Балканите втвърдяват мерките срещу интернет престъпленията срещу деца

10/09/2012

Регионалните инициативи координират мерки за правоприлагане, технологии и обществени информационни кампании в опит младите хора да бъдат защитени от опасностите в интернет.

От Александър Павлевски за Southeast European Times от Скопие – 10.09.2012

photo

Всяко пето дете на Балканите, което използва интернет, е било обект на онлайн хищник. [Ройтерс]

Страните от региона обмислят начини да защитят децата от педофили и други невидими опасности в интернет.

Регионалните данни показват, че 20 % от децата, които използват интернет, са били мишена на онлайн хищник или педофил. От тях 77 % са били на 14 или повече години, а 22 % са били на възраст от 10 до 13 години. Деведесет и три процента от децата, които попадат на сексуално съдържание онлайн, не информират родителите си, посочва консултантът по социални медии и производител на софтуер Дарко Дисоски.

Няколко държави възприемат различни подходи към проблема. Преди две години Сърбия е създала специализирано звено за борба с онлайн педофилите и до момента са арестувани 40 души.

Междувременно в България властите предлагат на родителите по-голям контрол над съдържанието, което техните деца разглеждат онлайн, като им предоставят софтуер, който проследява уеб страници и въведеното от клавиатурата съдържание и изпраща ежедневен доклад до родителите. Мерките имат за цел да помогнат на родителите да предотвратят достъпа на децата до уеб сайтове, където те може да имат контакти с нежелани възрастни.

Македонското министерство на информационните технологии и администрацията съобщи, че планира да открие гореща телефонна линия, чрез която да образова родителите и децата как да сведат рисковете до минимум и да докладват за незаконни материали онлайн. В инициативата бяха поканени да участват и НПО.

„Важно е да се има предвид, че това е сравнително ново явление, което изисква много внимание и усилия в бъдеще, ако искаме да защитим хората, които обичаме“, посочи за SETimes Дисоски, който е и активен представител на неправителствения сектор. „Всички ние сме тук, за да помогнем.“

Според Дисоски неправителствените организации вече предлагат безплатен софтуер за защита на децата. Той обясни, че предвид на това, че 62 % от македонските семейства притежават компютри, а 54 % използват интернет, родителите трябва да потърсят безплатните софтуерни инструменти и да ги използват, за да защитят децата.

Тази препоръка съвпада и със съветите на министерството.

„Софтуерните програми могат да се намерят във всеки АйТи магазин или да се изтеглят от интернет. Родителите ще могат да определят параметрите, при които техните деца могат да използват интернет; за колко време, кои страници и какво съдържание да се разглежда. Това е едно от първите действия за защита на децата в интернет“, посочи министърът на информационните и технологии и администрацията Иво Ивановски.

Проектът има за цел да реши редица въпроси на местно и национално равнище, като основните области, които пораждат загриженост, са незаконното съдържание, детската порнография, ухажването онлайн, подбуждащите омраза изказвания и защитата на децата онлайн.

Ще бъдат създадени местни центрове за повишаване на информираността сред населението, които ще помогнат за създаването на национални кампании, насочени специално към децата, младежите, родителите и учителите обясни Ивановски.

Инициативата ще бъде координирана от оператор на национална гореща линия за интернет.

„Ще се концентрираме върху разработването на прости инструменти за събиране на информация от интернет общността, създаването и прилагането на подходящи инструменти за определяне на настройки за поверителността на данните според възрастта, както и върху по-широкото използване на класифицирането на съдържанието и наличието и използването на повече инструменти за родителски контрол“, каза за SETimes Виолета Георгиевска, изпълнителен представител на оператора на македонската гореща линия за интернет.

За по-малко от една година в Македония са регистрирани повече от 400 АйПи адреса, от които са били изтеглени 4 323 различни файла с детска порнография. Търсене с думите „бой“ и „побой“ показва като резултат повече от 300 видеоклипа с произход от страната.

Установява се, че над 25 000 видеоклипа, публикувани онлайн, съдържат ксенофобско или националистическо съдържание. При търсене за неуместен език изследователите откриват 41 милиона случая на кирилица и 106 милиона на латиница.

Според плана на проекта, Македония ще задължи всички оператори на горещи линии да се присъединят към Международната асоциация на горещите линии за интернет (INHOPE). Програмата е създадена през 1999 г. и в нея участват 42 горещи линии от цял свят. Тя получава подкрепа от Програмата за по-безопасен интернет на Европейската комисия, чиято единствена цел е да се реагира на незаконно съдържание в интернет, за да се запази безопасността на интернет за потребителите на мрежата.

Статии по същата тема

Loading

Планира се също Македония да засили контрола и правните санкции срещу лицата, които застрашават децата и младите хора чрез интернет. В наказателния кодекс са дефинирани 38 онлайн деяния като престъпления, които могат да бъдат преследвани от специализираното звено, в допълнение към сегашната му роля за борба с киберпрестъпността и детската порнография.

Въпреки че според мнозина родителите биха могли да са и по-информирани, много от тях явно са готови да се включат.

„Честно казано, не знам какво виждат децата ми в интернет“, казва Оле Николовска от Скопие, като признава, че трите й малки дъщери прекарват шест до 12 часа седмично онлайн.

„Нямам контрол върху съдържанието, което те виждат, но бих искала някой да ме обучи или да ми даде програма, която ще ми позволи да виждам това, което виждат те, за да ги предпазя от вредна намеса“, заяви тя. „Всяка помощ е добре дошла.“

Това съдържание е изготвено специално за SETimes.com.
Loading
Гласувай
 
 

Вашите коментари за материалите на SETimes са добре дошли.

Надяваме се, че ще използвате този форум, за да се свържете с други читатели в Югоизточна Европа. За да поддържаме интереса към тази инициатива, Ви молим да спазвате правилата, очертани в политиката на SETimes. Като изпращате коментарите си вие приемате правилата. Макар че SETimes.com окуражава дискусиите по всички теми, включително и чувствителните, публикуваните коментари изразяват единствено мнението на онези, които са ги изпратили. SETimes.com не е длъжен да одобрява или да се съгласява с идеите, мненията и становищата, изразени в тези коментари. SETimes.com приветства конструктивната дискусия, но не одобрява използването на материали "copy-paste", непридружени линкове и лозунги от един ред." Това е модериран форум. Коментари, които се смятат за обидни или съдържащи нецензурни думи, може да не бъдат публикувани.

Коментарна политика на SETimes

Репортаж

Новият данъчен закон в Хърватия се оказва ефективен  Новият данъчен закон в Хърватия се оказва ефективен  

Новите строги мерки на хърватската данъчна администрация дават резултати.

Най-четени

Loading
Loading
Loading

Социологически анкети

Гражданите на Балканите трябва да си останат у дома и да не участват в боевете в Сирия

Съгласен съм
Не съм съгласен
Не знам