Otkrića predstavljaju 'zlatni rudnik' arheologije

02/07/2012

Niz vanrednih otkrića obavljenih prošlog mjeseca u Srbiji i Bugarskoj bacaju svjetlo na jedinstveni arheološki potencijal regiona.

Lily Lynch za Southeast European Times iz Beograda -- 02/07/12

photo

Bugarski arheolozi otkrili su prije pet ljeta jednu tračku grobnicu, ali nova iskopavanja mogla bi biti čak i značajnija. [Reuters]

Nemanja Mrđić i njegov tim arheologa iskopavali su jedno rimsko groblje kad su naišli na nešto zaista neočekivano: groblje mamuta sa skeletima najmanje pet od tih izumrlih stvorenja, prvim svoje vrste u svijetu.

Taj rijetki nalaz u gradu Kostolcu istočno od Beograda privukao je medijsku pažnju iz cijelog svijeta. Ipak, otkopavanje prvog polja mamuta u svijetu je samo jedno u nizu vanrednih arheoloških otkrića obavljenih u junu u Srbiji i regionu.

"Arheologija je u Srbiji, ali i na Balkanu općenito, rudnik zlata svjetske arheologije u ovom trenutku," izjavila je za SETimes Miljana Radivojević, istraživač pri Centru za istraživanja arheoloških materijala pri Univerzitetskom koledžu u Londonu.

Ti novi nalazi bacaju svjetlo na nove mogućnosti za razvoj turizma i saradnje u regionu.

Također najavljeno sredinom juna bilo je otkopavanje 4000 godina stare nekropole u blizini Vranja na jugu Srbije. To je jedina u potpunosti sačuvana nekropola iz ranog bronzanog doba u regionu. Nekropola je otkrivena na autoputu tzv. Koridora 10, koji se pruža od Grabovnice u blizini Leskovca na jugu Srbije do Preševa u blizini granice s Makedonijom. Koridor sadrži oko 33 registriranih arheoloških lokacija, od kojih se pet tek treba istražiti.

Do trećeg velikog arheološkog nalaza zadnjih sedmica došlo je u susjednoj Bugarskoj, gdje su otkriveni "vampirski" skeleti iz srednjeg vijeka sa željeznim šipkama u prsima. Narodne legende o vampirima postoje u regonu već stotinama godina.

Ti nalazi, koji su dospjeli na naslovnice širom regiona, otkrivaju raznolike priloge u smislu arheoloških otkrića koje region može ponuditi.

photo

Nakit iz bronzanog doba prikazan je u oktobru 2008. nakon što je otkriven na jednog lokaciji iskopavanja na jugoistoku Bugarske. U najnovijim iskopavanjima otkriveni su takozvani 'vampirski skeleti'. [Reuters]

"Otkriće potpuno očuvane nekropole iz ranog bronzanog doba ponovno daje naglasak na bogato arheološko naslijeđe koje Srbija ima na svojoj teritoriji. Taj senzacionalni nalaz stada mamuta u Kostolcu još je jedan primjer jedinstvenog arheološkog potencijala koji ova zemlja ima. Taj potencijal međutim još uvijek nije dobio dostatnu podršku države, ne samo za primarna istraživanja, poput arheoloških iskopavanja, nego i za razvoj turističkog potencijala koji bi mogao jednako koristiti državi i lokalnim zajednicama," izjavio je Radivojević.

Otkriće "vampirskih" skeleta u Bugarskoj je itekako doprinijelo turističkom sektoru u zemlji. Prema internetskom novinskom portalu eTN, koji obrađuje globalni turizam, putničke agencije izvještavaju o navali interesa za takozvani "vampirski odmor" otkako je to otkriće prošlog mjeseca dospjelo na međunarodne naslovnice.

To interesovanje će vjerovatno dodatno ojačati već procvali sektor turizma u Bugarskoj. Prema podacima Eurostata, ta zemlja zabilježila je prošle godine povećanje broja hotelskih noćenja stranaca za 20%, što je najdramatičnije povećanje od svih zemalja EU. U oblasti u kojoj su pronađeni ti ostaci već su počela ulaganja kako bi se doprinijelo njihovom plasiranju na tržište kao turističke atrakcije.

Dok Bugarska žuri da iskoristi svoje arheološke nalaze, Srbija tek treba iskoristiti puni potencijal svojih nalaza. Sandra Vlatković, glasnogovornica Nacionalnog odbora za turizam Srbije, izjavila je za SETimes: "Nacionalni odbor za turizam promovira sve što mi imamo i promovira historiju i kulturu Srbije, iako nijedna od naših ponuda nije isključivo usmjerena na arheologiju."

Vlatkovićeva potvrđuje potencijal nalaza poput mamutskog polja u Kostolcu i nekropole iz bronzanog doba u blizini Vranja u smislu privlačenja turista u Srbiju. "U našoj zemlji ima mnogo lijepih i uzbudljivih stvari za vidjeti, ali negativne vijesti koje toliko mnogo čujete u međunarodnoj štampi mogu upropastiti sve i spriječiti posjetioce u želji da ovdje dođu," kaže ona.

Obogaćujući potencijal za razvoj turizma, velika arheološka otkrića nude i mogućnosti za regionalnu saradnju. Kako je za SETimes izjavio dr. Timothy Kaiser, profesor antropologije na Univerzitetu Lakehead u Kanadi, specijalista za arheologiju Balkana, "Postoje multinacionalni projekti i mogu se ticati pitanja koja prevazilaze današnje granice zemalja, poput proširenja zemljoradnje u Evropu, ili su strogo usmjerena na nešto konkretno, poput regionalnog istraživanja u Mallakastri u centralnoj Albaniji, ili iskopavanja Pupićina i Monkodonja u Istri. Takvi projekti okupljaju arheologe iz svih dijelova Balkana."

Povezani članci

Loading
photo

Analitičari kažu da bi arheologija mogla doprinijeti regionalnoj saradnji, kao i turizmu. [Reuters]

Prema riječima Kaisera i Radivojevića, organiziraju se sve redovnije i regionalne konferencije. Kako je za SETimes izjavio Radivojević, "Bogato arheološko naslijeđe na Balkanu proučavaju mnogi timovi koji sarađuju i redovno razmjenjuju informacije. U mom timu, koji proučava porijeklo metalurgije u regionu Euroazije, imamo dobru saradnju s kolegama iz Bosne, Bugarske i Rumunije, ali i mnogim institucijama širom Srbije. Ostala saradnja se odvija širom regiona s kolegama iz različitih balkanskih zemalja i ima za rezultat plodan historijat publikacija."

Prema riječima Mrđića, tim koji radi na mamutima također sarađuje s partnerima iz regiona. Kako je on izjavio za SETimes, "Mi imamo saradnju s drugim arheolozima vezano za istraživanje rimskog grada i legionarskog logora. Moj direktor također je u kontaktu s nekim paleontolozima po pitanju iskopavanja mamuta."

Dok u regionu koji je prolazio kroz historijske i teritorijalne sporove nije uvijek laka stvar, Kaisre kaže da se situacija popravlja. On je za SETimes izjavio: "Arheologija, poput svake druge discipline koja se tiče historijskih ispitivanja, uvijek će funkcionirati u osporavanom polju. Moj je međutim utisak da ipak postoji aktivnija saradnja među balkanskim arheolozima nego što je to bilo prije 20 godina."

Radivojevićeva, koja organizira regionalnu radionicu o metalurgiji istočnog Balkana na Institutu za arheologiju pri UCL, slaže se s tim i kaže da su ulaganja u arheološka ispitivanja od velike važnosti za cijeli region. "Vidim koristi, ne samo od toga što to služi ekonomskom razvoju lokalnih zajednica, nego i jačanju svijesti o važnosti arheološkog naslijeđa i njegove zaštite i očuvanja za budućnost."

Ovaj sadržaj je naručen za SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Vaši komentari na članke SETimesa su dobrodošli.

Nadamo se da ćete ovaj forum koristiti za interakciju s drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bismo ovo iskustvo održali zanimljivim, molimo Vas da slijedite pravila iznesena u politici za davanje komentara. Samim upisivanjem svojih komentara vi pristajete na ta pravila. SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osjetljive, ali istaknuti komentari predstavljaju isključivo stavove onih koji su ih upisali. Ne mora značiti da se SETimes.com slaže ili da odobrava ideje, stavove i mišljenja izražene u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne podržava upotrebu materijala koji se preslikavaju iz drugih izvora, linkova bez pratećeg teksta i jednorednih slogana. Ovo je forum koji vode moderatori. Može se desiti da komentari za koje se bude smatralo da su zlonamjerni, uvredljivi ili oni s prostim sadržajem ne budu objavljeni.

Politika za davanje komentara na SETimesu

Reportaža

Region i Turska optimisti po pitanju novih lidera EURegion i Turska optimisti po pitanju novih lidera EU

Zvaničnici iz regiona kažu da će nedavne personalne promjene u EU imati pozitivnog uticaja na odnose njihovih zemalja s Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li bi Grčka trebala izvršiti promjene u postupanju prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam