Абдула Гюл

Президент на Република Турция

(Заман, Търкиш Дейли Нюз - 30/08/07; Би Би Си, ФТ, Индипендънт, РФЕ/РЛ, Заман - 29/08/07; AП, ДПА, Интърнешънъл Хералд Трибюн, Гласът на Америка - 28/08/07; Официален уебсайт на Президентството на Република Турция; Уикипедия)
photo

Външният министър Абдула Гюл положи клетва като 11-тия президент на Турция на 28 август, 2007 г., сменяйки Ахмет Недждет Сезер. Ревностен мюсюлманин, той е първият турски политик с ислямистко минало, избран за държавен глава след установяването на секуларизма в страната през 1923 г.

Гюл е роден в град Кайсери в Централна Турция на 29 октомври, 1950 г. Завършва икономика в Истанбулския университет през 1971 г. и получава там докторска степен през 1983 г. Докато прави доктората си, той специализира две години в Ексетър и Лондон. Междувременно Гюл също преподава икономика в катедрата по промишлено инженерство на университета в Сакарая, създадена с негова помощ.

През 1983 г. Гюл постъпва в Ислямската банка за развитие в Джеда като икономист. Осем години по-късно той напуска банката и става преподавател по международна икономика.

През 1991 г. Гюл е избран за депутат в парламента за първи път като кандидат на Партията на благоденствието на Неджметтин Ербакан. През 1993 г. той става заместник-председател на партията, отговарящ за международните връзки. След преизбирането му за депутат през 1995 г. той се включва в комисията по външни отношения на парламента до 1996 г., когато е назначен за държавен министър и говорител на правителството на Ербакан.

На тези постове той остава до 1997 г., когато коалицията, ръководена от Партията на благоденствието е принудена да се откаже от властта под натиска на военните в страната. В крайна сметка партията е забранена в началото на 1998 г. за това, че подкопава светската конституция на Турция.

След това Гюл се присъединява към Партията на добродетелта, която се възражда от пепелта на своята поставена извън закона предшественичка и е преизбран за депутат през 1999 г. като неин кандидат.

След като Партията на добродетелта също е лишена от своя законен статут през 2001 г. Гюл и други бивши нейни членове основават Партията на справедливостта и развитието (ПСР), като се дистанцират от предишните си проислямистки настроения.

Годината 2001 също бележи края на деветгодишната служба на Гюл като член на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, който го награди с медала "Про Мерито".

След убедителната победа на ПСР на парламентарните избори през ноември 2002 г. Гюл е назначен за премиер. По това време лидерът на партията Реджеп Тайип Ердоган няма право да участва в политиката. С мнозинство в парламента ПСР внася поправка в конституцията, с която отстранява тази пречка. През март 2003 г. Ердоган печели повторните избори в провинция Сиирт и поема поста на премиер. Тогава Гюл е назначен за външен министър.

През следващите четири години той си спечелва широко уважение за ролята му в започването на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС и за прокламиране на демократичните промени в страната. През април 2007 г. ПСР издига кандидатурата на Гюл за президент.

Първият опит на Гюл да спечели президентския вот бе блокиран под натиска на секуларисти и военни. Но след убедителната победа на ПСР от 47 % на предсрочните парламентарни избори на 22 юли, външният министър отново бе номиниран за поста. Той представи кандидатурата си в парламента на 14 август, шест дни преди началото на процеса за избор на президент, обещавайки да спазва конституцията и принципите на секуларизма, ако бъде избран..

В първите два кръга от вота на 20 и 24 август, Гюл имаше много повече гласове от другите двама кандидати, Сабахатин Чакмакоглу от Партията на националистическото действие и Хюсеин Ичли от Партията на демократичната левица, но не успя да събере необходимото мнозинство от две-трети, за да спечели. При третото гласуване на 28 август, той бе избран за президент с подкрепата на 339 депутати от общо 550-местния парламент, което е много повече от необходимите му 276 гласа в третия кръг.

В първата си реч след избирането му същия ден Гюл отново се опита да разсее страховете на своите опоненти секуларисти, че той и ПСР имат тайна ислямистка програма.

"Република Турция е демократична, светска, социална държава, управлявана от върховенството на закона", заяви той. "Решен съм твърдо да следвам всеки от тези принципи и да ги утвърждавам при всяка възможност".

Като президент Гюл има правото на вето върху закони, както и правото да назначава съдии във върховните съдилища на Турция. Той също ще бъде и главнокомандващ въоръжените сили.

Гюл владее английски и арабски. Той и жена му Хайрюниса имат три деца.

thumbnail
В Турция има около 500 000 сирийски бежанци, като те могат да останат само временно в страната. [AФП]
thumbnail
Табела на витрината на истанбулски магазин рекламира намалени стоки. [AФП]
thumbnail
Двама души загинаха при бомбения атентат от 1 февруари пред посолството на САЩ в Анкара. [AФП]
//map
Още геоновини

Национален флаг на Турция

Map of Turkey

Биографии - Турция

Нови статии