Наказателно дело в Македония показва зрелостта на страната

21/09/2012

Групата престъпници, за които се твърди, че са тероризирали източната част на Македония, вече са изправени пред съда.

От Горан Трайков за Southeast European Times от Скопие – 21.09.2012

photo

Групата подсъдими са обвинени в притежание на няколко нелегални казина в цялата страна. [Архив]

В рамките на една от най-големите операции срещу организираната престъпност в Македония 16 обвиняеми вече са изправени пред съда за насилие и финансови престъпления. Според анализатори процесът показва, че страната е започнала да засилва мерките за борба срещу корупцията и организираната престъпност.

Започналата през март полицейска акция „Детонатор“ се проведе в няколко града в Източна Македония. Тя доведе до изземването на повече от 1 000 покер машини, както и до уволняването на няколко полицейски командири и началника на щипската полиция.

Групата е обвинена в пране на пари, лихварство, рекет, изнудване и опит за убийство.

„Изпълнението на тази акция се отразява положително на зрелостта на страната, защото трябва да работим за превенция на престъпността на всички равнища. Мисля, че тя показа, че страната ни работи с пълния си капацитет [за борба с организираната престъпност]“, заяви за SETimes Стоян Славески, декан на Факултета по разузнаване и криминология в Европейския университет в Скопие.

Според обвинението групата „Титан“ е била организирана в няколко града, където тя се е занимавала с изнудване, рекет и пране на пари. Групата е притежавала и нелегални казина.

Смята се, че членовете на групата са били замесени и във фалшифициране на евро и са участвали в производството и продажбата на наркотици, психотропни вещества и прекурсори.

Всички обвиняеми в започналия на 12 септември процес са заявили, че са невинни по обвиненията. Двама от 16-те обвиняеми – Сашко Стойчев и Симеон Михайлов – остават на свобода.

След като обвиненията излязоха наяве, вътрешното министерство смени 13 полицейски командири и началника на полицейския участък в град Щип.

Разследванията показаха, че в 77 случая полицаите не са реагирали адекватно на сигнали на граждани за нанесени вреди от престъпна група. Престъпленията са били заменяни с леки нарушения, а сигналите са приключвани като „жалби“.

Статии по същата тема

Loading

Министърът на вътрешните работи на Македония Гордана Янкуловска заяви, че операцията показва, че онези, които мислят, че могат да се скрият от отговорност чрез политически връзки или определена професия, няма да успеят да направят това.

Славески обаче посочи, че работата на страната не е приключила. „Необходимо е да се направи по-задълбочен анализ кой всъщност е подкрепял престъпниците. Кой ги е наблюдавал и някак си ги е поддържал? Изцяло подкрепям операцията, но не трябва да спираме“, каза той за SETimes.

Някои граждани са съгласни.

„Все още има места, където можеш да играеш незаконно покер или на машини. След акцията хората се чувстват насърчени да съобщават за тези случаи в полицията, без да се боят, че някой ще им отмъсти. Което е добре. Трябва обаче да се „чисти“ още“, каза за SETimes Димитър Велкович, студент от Куманово.

Това съдържание е изготвено специално за SETimes.com.
Loading
Гласувай
 
 

Вашите коментари за материалите на SETimes са добре дошли.

Надяваме се, че ще използвате този форум, за да се свържете с други читатели в Югоизточна Европа. За да поддържаме интереса към тази инициатива, Ви молим да спазвате правилата, очертани в политиката на SETimes. Като изпращате коментарите си вие приемате правилата. Макар че SETimes.com окуражава дискусиите по всички теми, включително и чувствителните, публикуваните коментари изразяват единствено мнението на онези, които са ги изпратили. SETimes.com не е длъжен да одобрява или да се съгласява с идеите, мненията и становищата, изразени в тези коментари. SETimes.com приветства конструктивната дискусия, но не одобрява използването на материали "copy-paste", непридружени линкове и лозунги от един ред." Това е модериран форум. Коментари, които се смятат за обидни или съдържащи нецензурни думи, може да не бъдат публикувани.

Коментарна политика на SETimes

Репортаж

Новият данъчен закон в Хърватия се оказва ефективен  Новият данъчен закон в Хърватия се оказва ефективен  

Новите строги мерки на хърватската данъчна администрация дават резултати.

Най-четени

Loading
Loading
Loading

Социологически анкети

Гражданите на Балканите трябва да си останат у дома и да не участват в боевете в Сирия

Съгласен съм
Не съм съгласен
Не знам