Provizorni savezi prijete skretanjem pravca demokratije

14/08/2012

Politički pejzaž u mnogim zemljama jugoistočne Evrope je slab, a glasači prestaju biti glavna briga stranaka.

Aleksandar Pavlevski za Southeast European Times iz Skoplja -- 14/08/12

photo

Pristalice najveće opozicione stranke u Makedoniji, Socijaldemokratskog saveza Makedonije, izvikuju stranačke slogane na mitingu u Skoplju. Ta stranka nedavno se udružila sa svojim davnašnjim rivalom, Demokratskom partijom Albanaca, da bi formirali koaliciju. [Reuters]

Političari i stranke širom regiona često napuštaju svoje ideale i pomjeraju se s političkim vjetrovima, kako bi ugrabili ili zadržali vlast, kažu analitičari. Rezultat toga je zbunjujuća kaljuga za glasače, koji više ne mogu računati na to da će stranke zastupati njihove poglede.

"Političke stranke već su odavno napustile svoja tradicionalna ideološka i politička uporišta i postale su takozvane 'sveobuhvatne' stranke, koje svim građanima nude sve, samo kako bi došle na vlast," izjavila je za SETimes Biljana Vankovska, profesorica na pravnom fakultetu "Justinijan Prvi" u Skoplju.

Krajnji rezultat prijeti time da će razočarati glasače u demokratijama u regionu, koje su tek u povoju.

"Svi su nas oni iznevjerili i niko ne radi za narod, samo za sebe," kaže za SETimes Stanka Bilić,72, iz Beograda.

U Makedoniji, dva najogorčenija politička protivnika ujedinila su se kako bi srušila vladu, u koaliciji koja nema nikakvu političku ideologiju niti utvrđen političko-ekonomski program. Koalicija između Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i Demokratske partije Albanaca (DPA) predstavlja, kako oni to nazivaju, "prvu do sad multietničku koaliciju" pred lokalne izbore u martu 2013.

"Građani i sami članovi stranaka zbunjeni su po pitanju toga kakvu će ideologiju promovirati i šta će ponuditi kad nema izbornog programa -- osim želje da se na vlast dođe nakon šest poraza uzastopno," izjavio je za SETimes Viktor Trifunovski, vlasnik kompanije Inter Kargo.

Vankovska kaže da se zbog toga što nemaju ideoloških principa, stranke ujedinjuju nasumično, bez ičega zajedničkog i bez ikakve zajedničke vizije vodstva.

"Građani ... smatraju da je opozicija pasivna i bez ideja o tome kako riješiti ekonomsku krizu. Problemi su sistemski, a većina političara koja ih je pokušala riješiti pokazala se nesposobnima i korumpiranima," kaže Vankovska.

photo

Koalicija SDP/SDA u Bosni i Hercegovini se raspala. [Reuters]

"Većina [glasača] u Makedoniji dala je do sad šest puta uzastopno svoje povjerenje vladi, to jest, vladajućoj stranci VMRO-DPMNE i njenom koalicionom partneru, jer je ona ponudila jasan program. Po prvi put u višestranačkoj demokratiji u Makedoniji, ona sebe smatra odgovornom javnosti za to kakve je rezultate postigla," izjavio je za SETimes Slavko Dojčinski, stanovnik Prilepa.

Umjesto da rade na boljoj političkoj viziji u cilju unaprjeđivanja prakse javnih politika, između ljevice i desnice postoje međusobne diskvalifikacije i nepoštenje, što građane udaljava od političara, kažu analitičari iz regiona.

"Mnogi ljudi smatraju da rješenje leži u demokratizaciji političkih stranaka, ili u smjeni korumpirane elite, ili u pojavi novih stranaka. Takvim koracima se situacija može popraviti, ali samo kratkoročno," izjavila je Vankovska.

"Povjerenje koje glasači daju vladi nije samo zbog toga što vladajuće stranke nude program i transparentno rade na njegovom ostvarivanju, nego i zato što opozicija nije ponudila nikakve alternativne ideje niti kadrove," izjavio je za SETimes Skopljanac Branislav Todorovski.

U Srbiji, opoziciona Socijaldemokratska partija, koja je bila dio izborne liste Demokratske stranke, napustila je sredinom jula svog koalicionog partnera i pridružila se vladajućoj koaliciji.

"Ovo je bila jedna od najtežih odluka koju sam donio zajedno sa svojim stranačkim kolegama. Svjestan sam da je ona moralno upitna, i zbog toga imam gorak okus u ustima, ali mi smo birali između opstanka i nestanka SDPS-a," izjavio je 19. jula lider stranke Rasim Ljajić.

Đorđe Vuković, iz nevladinog Centra za slobodne izbore i demokratiju, izjavio je da zakon o izboru članova parlamenta nije glavni problem, nego je to izbor kadrova u okviru stranaka.

"Stranke sad kritiziraju one poslanike koji ih napuštaju da bi prešli u drugu parlamentarnu grupu. To dovodi do pitanja o tome kako su oni preporučili rečene članove parlamenta glasačima kad su ih stavljali na svoje izborne liste," izjavio je Vuković za SETimes.

Koalicione stranke u Bosni i Hercegovini (BiH) slijede princip "svak sa svakim", što ukazuje na to koliko je teško biti političko vodstvo, a kamoli biti kvalitetna alternativa vladajućoj političkoj opciji.

photo

Albanska Socijalistička partija Albanije, na čelu s Edijem Ramom, dovela je do dvogodišnjeg političkog sporenja. [Reuters]

Trenutno je teško reći ko je u BiH na vlasti, a ko je u opoziciji. Na općim izborima u oktobru 2010., država je dobila vlast u okviru koje su se pobjedničke stranke -- Socijaldemokrati (SDP) i Stranka demokratske akcije (SDA) -- udružile u koaliciju.

Međutim, ta koalicija se u junu raspala zbog neslaganja oko političkog kursa BiH, što je SDA ostavilo u opoziciji.

SDA je ranije optuživala SDP da daje veće ovlasti kantonima, te da time podriva političku stabilnost BiH.

"Stranke su izgubile svoj ideološki značaj, jer su im prioritet postali lični interesi. Na taj način su glasači prestali biti medij za stvaranje bolje budućnosti. To je stvarni razlog zašto SDA napušta vodeću političku poziciju u BiH, i vjerovatno ide u naša sjećanja. Glasači se prosto ne prepoznaju u toj istoj ideologiji od rata do danas," izjavio je za SETimes Mirza Bećirović, profesor Univerziteta u Tuzli.

Eksperti kažu da nepostojanje političke elite predstavlja glavni uzrok problema.

Povezani članci

Loading

"Za njeno stvaranje obično je potrebno dugo vremena, ali u manje razvijenim zemljama i duže, i stoga imamo ovu situaciju nekonsolidirane opozicije, iako to isto možemo reći i za stranke na vlasti," izjavio je za SETimes Qani Mehmedi, urednik Infopressa i politički komentator iz Prištine.

On je objasnio da je ono po čemu je opozicija u Albaniji poznata to da ona osporava rezultate izbora do te mjere da blokira politički sistem.

"Ako Albanci slave 100. godišnjicu albanske države, mi istovremeno obilježavamo i 100 godina zloupotrebe albanskih glasača. Ako ne budemo riješili problem punog poštivanja glasova, nismo popravili ni poziciju, ni opoziciju, ni državu," kaže Mehmedi.

Svoj prilog za ovaj članak dali su dopisnici SETimesa Igor Jovanović i Bojana Milovanović iz Beograda.

Ovaj sadržaj je naručen za SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Vaši komentari na članke SETimesa su dobrodošli.

Nadamo se da ćete ovaj forum koristiti za interakciju s drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bismo ovo iskustvo održali zanimljivim, molimo Vas da slijedite pravila iznesena u politici za davanje komentara. Samim upisivanjem svojih komentara vi pristajete na ta pravila. SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osjetljive, ali istaknuti komentari predstavljaju isključivo stavove onih koji su ih upisali. Ne mora značiti da se SETimes.com slaže ili da odobrava ideje, stavove i mišljenja izražene u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne podržava upotrebu materijala koji se preslikavaju iz drugih izvora, linkova bez pratećeg teksta i jednorednih slogana. Ovo je forum koji vode moderatori. Može se desiti da komentari za koje se bude smatralo da su zlonamjerni, uvredljivi ili oni s prostim sadržajem ne budu objavljeni.

Politika za davanje komentara na SETimesu

Reportaža

Region radi na rješavanju stambene krize RomaRegion radi na rješavanju stambene krize Roma

Zemlje se fokusiraju na pružanje pomoći manjinskoj grupi u legalizaciji njenih stambenih naselja.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Neke nacije Balkana zajednički rade na reakciji na ilegalne aktivnosti, poput kibernetičkog kriminala. Da li biste voljeli vidjeti porast te saradnje?

Da
Ne
Ne znam