Uprkos neriješenim granicama, zemlje Balkana mogu ući u EU

30/07/2012

Hrvatska ima niz graničnih sporova sa BiH, Crnom Gorom i Srbijom.

Dražen Remiković za Southeast European Times iz Zagreba -- 30/07/12

photo

Hrvatska ima neriješene granice s Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Crnom Gorom. Hrvatski graničar radi u Brezovici, koja graniči sa Slovenjom. [Reuters]

Kad Dušan Slijepčević radi na svojoj farmi u Kostajnici, na sjeveru Bosne i Hercegovine (BiH), on gleda da pri sebi uvijek drži svoju ličnu kartu, i često je pod pažljivim okom hrvatske policije.

Njegovo imanje predstavlja dio od 50 hektara zemljišta koje je još uvijek u sporu između dviju zemalja.

''Granica vodi pravo preko moje bašte i svaki dan kad idem na drugi dio imanja, moram se upisati i nositi papire od svoje zemlje,'' kaže on. ''Ranije su bili neki seoski putevi koji su izbjegavali svakodnevnu kontrolu, ali sad je policija uvela obavezno prijavljivanje. Pretpostavljam da se vježbaju za propise EU.''

Hrvatska će imati nekoliko neriješenih granica kad naredne godine postane 28. članica EU, ali njena neslaganja sa BiH, Srbijom i Crnom Gorom izgleda da ne predstavljaju značajnu prepreku koja bi sprječavala pristupanje.

Pored tog spora, Hrvatska također ima granični spor sa BiH, u selu Kleka na jadranskoj obali. Spor sa Srbijom je na istočnoj granici, na rijeci Dunav, a spor s Crnom Gorom je također na morskoj obali, na poluostrvu Prevlaka.

Iako se većina slaže da je Hrvatska ostvarila značajne reforme kako bi zaradila mjesto u EU, Unija nije od Hrvatske zahtijevala da prije pridruživanja razriješi sve svoje granične sporove.

''Bilateralna pitanja trebaju rješavati interesne strane, uz odlučnost i u dobrosusjedskom duhu,'' izjavila je za SETimes Anca Paduraru, referent za štampu Odjela EK za proširenje i evropsku politiku dobrosusjedstva. ''Na njima bi se trebalo raditi što je ranije moguće i ona ne bi trebala zadržavati proces pristupanja. EU je spremna posredovati u potrazi za rješenjima i podržati vezane inicijative za svaki predmet ponaosob.

photo

Kontrolni punkt u Maljevcu, Hrvatska, u blizini granice sa BiH. [Reuters]

''Sporazum o graničnoj arbitraži između Slovenije i Hrvatske pozitivan je primjer kako se mogu rješavati bilateralna pitanja,'' izjavila je ona.

Prije godinu dana, Hrvatska je riješila svoj desetogodišnji granični spor sa Slovenijom, koji je blokirao hrvatsku prijavu za članstvo. Vlasti su se suglasile da granični spor podnesu na arbitražu Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

Hrvatske vlasti su saopćile da će rješavati sporove putem međunarodnog prava, te pokušati da ne kvare bilateralne odnose sa svojim susjedima.

"Nije moguće precizno predvidjeti način i vrijeme rješavanja hrvatskog graničnog spora s njenim susjedama,'' izjavio je za SETimes Berislav Živković, glasnogovornik hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova. 'Ono što je sigurno je da je Hrvatska tokom pregovora jasno stavila do znanja da pitanje granice neće postavljati prepreku pristupanju EU ni za jednu od susjednih zemalja.''

photo

Znak dobrodošlice posjetiocima na graničnom prijelazu Bregana sa Slovenijom. [Reuters]

Raspad Jugoslavije doveo je do brojnih graničnih pitanja širom regiona -- a najznačajnije je ono između Srbije i Kosova, koje je 2008. proglasilo nezavisnost od Srbije. Beograd ne priznaje nezavisnost Kosova i dvije zemlje imaju česte okršaje na sjeveru Kosova, gdje obje drže službe lokalne vlasti.

Krajem februara, politički predstavnici obiju zemalja, uz pomoć međunarodne zajednice, počeli su s tehničkim i političkim pregovorima u cilju normalizacije odnosa, što je rezultiralo sporazumom o regionalnom predstavljanju Kosova.

Oliver Ivanović, bivši državni tajnik Ministarstva za Kosovo u srbijanskoj vladi, izjavio je da se granično pitanje između Kosova i Srbije ne može porediti s drugim pitanjima u regionu.

"Između Srbije i Kosova nema granice, jer to je naša teritorija,'' izjavio je on za SETimes. ''Postoji samo administrativna tranzicija. Srbija će ući u Evropsku uniju sa svojom cjelokupnom teritorijom, koja uključuje i Kosovo, i nema govora ni o kakvoj granici između Kosova i Srbije.''

Povezani članci

Loading

Nova vlada Srbije, pod vodstvom predsjednika Tomislava Nikolića i premijera Ivice Dačića, saopćila je da je posvećena članstvu u EU i pregovorima s Prištinom, međutim obećava da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova.

Generalno gledajući, mnogi smatraju da EU neće insistirati na jasno utvrđenim granicama za svoje nove članice s Balkana, ukoliko granice EU budu bezbjedne i stabilne.

Mladen Ivanić, bivši ministar vanjskih poslova BiH, izjavio je da će Hrvatska, kao članica EU, biti u mnogo boljoj poziciji u pregovorima oko graničnog pitanja od BiH, kao i od svih drugih zemalja na Balkanu.

''Hrvatska će zasigurno riješiti te sporove sebi u prilog. Kad se radi o pregovorima sa EU, mislim da EU shvaća koji je značaj granica. Za Brisel je od osnovne važnosti da granice budu bezbjedne i oni od Hrvatske očekuju da uspostavi jaču kontrolu, bez obzira na sporove. Ukoliko Hrvatska bude pokazala slabosti na tim lokacijama gdje imaju spor, onda će sigurno pretrpjeti kritike,'' izjavio je Ivanić za SETimes.

Ovaj sadržaj je naručen za SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Vaši komentari na članke SETimesa su dobrodošli.

Nadamo se da ćete ovaj forum koristiti za interakciju s drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bismo ovo iskustvo održali zanimljivim, molimo Vas da slijedite pravila iznesena u politici za davanje komentara. Samim upisivanjem svojih komentara vi pristajete na ta pravila. SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osjetljive, ali istaknuti komentari predstavljaju isključivo stavove onih koji su ih upisali. Ne mora značiti da se SETimes.com slaže ili da odobrava ideje, stavove i mišljenja izražene u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne podržava upotrebu materijala koji se preslikavaju iz drugih izvora, linkova bez pratećeg teksta i jednorednih slogana. Ovo je forum koji vode moderatori. Može se desiti da komentari za koje se bude smatralo da su zlonamjerni, uvredljivi ili oni s prostim sadržajem ne budu objavljeni.

Politika za davanje komentara na SETimesu

Reportaža

Region i Turska optimisti po pitanju novih lidera EURegion i Turska optimisti po pitanju novih lidera EU

Zvaničnici iz regiona kažu da će nedavne personalne promjene u EU imati pozitivnog uticaja na odnose njihovih zemalja s Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li bi Grčka trebala izvršiti promjene u postupanju prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam