Od batina do objava na Tviteru, u Grčkoj rasizam u porastu

06/08/2012

Aktuelna ekonomska kriza i uspon neonacističke grupe Zlatna zora ugrožavaju imigrante.

Andy Dabilis za Southeast European Times iz Atine -- 06/08/12

photo

Grčki demonstranti i imigranti koji žive u Grčkoj u povorci na mitingu protiv rasizma 24. aprila u centru Atine. Miting je bio usmjeren protiv fašističkih napada i vladinih planova za otvaranje pritvorskih centara za ilegalne imigrante. [Reuters]

Val imigranata koji Grčku koriste kao odskočnu dasku za ulazak u Evropu izazvao je povratnu reakciju u vidu porasta broja rasistički motiviranih napada, tvrdi se u izvještaju američke grupe za ljudska prava Human Rights Watch, a politički lideri kažu kako se pribojavaju da ekstremističke grupe pokušavaju stvoriti fašističku državu.

U izvještaju pod naslovom "Mržnja na ulicama -- ksenofobično nasilje u Grčkoj", koji je objavljen nakon šestomjesečnog istraživanja u Atini i drugim grčkim gradovima, glavna istraživačica Judith Sunderland saopćila je da je ta organizacija utvrdila kako je u tromjesečnom periodu došlo do najmanje 300 napada na imigrante iz Azije i Afrike, između ostalog i do brutalnog prebijanja tinejdžera i trudnica od strane muških bandi.

Groznica protiv imigranata u Grčkoj raste zbog razorne ekonomske krize, u toku koje je došlo do rezova plaća, povećanja poreza i smanjenja penzija, što je Grke bacilo u brigu po pitanju budućnosti, dok organizacije poput neonacističke stranke Zlatna zora imigrante okrivljuju za povećanje kriminaliteta.

Prema procjenama, u Grčkoj, zemlji s oko 11 miliona stanovnika, ima milion imigranata, od kojih su mnogi ilegalni.

"Nadamo se da ćemo ih uspjeti uvjeriti da je ovo važno, čak i u sred ekonomske krize, jer ako to ne budu sad rješavali, stanje će se samo pogoršati ... imate bande lupeža koji lutaju okolo i napadaju ljude," izjavila je za SETimes Sunderland, koja se susrela sa zvaničnicima ministarstva za javni red i zaštitu građana.

U izvještaju se zapaža da po grčkom zakonu iz 2008. niko nije osuđen za zločine iz mržnje, a da policija nije zaštitila žrtve od rasističkih napada i kaznila počinioce. Organizacija Human Rights Watch pozvala je novu koalicionu vladu da uspostavi plan za borbu protiv rasizma, uključujući i obuku policajaca -- od kojih se za 50% priča da su glasali za Zlatnu zoru, a protiv nekolicine je podignuta optužnica zbog prebijanja jednog imigranta iz Afganistana.

Zlatna zora, koja je dobila 18 mjesta u parlamentu na platformi da će Grčku osloboditi imigranata, povezana je s nizom tih napada. Utvrđeno je i to da ta stranka stoji iza rasističke objave na Tviteru da će komarci koji prenose smrtonosni virus Zapadnog Nila pronaći "domaću hranu" u afričkim imigrantima. Tu objavu na Tviteru proslijedila je grčka skakačica u troskoku Paraskevi Papachristou, koja je izbačena iz grčke olimpijske reprezentacije pred samu Olimpijadu u Londonu.

photo

Grčkoj olimpijskoj skakačici u troskoku Paraskevi Papachristou zabranjeno je učešće u Londonu nakon njenog komentara na Tviteru koji se doima rasističkim. [Reuters]

Ta stranka, koja je u cilju učvršćivanja svoje podrške uspostavila narodne kuhinje i organizirale grupe za zaštitu, energično brani svoju taktiku.

"Jedini rasizam u Grčkoj je rasizam usmjeren protiv Grka. Svako ko čak i riječ kaže protiv ilegalnih imigranata izložen je javnom podsmijehu ... Bilo bi poštenije donijeti zakon kojim se na kamenovanje osuđuje svako ko ima različite stavove," kaže se u jedom saopćenju te grupacije.

Malo ko simpatiše imigrante u toj zemlji. Vlada je uhapsila na hiljade ilegalnih imigranata i gradi pritvorske kampove gdje će ih držati. Premijer Antonis Samaras saopćio je da mu je jedan od prioriteta da Grčku očisti od imigranata, za koje kaže da im nije mjesto u toj zemlji.

"Moramo povratiti svoje gradove," rekao je on, izjavivši da imigranti predstavljaju "bolest". On je izjavio da također želi ograničiti ili ukinuti neka prava data imigrantima i njihovoj djeci rođenoj u Grčkoj.

"Predmet rasističkog nasilja nije na dnevnom redu vlade," izjavio je za SETimes Costis Papaioannou, čelnik Nacionalnog komiteta za ljudska prava.

Joe Osamuyi, 43-godišnji imigrant iz Nigerije, kaže da je iskusio diskriminaciju tokom svog 16-godišnjeg boravka u Grčkoj, ali ne taj nivo nasilja prema strancima koji se desio kasno jedne noći nedavno na jednoj autobuskoj stanici gdje je on čekao. Imigranta pored njega je, kaže on, iznenada palicama isprebijala grupa napadača.

"Oni to nisu rekli, ali znaš da je to bila Zlatna zora," izjavio je on za SETimes.

"Zlatna zora je tu samo zato da skrene pažnju, oni zarađuju na bijedi i korupciji," ostavljajući Grke u brizi za svoju budućnost, kaže on. Osamuyi, stručnjak u oblasti kompjuterskih nauka, koji je rekao da u Grčkoj može naći samo posla kao konobar, kaže: "Na mom radnom mjestu ima rasizma i čuju se riječi predrasuda."

photo

Afrički imigranti u Grčkoj suočeni su diskriminacijom i prijetnjom od nasilja. [Andy Dabilis/SETimes]

Nema znakova da rasizam popušta. Glasnogovornik Zlatne zore Ilias Kasidiaris -- koji je optužen da je napao dva ljevičarska člana parlamenta u jednoj tv-emisiji uživo pred izbore 17. juna na kojima je osvojio mjesto u parlamentu -- kaže da neprijatelji Grčke žele zemlju pretvoriti u "bijedni protektorat nastanjen nižom vrstom ljudi bez savjesti, zemlje i kulture," te je pozvao da se duž granica zemlje postave mine.

Povezani članci

Loading

"Pitanje rasizma u Grčkoj je kompleksno. Postoji opasna eskalacija rasističkog nasilja nad izbjeglicama i migrantima," a neke grupe pokušavaju iskoristiti prednost iz teške situacije u Grčkoj, kaže za SETimes Ketty Kehayioylou, službenica za informiranje ureda Visokog predstavnika za izbjeglice UN-a (UNHCR) u Atini.

"Ekonomska kriza dovela je do ogorčenosti i socijalnih nemira među emocionalno napetim stanovništvom, koje traži žrtvene jarce," dodala je ona. UNHCR je prošle godine uspostavio pilot-program za praćenje napada i tad saopćio da se rasističko nasilje "širi strahovitim tempom, te ugrožava već oštećenu socijalnu koheziju u zemlji."

Javied Aslam, čelnik jedne grupe imigranata iz Pakistana koja je povezana s atinskom Kampanjom protiv rasizma, rekao je istraživačima organizacije Human Rights Watch da su njega i još pet imigranata brutalno pretukli napadači, koji su silom provalili u sedam kuća, napadajući stanare i uništavajući stvari.

"To su fašističke bande i neko ih mora zaustaviti," kaže on.

Ovaj sadržaj je naručen za SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Vaši komentari na članke SETimesa su dobrodošli.

Nadamo se da ćete ovaj forum koristiti za interakciju s drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bismo ovo iskustvo održali zanimljivim, molimo Vas da slijedite pravila iznesena u politici za davanje komentara. Samim upisivanjem svojih komentara vi pristajete na ta pravila. SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osjetljive, ali istaknuti komentari predstavljaju isključivo stavove onih koji su ih upisali. Ne mora značiti da se SETimes.com slaže ili da odobrava ideje, stavove i mišljenja izražene u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne podržava upotrebu materijala koji se preslikavaju iz drugih izvora, linkova bez pratećeg teksta i jednorednih slogana. Ovo je forum koji vode moderatori. Može se desiti da komentari za koje se bude smatralo da su zlonamjerni, uvredljivi ili oni s prostim sadržajem ne budu objavljeni.

Politika za davanje komentara na SETimesu

Reportaža

Region i Turska optimisti po pitanju novih lidera EURegion i Turska optimisti po pitanju novih lidera EU

Zvaničnici iz regiona kažu da će nedavne personalne promjene u EU imati pozitivnog uticaja na odnose njihovih zemalja s Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li bi Grčka trebala izvršiti promjene u postupanju prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam