БиХ отбелязва Деня на независимостта, но не всички празнуват

03/03/2012

Денят на независимостта на Босна и Херцеговина не бе празнуван в цялата страна.

От Бедрана Калетович за Southeast European Times в Сараево – 03/03/12

photo

Жителите в центъра на Тузла се радват на своя свободен ден в четвъртък (1 март), Денят на независимостта на ФБиХ. [Бедрана Калетович/SETimes]

Въпреки официалното отбелязване на Деня на независимостта на Федерация Босна и Херцеговина (ФБиХ) в четвъртък (1 март), Република Сръбска (РС) се отнесе към празника като към съвсем обикновен ден, както и хърватите във ФБиХ.

"В БиХ всички имат правото да празнуват онова, което искат, защото сме такава страна", каза Драган Чович, лидер на Хърватския демократически съюз на БиХ.

На референдум, проведен на 29 февруари и 1 март 1992 г. гражданите на БиХ гласуваха за отделяне от тогавашната Югославска федерация и за суверенна и независима държава. На 6 април 1992 г. Европейската общност призна независимостта на БиХ.

Чович обясни, че на този национален празник, определен за неработен ден, някои във ФБиХ решиха да работят, като по този начин показаха какво означава празникът за тях.

Президентът на РС Милорад Додик напълно подкрепи отричането от страна на Чович на Деня на независимостта на БиХ.

"Това е празник на бошняците и ние не го оспорваме, но това не е празник, който се отбелязва в РС", каза той.

photo

Политици почитат паметта на загиналите в конфликта в БиХ през 1990-те години, след обявяването на независимостта през 1992 г. [Бедрана Калетович/SETimes]

Членове на Тристранното председателство на БиХ проведоха церемониална конференция, посветена на този ден. На конференцията присъстваха повече от 200 представители на международната общност и на БиХ. Сръбският член на председателството Небойша Радманович не присъства.

"БиХ е назависима държава, независимо от това дали някой отбелязва този празник", каза председателят на Председателството Желко Комшич.

Върховният представител на БиХ Валентин Инцко каза, че в резултат на референдума от 1992 г., финансиран от Европейската общност, този ден би трябвало да се бъде отбелязван.

Статии по същата тема

Loading

"Отвори се нова глава в политиката, връщат се оптимизмът и надеждата. Много проекти се връщат и гражданите си сътрудничат по-добре, отколкото преди 20 години", каза Инцко.

Но граждани на БиХ твърдят, че те все още живеят в страна, която е обременена от миналото и се намира в условията на икономическа криза. Те се надяват на по-добри дни.

"Всяка година се надявам, че моята Босна и Херцеговина ще празнува рождения си ден в по-добра социална среда", каза за SETimes Мерима Хаджич от Сараево.

"С референдума показахме, че проявяваме интерес да живеем в страна с 1 000-годишна традиция и затова този празник е и мой празник", каза за SETimes Миралем Абазович от Бихач.

Това съдържание е изготвено специално за SETimes.com.
Loading
Гласувай
 
 

Вашите коментари за материалите на SETimes са добре дошли.

Надяваме се, че ще използвате този форум, за да се свържете с други читатели в Югоизточна Европа. За да поддържаме интереса към тази инициатива, Ви молим да спазвате правилата, очертани в политиката на SETimes. Като изпращате коментарите си вие приемате правилата. Макар че SETimes.com окуражава дискусиите по всички теми, включително и чувствителните, публикуваните коментари изразяват единствено мнението на онези, които са ги изпратили. SETimes.com не е длъжен да одобрява или да се съгласява с идеите, мненията и становищата, изразени в тези коментари. SETimes.com приветства конструктивната дискусия, но не одобрява използването на материали "copy-paste", непридружени линкове и лозунги от един ред." Това е модериран форум. Коментари, които се смятат за обидни или съдържащи нецензурни думи, може да не бъдат публикувани.

Коментарна политика на SETimes

Репортаж

Новият данъчен закон в Хърватия се оказва ефективен  Новият данъчен закон в Хърватия се оказва ефективен  

Новите строги мерки на хърватската данъчна администрация дават резултати.

Най-четени

Loading
Loading
Loading

Социологически анкети

Гражданите на Балканите трябва да си останат у дома и да не участват в боевете в Сирия

Съгласен съм
Не съм съгласен
Не знам