Uprkos padu, nezaposlenost je za neke i dalje problem

21/07/2008

Stopa nezaposlenosti i u Bugarskoj i u Rumuniji bila je u 2007. niža od prosjeka EU, dok je ona u drugim balkanskim zemljama još uvijek jako visoka i mogla bi još mladih ljudi prisiliti da odu od kuće u potrazi za novim mogućnostima zaposlenja.

Svetla Dimitrova za Southeast European Times iz Sofije - 02/07/08

photo

Od skoro 1,6 miliona zaposlenika s ugovorima o radu u privatnom sektoru u Bugarskoj, preko 610.000 njih radi u proizvodnji. [Getty images]

Nezaposlenost u Bugarskoj nastavila je opadati, te je u maju dostigla prosjek od 6,2% u zemlji, što je manje od 6,5% iz prethodnog mjeseca, saopćila je sredinom juna Agencija za zapošljavanje te balkanske zemlje. Od skoro 14.000 novih radnih mjesta u ponudi, preko 2.000 njih bilo je sezonski posao u oblasti turizma, poljoprivrednog transporta, šumarstva i drugih sektora, dok je skoro isti toliko broj bio u okviru posebnih programa za unaprjeđivanje zapošljavanja.

U Sofiji, Plovdivu, Varni, Burgasu i nekoliko drugih gradova u Bugarskoj, stopa nezaposlenosti bila je tipično niža od prosjeka u zemlji. Međutim, u nekima je ona bila veća od prosjeka, ili skoro dvaput veća od njega. Ona je sa 13,7% bila najviša u gradu Tarhovishtu, 270km sjeveroistočno od Sofije. Slijedili su gradovi Montana i Shumen na sjeveru zemlje, sa 11,4% odnosno 11,3%. U druga četiri grada, nezaposlenost je bila u rasponu od 10 do 11% tamošnje radne snage.

Prema godišnjaku za 2007. Agencije za zapošljavanje, stopa nezaposlenosti po općinama varira u vrlo velikim rasponima. Tako su cifre u nekim oblastima, uglavnom na sjeverozapadu i sjeveroistoku Bugarske, više od prosjeka u zemlji. U općini Nikola Kozlevo, u okrugu grada Shumena na sjeveroistoku zemlje, na primjer, prosječna godišnja stopa nezaposlenosti u 2007. bila je 55,1%, skoro osam puta veća od nacionalnog prosjeka, te najveća u cijeloj zemlji.

U Bugarskoj je nezaposlenost bila na vrhuncu 2001, kad je bez posla bilo nekih 663.000 ljudi, što predstavlja 19,5% radne snage u dobi od 15-64 godina.

Otada se broj registriranih tražilaca posla u toj balkanskoj zemlji stalno smanjuje, te je 2007. dostigao 286.980 lica, ili 6,9% radne snage preko 15 godina starosti, što je ispod prosjeka za EU od 7,1%. Od svih registriranih nezaposlenih u Bugarskoj prošle godine, blizu 60% bile su žene, a oko 62% bilo je s osnovnim ili nižim obrazovanjem.

Manje od jedne trećine zaposlenika s ugovorom o radu u Bugarskoj tokom 2006. bilo je u javnom sektoru. Prema statističkom uredu zemlje, velika većina njih je bila u obrazovnom sektoru, u javnoj upravi, te u zdravstvenim i socijalnim djelatnostima. Od skoro 1,6 miliona zaposlenika s ugovorom o radu u privatnom sektoru, preko 610.000 je bilo u proizvodnji, a preko 335.000 u trgovini, opravci motornih vozila i ličnih i kućanskih aparata.

photo

Makedonija ima najveću stopu nezaposlenosti u regionu. [Getty Images]

U Rumuniji je stopa nezaposlenosti za 2007. bila čak i niža nego u Bugarskoj, i iznosila je 6,4%. Međutim, ona je bila mnogo viša od godišnjeg prosjeka za Kipar, koji je prošle godine bio samo 3,9%. U Grčkoj, broj lica bez posla predstavljao je, prema podacima Eurostata, 8,3% aktivnog stanovništva starijeg od 15 godina.

Cifre za Hrvatsku i Tursku, koje su otpočele svoje pregovore o pristupanju sa EU u oktobru 2005, slične su podacima za Grčku, te iznose 9,1% odnosno 8,5%.

Navodeći rezultate jednog istraživanja radne snage u Hrvatskoj, Evropska komisija (EK) saopćila je kako postoje pokazatelji da je stopa nezaposlenosti u trećem kvartalu 2007. opala na nivo od 8,2%, većinom zbog sezonskih faktora poput turizma.

Što se tiče Turske, EK je saopćila da je razvoj događanja na tržištu rada u zemlji u trećem kvartalu 2007. i dalje bio u skladu s tradicionalnim sezonskim obrascima. "Broj zaposlenih smanjio se za 6,6%, većinom u poljoprivrednom sektoru. U proizvodnom sektoru, broj zaposlenih je porastao za 1,7%."

Sa svojim nivoom od 71%, stopa zaposlenosti na Kipru bila je 2007, iznad prosjeka EU, koji je bio na nivou od 65,4%, dok je stopa u Bugarskoj (61,7%), Grčkoj (61,4%) i Rumuniji (58,8%) bila na nižem nivou.

Makedonija, koja je također službeni kandidat za EU, predstavlja zemlju s jednom od najvećih stopa nezaposlenosti u regionu. U 2007. godini broj registriranih lica koja traže posao u Makedoniji predstavljao je 34,9% od ukupne radne snage, što je manje od 36% koliko je on iznosio godinu dana ranije. U Srbiji, stopa nezaposlenosti je u 2007. pala na 18,8% sa nivoa od 21,6% iz 2006. godine.

photo

Nezaposlenost među mladima pojavila se kao problem ne samo u regionu, nego i drugdje u Evropi. [Arhiva]

Prema EK, uslovi na tržištu rada u toj zemlji i dalje su bili teški i zaposlenost je i dalje bila u padu tokom četvrtog kvartala, i to za 1% u odnosu na isti period prethodne godine. Taj trend nastavljen je u prva dva mjeseca 2008, saopćeno je iz Komisije.

U Crnoj gori, broj nezaposlenih se stalno smanjuje još od 2003, kad je kao lica bez zaposlenja bilo registrirano 26% aktivne radne snage u dobi od 15-64 godina. U 2007, njihov udio bio je 11,9%, što je manje od 14,7% iz prethodne godine. Prema EK, stopa nezaposlenosti u zemlji opala je tokom prvog kvartala 2008. za daljnjih 0,1%, dostigavši 11,8%.

Što se tiče Bosne i Hercegovine (BiH), slika je pomalo zamagljena. Prema istraživanju radne snage koje su u aprilu 2007. obavile statističke institucije u zemlji, prosječna stopa nezaposlenosti bila je 29%, i to u rasponu od nekih 25% u Republici Srpskoj do 31% u Federaciji BiH. Te cifre su međutim bile mnogo niže od cifara iz EK, u kojima se stopa nezaposlenosti u zemlji u 2007. prikazuje na nivou od 42,9%, što je manje od 44,2% iz prethodne godine.

Povezani članci

Loading

Na Kosovu broj registriranih lica koja traže posao u porastu je od 2004. godine, kad su ona predstavljala skoro 40% radne snage. Procjenjuje se da trenutna stopa nezaposlenosti u zemlji iznosi nekih 45%, prema podacima EK. Stručnjaci također smatraju da će rekonfiguracija UNMIK-a, koja uključuje značajno smanjenje njegovih struktura, dodatno otežati situaciju na tržištu rada, posebno u Prištini. "Isto tako, vjerovatnije je da se među nezaposlenima nalaze mladi i etničke manjine, nego ostale grupe,", zapažaju također oni.

Nezaposlenost među mladima, mjerena kao postotak radne snage u dobnoj grupi od 15-24 godina registrirane kao lica bez zaposlenja, pojavila se kao problem ne samo u regionu, nego i drugdje u Evropi. Prosjek EU za 2006. bio je 16,9%, veći nego prosjek i na Kipru (10,5%) i u Turskoj (16%).

Međutim, u nekim drugim zemljama JIE, nezaposlenost među mladima je mnogo veća. U Hrvatskoj je ona 2006. iznosila 28,9%, u Grčkoj je bila 25,2%, a u Rumuniji 21,4%.

Ministri rada zemalja EU saopćili su tokom sastanka u Luksemburgu 9. jula da se mladi radnici u Evropi moraju suočiti s uslovima na tržištu rada koji se značajno razlikuju od onih s kojima se suočava ostatak populacije. Oni se češće angažiraju po osnovu privremenih ugovora, a rjeđe na puno radno vrijeme, a i češće je vidjeti mladu osobu kako radi u stanju neredovnog zaposlenja nego predstavnika bilo koje druge grupacije. Ministri su pozvali EK da poduzme brze korake u cilju osiguranja rasta udjela lica starosti do 24 godine sa redovnim zaposlenjem.

Ovaj sadržaj je naručen za SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Vaši komentari na članke SETimesa su dobrodošli.

Nadamo se da ćete ovaj forum koristiti za interakciju s drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bismo ovo iskustvo održali zanimljivim, molimo Vas da slijedite pravila iznesena u politici za davanje komentara. Samim upisivanjem svojih komentara vi pristajete na ta pravila. SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osjetljive, ali istaknuti komentari predstavljaju isključivo stavove onih koji su ih upisali. Ne mora značiti da se SETimes.com slaže ili da odobrava ideje, stavove i mišljenja izražene u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne podržava upotrebu materijala koji se preslikavaju iz drugih izvora, linkova bez pratećeg teksta i jednorednih slogana. Ovo je forum koji vode moderatori. Može se desiti da komentari za koje se bude smatralo da su zlonamjerni, uvredljivi ili oni s prostim sadržajem ne budu objavljeni.

Politika za davanje komentara na SETimesu

Reportaža

Region i Turska optimisti po pitanju novih lidera EURegion i Turska optimisti po pitanju novih lidera EU

Zvaničnici iz regiona kažu da će nedavne personalne promjene u EU imati pozitivnog uticaja na odnose njihovih zemalja s Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li bi Grčka trebala izvršiti promjene u postupanju prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam