nego što javnost zna", izjavio je za SETimes Vladimir Pivovarov, bivši šef makedonske Vojno-sigurnosne i obavještajne službe.

Shukri Alia, koji se smatra jednom od ideologa radikalnog muslimanskog pokreta u regionu, uhapšen je prošlog mjeseca po međunarodnoj potjernici. On je u srijedu (5. decembra) izručen s Kosova u Makedoniju, gdje će se protiv njega podići optužnica za niz krivičnih djela.

Alia je prije par godina bio proglašen krivim za napad na imame Islamske zajednice Makedonije, kad je njegova grupa pokušala preuzeti kontrolu nad muslimanskom vjerskom zajednicom u zemlji.

Policija vrši istragu o njegovoj povezanosti s jednim masovnim ubistvom ove godine u blizini Skoplja, kad je ubijeno pet ribolovaca.

"Prema našim operativnim istragama, Alia je jedan od najvećih promotera radikalnog islama i ne možemo isključiti mogućnost da je on planer koji stoji iza tih ubistava", izjavio je za SETimes Ivo Kotevski, zamjenik makedonskog ministra unutrašnjih poslova nadležan za odnose s javnošću.

Pivovarov je izjavio da je radikalni islam prisutan u zemljama sa slabom ekonomskom razvijenošću, zbog čega one nisu u stanju reagirati na prijetnje.

Kao odskočna daska ka terorizmu, radikalni islam bi snage sigurnosti na Balkanu trebale shvatiti zaozbiljno, dodao je on. "Iako vlade na Balkanu objavljuju da su spremne izboriti se s tom pojavom, na terenu vidimo da to nije tako."

Preventivno djelovanje je od ključne važnosti, kaže Frosina Remenski, profesorica sigurnosnih studija na Fakultetu za sigurnost u Skoplju. Međutim, za prevenciju je potrebna čak i veća saradnja među državama regiona i sigurnosnim službama.

"Usklađivanjem zakonodavstva među svim zemljama regiona i zajedničkim preventivnim antiterorističkim aktivnostima u tandemu s postojećim antikriznim ekonomskim politikama će se u velikoj mjeri smanjiti mogućnosti da se pojedinci udružuju radi ostvarivanja ciljeva radikalnih islamista", rekla je Remenski za SETimes.

photo

Na arhivskoj fotografiji načinjenoj 28. oktobra 2011. prikazan je 23-godišnji Mevlid Jašarević kako stoji na raskrsnici sa puškom AK-47 u rukama, nakon što je otvorio vatru na američku ambasadu u Sarajevu. [AFP]

Prije godinu dana, Sarajevo je bilo užasnuto terorističkim napadom pripadnika vehabija Mevlida Jašarevića iz Srbije na ambasadu SAD-a. 28. oktobra 2011, Jašarević je iz automatske puške pucao na tu zgradu više od sat vremena, pogodivši je više od 100 puta, nakon čega je ranjen policijskim snajperom i uhapšen.

Teroristi su 2010. napali policijsku stanicu u Bugojnu, u centralnoj BiH, te ubili jednog policajca, a još petoricu ranili. Oba suđenja su još uvijek u toku.

Stručnjaci smatraju da radikalni islamisti u BiH imaju snažne veze s grupama u Sanžaku, u Srbiji, kao i u Makedoniji, Kosovu i Crnoj Gori.

Krajem 2009. mediji su otkrili jedan povjerljivi interni dokukment Ureda visokog predstavnika (OHR) u BiH, u kom se kaže da najviši bošnjački politički i vjerski zvaničnici finansiraju terorizam i radikalni islam u zemlji.

Među imenovanima u tom dokumentu su bivši čelnik Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić, lider Socijaldemokrata Zlatko Lagumdžija i lider Saveza za bolju budućnost i medijski mogul Fahrudin Radončić.

Ti zvaničnici porekli su optužbe, a OHR je saopćio da je to interni dokument.

Lideri radikalnih islamista postaju sve prisutniji u javnosti, putem video-linkova, komunikacija, saopćenja za medije i održavanja javnih foruma.

Neformalni vođa vehabija u BiH Nusret Imamović nedavno je izjavio da bi BiH trebala biti uređena po šerijatskom zakonu.

"Islam ima neraskidivu vezu s politikom. Za nas je vrhunac islama džihad. Allah voli one koji se bore na njegovom putu", izjavio je Imamović na forumu "Ekstremizam i terorizam -- obim i naslovnice", održanom u 23. septembra u Sarajevu.

Povezani članci

Loading

Dževad Galijašević, član Ekspertnog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organiziranog kriminala, regionalne nevladine organizacije, izjavio je da stvari poput Imamovićevog foruma predstavljaju direktan napad na ustav BiH.

"To je prvi put da se takve ideje predstavljaju javno, u srcu Sarajeva.

Niko od političara nije reagirao nakon Imamovićevog foruma. Najgora stvar je što i drugi muslimani trpe štetu zbog ovoga", izjavio je Galijašević za SETimes.

Svoj prilog za ovaj izvještaj dale su dopisnice SETimesa Biljana Lajmanovska i Ivana Jovanović iz Skoplja i Beograda.

Ovaj sadržaj je naručen za SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Vaši komentari na članke SETimesa su dobrodošli.

Nadamo se da ćete ovaj forum koristiti za interakciju s drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bismo ovo iskustvo održali zanimljivim, molimo Vas da slijedite pravila iznesena u politici za davanje komentara. Samim upisivanjem svojih komentara vi pristajete na ta pravila. SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osjetljive, ali istaknuti komentari predstavljaju isključivo stavove onih koji su ih upisali. Ne mora značiti da se SETimes.com slaže ili da odobrava ideje, stavove i mišljenja izražene u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne podržava upotrebu materijala koji se preslikavaju iz drugih izvora, linkova bez pratećeg teksta i jednorednih slogana. Ovo je forum koji vode moderatori. Može se desiti da komentari za koje se bude smatralo da su zlonamjerni, uvredljivi ili oni s prostim sadržajem ne budu objavljeni.

Politika za davanje komentara na SETimesu

Reportaža

Region i Turska optimisti po pitanju novih lidera EURegion i Turska optimisti po pitanju novih lidera EU

Zvaničnici iz regiona kažu da će nedavne personalne promjene u EU imati pozitivnog uticaja na odnose njihovih zemalja s Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li bi Grčka trebala izvršiti promjene u postupanju prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam