Хърватия привлича рекорден брой туристи

12/09/2012

До момента през тази година Хърватия е привлякла 10 милиона туристи. Други бизнес новини: младежката безработица в Гърция е сред най-високите в Европа, а през следващите пет години Турция ще се превърне в най-силно развиващия се логистичен пазар в Европа.
photo

Турист се разхожда по плажа в Соларис, Хърватия, близо до град Шибеник на адриатическото крайбрежие. [Reuters]

Хърватският туристически сектор през първите осем месеца на тази година е регистрирал най-добрите резултати досега, обяви пред журналисти министърът на туризма Велко Остоич. Той каза, че през този период почти 10 милиона туристи са посетили страната, което е с 4,2 процента повече спрямо същия период на миналата година. Най-много са били посетителите от Германия, следвана от Словения, Австрия, Италия и Чехия.

***

Младежката безработица в Гърция е сред най-високите в Европа и достига 55 процента, според доклад на Международната организация на труда, публикуван миналата седмица. Състоянието на младежката безработица е доста сериозно в южната част на Европа като цяло. "Дори и кризата в еврозоната да не ескалира през идните месеци, безработицата в южна Европа ще се свива много бавно през следващите години", каза Екхарт Ернст, икономист на Организацията, пред Файненшъл Таймс Дойчланд в понеделник (10 септември).

***

Правителството на Сърбия в понеделник (10 септември) прие предложение за ребалансиране на бюджета за 2012 г. и стабилизиране на обществените финанси. Местни медии съобщиха, че е взето решение от октомври ДДС да се увеличи от 18 на 20 процента. Осемпроцентовата ставка за хранителни продукти ще остане непроменена, за да се запази стандартът на живот.

***

Базиран в САЩ консорциум е дал най-високо предложение за активите на албанската държавна петролна компания "Албпетрол". Офертата от 850 милиона евро на "Велтро Енерджи" за надземните съоръжения на "Албпетрол" и правото за добив на петрол и газ на албанска територия за 25 години беше една от общо четирите получени. Американската компания предлага над два пъти повече от сумата, на което албанското дружество бе оценено от консултантите.

***

Кипърската Православна църква ще си сътрудничи с международна компания, която е кандидатствала да сондира за природен газ в изключителната икономическа зона на острова, каза пред местни медии архиепископ Хризостомос II в петък (7 септември). Според информацията църквата планира да използва свои недвижими имоти като гаранция, за да придобие дял в дейностите по сондирането и дистрибуцията на природен газ.

***

Гърция е представила на тройката от международни кредитори своята програма за икономии на стойност 11,5 милиарда евро, обяви в понеделник (10 септември) финансовият министър Янис Сторнарас. Екип, представляващ кредиторите, ще прекара няколко седмици в Атина, за да оцени програмата и да реши дали страната може да получи следващия транш на стойност 31 милиарда евро, като част от спасителния пакет, възлизащ на 130 милиарда евро.

***

Сръбската държавна електрическа компания "Електропривреда Сърбие" в понеделник (10 септември) подписа с втората по големина енергийна компания в Германия "Ер Ве Е" меморандум за разбирателство за съвместни енергийни проекти. Планът включва техническа профилактика, разширяване и експлоатация на водноелектрически централи по бреговете на реките Дрина и Дунав с обща мощност 920 MW, както и разширяване на използващия въглища комплекс "Никола Тесла".

***

Статии по същата тема

Loading

Турската икономика през второто тримесечие на тази година е имала най-бавния растеж от 2009 г. насам, показаха официалните статистически данни в понеделник (10 септември). За периода БВП на страната е нараснал с 2,9 процента, като за сравнение преди година тази цифра е била 8,8 процента.

***

Турция ще се превърне в най-силно развиващия се логистичен пазар Европа през следващите пет години, съобщи в свой доклад от понеделник (10 септември) компанията за недвижими имоти "Джоунс Ланг Ласал". Според фирмата основният фактор за това са неотдавна направените реформи, целящи да се увеличи прозрачността на пазара, засилващият се пазар на дребно и увеличаващите се търговски обеми.

(Различни източници -- 05/09/12-12/09/12)

Това съдържание е изготвено специално за SETimes.com.
Loading
Гласувай
 
 

Вашите коментари за материалите на SETimes са добре дошли.

Надяваме се, че ще използвате този форум, за да се свържете с други читатели в Югоизточна Европа. За да поддържаме интереса към тази инициатива, Ви молим да спазвате правилата, очертани в политиката на SETimes. Като изпращате коментарите си вие приемате правилата. Макар че SETimes.com окуражава дискусиите по всички теми, включително и чувствителните, публикуваните коментари изразяват единствено мнението на онези, които са ги изпратили. SETimes.com не е длъжен да одобрява или да се съгласява с идеите, мненията и становищата, изразени в тези коментари. SETimes.com приветства конструктивната дискусия, но не одобрява използването на материали "copy-paste", непридружени линкове и лозунги от един ред." Това е модериран форум. Коментари, които се смятат за обидни или съдържащи нецензурни думи, може да не бъдат публикувани.

Коментарна политика на SETimes

Репортаж

Новият данъчен закон в Хърватия се оказва ефективен  Новият данъчен закон в Хърватия се оказва ефективен  

Новите строги мерки на хърватската данъчна администрация дават резултати.

Най-четени

Loading
Loading
Loading

Социологически анкети

Гражданите на Балканите трябва да си останат у дома и да не участват в боевете в Сирия

Съгласен съм
Не съм съгласен
Не знам