Дипломатически дневник: Турция и БиХ ще засилят връзките помежду си

07/09/2010

Абдула Гюл направи историческо посещение в Босна и Херцеговина. Още в дипломатическите новини: Хърватия и Сърбия установяват видеовръзки в помощ на съвместната работа на полицейските си служби.
photo

Председателят на тристранното председателство на Босна и Херцеговина Харис Силайджич (вдясно) посреща турския президент Абдула Гюл в Сараево. [Гети Имиджис]

Турският президент Абдула Гюл бе на двудневно посещение в Босна и Херцеговина, започнало в четвъртък (2 септември). Той бе придружаван от делегация от министри, депутати и бизнесмени. Гюл, първият турски държавен глава, посетил БиХ за последните четири години, се срещна с членове на тристранното председателство на страната, премиера Никола Шпирич, депутати от парламента и върховния представител Валентин Инцко.

***

Сръбският вътрешен министър Ивица Дачич и хърватският му колега Томислав Карамарко разговаряха в понеделник (6 септември) чрез защитена видеовръзка, имаща за цел да засили полицейското сътрудничество между двете страни. Дачич каза, че установяването на връзката е първата фаза от проект за регионален център за обмен на оперативна информация. Ще бъдат създадени общо три видеовръзки: една между министрите на вътрешните работи, една, свързваща директорите на полицията, и една между криминалните полиции в двете страни. Дачич и Карамарко похвалиха нивото на сътрудничеството между полицейските служби в борбата им срещу организираната престъпност.

***

Делегация на американския Конгрес, водена от конгресмена Бил Делахънт (демократ от Масачузетс), посети на 1 септември Черна гора за среща с президента Филип Вуянович, премиера Мило Джуканович, външния министър Милан Рочен и председателя на парламента Ранко Кривокапич. Делахънт, който оглавява подкомисията за Европа към Комисията по външни отношения на Конгреса, каза, че Черна гора е осъществила важни подобрения по пътя към членството си в ЕС и НАТО.

***

Статии по същата тема

Loading

Представители на Република Сръбска (РС) и Сърбия се съгласиха в неделя (5 септември), че Баня Лука и Белград имат еднакви виждания по най-важните политически въпроси в региона. "От жизнено важен интерес за Сърбия е тя да си сътрудничи с РС," каза гостуващият сръбски министър на вътрешните работи Ивица Дачич, призовавайки за засилване на икономическите връзки.

***

Хондурас е признал Косово за независима държава, ставайки 70-ата страна, сторила това. Властите в Прищина обявиха признаването в петък (3 септември). В понеделник премиерът Хашим Тачи каза, че е получил потвърждение от властите в Доха, че Катар ще признае независимостта на Косово.

(Различни източници -- 01/09/10-07/09/10)

Това съдържание е изготвено специално за SETimes.com.
Loading
Гласувай
 
 

Вашите коментари за материалите на SETimes са добре дошли.

Надяваме се, че ще използвате този форум, за да се свържете с други читатели в Югоизточна Европа. За да поддържаме интереса към тази инициатива, Ви молим да спазвате правилата, очертани в политиката на SETimes. Като изпращате коментарите си вие приемате правилата. Макар че SETimes.com окуражава дискусиите по всички теми, включително и чувствителните, публикуваните коментари изразяват единствено мнението на онези, които са ги изпратили. SETimes.com не е длъжен да одобрява или да се съгласява с идеите, мненията и становищата, изразени в тези коментари. SETimes.com приветства конструктивната дискусия, но не одобрява използването на материали "copy-paste", непридружени линкове и лозунги от един ред." Това е модериран форум. Коментари, които се смятат за обидни или съдържащи нецензурни думи, може да не бъдат публикувани.

Коментарна политика на SETimes

Репортаж

Новият данъчен закон в Хърватия се оказва ефективен  Новият данъчен закон в Хърватия се оказва ефективен  

Новите строги мерки на хърватската данъчна администрация дават резултати.

Най-четени

Loading
Loading
Loading

Социологически анкети

Гражданите на Балканите трябва да си останат у дома и да не участват в боевете в Сирия

Съгласен съм
Не съм съгласен
Не знам