Катрин Аштън

Върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност и вицепрезидент на Европейската комисияза външни работи и политика на сигурност, EU High Representative for Foreign Affairs and Security Policy, and European Commission Vice-President

(Би Би Си - 06/12/10; ЮрАктив - 03/12/09; Ню Юръп - 02/12/09; Ню Юръп - 26/11/09; Ройтерс, Би Би Си, Телеграф, ЮрАктив - 20/11/09; Гардиън, Шведско председателство на ЕС - 19/11/09; ЕС, Европейски парламент)
photo

Британският политик Катрин Аштън всъпи в длъжност като Върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурността на 1 декември 2009 г., датата на влизането в сила на Лисабонския договор на Съюза..

Тя бе назначена на един от двата най-високи поста, създадени от пакта по време на неформална среща на върха на лидерите на блока на 27-те страни на 19 ноември същата година.

Родена на 20 март1 1956 г. в Ъпхоланд, Обединеното кралство, Аштън има диплома по икономика от Лондонския университет.

След като в продължение на шест години тя работи като заместник-председател на Кампанията за ядрено разоръжаване, през 1983 г. оглавява "Бизнес в обществото", организация, занимаваща се с вътрешната британска политика. Напуска поста през 1989 г., за да работи като политически съветник на свободна практика.

Член на Лейбъристката партия, Аштън е провъзгласена за доживотен член на горната камара на Британския парламент през 1999 г. по искане на тогавашния премиер Тони Блеър.

От 2001 до 2006 г. Аштън е министър в Министерството на образованието и уменията, Министерството за конституционни въпроси и в Министерството на правосъдието. След това става кралски съветник през май 2006 г., преди да бъде назначена за лидер на Камарата на лордовете.

През октомври 2008 г. Аштън постъпва в Европейската комисия на мястото на Питър Манделсън като еврокомисар по търговията.

След като бе назначена за Върховен комисар на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурността, тя автоматично стана заместник-председател на ЕК според Лисабонския договор.

"Да работя както за [Европейския] съвет, така и за Комисията ще бъде предизвикателство и да бъда първата, която заема този пост ще бъде предизвикателство", каза тя.

Аштън е омъжена и има две деца.

thumbnail
"Турция осигурява мост между културите, предотвратяващ поляризацията и демонстриращ, че ислямът и демокрацията мога
thumbnail
Мъж показва снимка на лежащия в затвора кюрдски бунтовнически лидер Абдула Йоджалан по време на демонстрация миналия мес
thumbnail
Зрители се събират в понеделник (9 ноември) пред гигантските плочки на домино от боядисан стиропор, наредени по трасето
//map
Още геоновини

Flag of country

Flag of country

Bios

Elections

    Нови статии