Бедността подтиква балканските жени към секс търговия

15/08/2012

Броят на балканските жени, въвлечени в канали за проституция като жертви на трафика на хора, нараства драстично в Македония.

От Биляна Лаймановска за Southeast European Times от Скопие - 15.08.12

photo

Броят на жените от Балканския регион, които са част от канали за трафик на хора в Македония, се увеличава. [Архив на SETimes]

Все повече балкански жени, които са жертви на трафика на хора, се оказват в Македония, съобщава полицията. През последните седем месеца 54 жени от балкански държави са били задържани като част от канали за трафик на хора.

"В сравнение с предишни години, когато обикновено момичета от Украйна, Молдова и други източни държави се оказваха в канали за трафик на хора в Македония, сега каналите на трафикантите са по-местни", каза за SETimes Владимир Пивоваров, професор в Скопския университет ФОН и експерт по сексуални престъпления в Македония.

Миналия месец македонската полиция направи акция срещу каналите за трафик на хора и разкри 46 танцьорки и компаньонки, работещи нелегално в барове в македонските градове Тетово, Гостивар и Куманово.

Повечето от тях са дошли от други балкански държави - 22 сръбкини, 9 българки, четири албанки, една жена от Черна гора, една от Косово и една от Италия. Останалите осем са били македонки.

"Има очевидна нарастваща тенденция. Това отчасти може да е резултат от по-голямата полицейска активност в борбата срещу това престъпление", каза за SETimes Иво Котевски, помощник вътрешен министър, отговарящ за връзките с обществеността.

Според социолози причините момичета и жени да се принудят да прибягнат до секс търговия са най-вече икономически. Докато в миналото бедността и безработицата са подтиквали жените от източноевропейските страни към каналите за трафик на хора, сега момичета от балкански държави тръгват по същия път.

Лошата икономическа ситуация и слабите перспективи на държавите им ги прави лесни жертви за трафикантите на хора.

"Това явление е свързано с бедността и кризата, пред която са изправени. Разбира се, влияние оказва и фактът, че в тези държави семейството вече няма традиционната роля, която е имало преди", каза за SETimes Илия Ацевски, професор по социология във Философския факултет в Скопие.

Разследването показа, че арестуваните миналия месец момичета са заработвали до 40 евро на вечер, като са разделяли бакшишите със собствениците на баровете. По време на обиска са били открити няколко хиляди евро, скрити в чантите им.

Статии по същата тема

Loading

Според неофициални данни трафикът на хора в Македония носи годишна печалба от 50 до 60 млн. евро на организаторите на трафика.

Експерти казват, че е трудно да се изчислят парите, които се печелят от това престъпление в Македония, но са съгласни, че това е високодоходен незаконен бизнес и че силите за сигурност в региона трябва да работят много и да си сътрудничат, за да го предотвратят.

Пивоваров предлага да се създаде регионален център, който да позволи на силите за сигурност от страните в региона да засилят сътрудничеството и обмена помежду си с цел да предотвратят трафика на хора.

"Заплахата, идваща от това престъпление, е очевидна. Сътрудничеството между контрабандистите и трафикантите от региона и отвъд него е засилено, затова нашият отговор трябва да е подобаващ", каза той за SETimes.

Това съдържание е изготвено специално за SETimes.com.
Loading
Гласувай
 
 

Вашите коментари за материалите на SETimes са добре дошли.

Надяваме се, че ще използвате този форум, за да се свържете с други читатели в Югоизточна Европа. За да поддържаме интереса към тази инициатива, Ви молим да спазвате правилата, очертани в политиката на SETimes. Като изпращате коментарите си вие приемате правилата. Макар че SETimes.com окуражава дискусиите по всички теми, включително и чувствителните, публикуваните коментари изразяват единствено мнението на онези, които са ги изпратили. SETimes.com не е длъжен да одобрява или да се съгласява с идеите, мненията и становищата, изразени в тези коментари. SETimes.com приветства конструктивната дискусия, но не одобрява използването на материали "copy-paste", непридружени линкове и лозунги от един ред." Това е модериран форум. Коментари, които се смятат за обидни или съдържащи нецензурни думи, може да не бъдат публикувани.

Коментарна политика на SETimes

Репортаж

Новият данъчен закон в Хърватия се оказва ефективен  Новият данъчен закон в Хърватия се оказва ефективен  

Новите строги мерки на хърватската данъчна администрация дават резултати.

Най-четени

Loading
Loading
Loading

Социологически анкети

Гражданите на Балканите трябва да си останат у дома и да не участват в боевете в Сирия

Съгласен съм
Не съм съгласен
Не знам