Сали Бериша

министър-председател на Албания

(Уеб-сайт на албанския президент, ВОА, Albania.com)
photo

Лидерът на Демократическата партия Сали Бериша бе определен за новия премиер на Албания на 3 септември 2005 г., след като неговата пария спечели на 3 юли парламентарните избори. Партията образува коалиция с други групировки и така си осигури 80 от общо 140 места в законодателния орган. Кабинетът на Бериша положи клетва на 11 септември 2005 г.

Бериша е роден на 15 октомври, 1944 г. в Тропоя. Завършва медицинския факултет на унверситета в Тирана през 1967 г. След специализация в Париж, той участва в изследователска програма по хемодинамика. През 1968 г. е избран за член на Европейската комисия за изследвания в областта на медицинските науки.

Политическата кариера на Бериша започва с участието му в студенското движение през декември 1990. Той става известен с критиката си към старата система и с призивите си за необходимостта от демократизация на Албания. През 1991 г., Бериша основава и е избран за лидер на Демократическата партия (ДП). Избиран е за депутат през 1991, 1992, 1997 и 2001 г.

Бериша бе избран за президент на Албания на 9 април 1992 г. Администрацията му се опита да привлече чужди инвестиции, да подобри икономическото положение на страната и да създаде по-либерално и демократично правителство. Въпреки многото реформи, администрацията бе белязана с корупция и злоупотреби.

През 1994 г. бе проведен референдум, който щеше да осигури на Бериша по-голяма власт, но бе отхвърлен от албанците поради опасения, че той може да стане следващият диктатор. Напредъкът на страната спря през 1995 г., което доведе до спад в доверието на обществото в правителствените институции. Въпреки всички проблеми на своята администрация, Бериша бе преизбран на 26 май 1996 г.

Скоро след това икономическата криза се задълбочи поради възникването и срива на няколко финансови пирамиди. Много албанци изгубиха средствата, спестявани цял живот. Администрацията бе обвинена, че е участвала в пирамидите, а Бериша бе принуден да подаде оставка.

Поемайки поста на министър-председател, Бериша обеща да намали данъците и да подобри дейността на правителството, като същевременно заяви, че главният му приоритет ще бъде да гарантира, че следващите избори – местните през 2006 г. – ще бъдат честни. Той обеща да се бори с ширещата се корупция и бедност и да работи за интегрирането на страната в международните институции.

Сали Бериша е женен, с две деца.

thumbnail
Македонските сили за сигурност тренират операция за спасяване на заложници по време на последното планирано учение от ст
thumbnail
Внесените от Европейския парламент промени във визовото законодателство на ЕС трябва да бъдат одобрени от министрите на
thumbnail
Табела на витрината на истанбулски магазин рекламира намалени стоки. [AФП]
//map
Още геоновини

Национален флаг на Албания

Карта на Албания

Биографии - Албания

Нови статии