Турските жени изоставят работата в името на семейния живот

22/06/2011

Натискът върху жените да сключат брак и имат деца е един от факторите за слабото участие на жените, въпреки че според някои традициите също играят роля.

От Алина Лехтинен за Southeast European Times от Истанбул – 22/06/11

photo

Само 25 % от жените в трудоспособна възраст работят. [Ройтерс]

В малкия турски град Машукие, на около 120 км източно от Истанбул, 32-годишната Йозлем иска да узнае своята съдба. По традиция, след като човек пие турско кафе, чашата се обръща и утайката показва какво вещае бъдещето.

„Това е последният ти шанс”, казва гледачката на кафе.

Йозлем, която се притеснява, че никога няма да се ожени, току що е започнала нова връзка. В Турция средната възраст, на която жените сключват брак, е 23 г. Йозлем смята, че вече остарява и се надява тази връзка да бъде успешна.

Много турски жени изпитват натиск да се оженят и да имат деца – от семейството, обществото, а дори и от министър-председателя Реджеп Тайип Ердоган, който призова всяка турска жена да има поне три деца. Много жени спират да работят, след като сключат брак и създадат семейство.

Айше Гюнасуй, феминистка и член на изпълнителния комитет на Асоциацията за права на човека в Турция, обяснява, че не толкова турското общество оказва натиск върху жените да се женят и да имат деца. По-скоро, твърди тя, натискът идва отвътре, от самите жени.

„Възприемането на жената като съпруга и майка преди всичко останало е толкова силно вкоренено, че не е необходим натиск от обществото, самите жени предпочитат да напуснат работа, за да се грижат за децата си”, казва тя.

Гюнасуй подчертава, че жените с деца, не само в Турция, а и в цял свят, са склонни да приемат себе си преди всичко като майки.

„Много жени имат усещането, че [ги смятат за лоши майки, защото не са се отказали от работата си], заради възприемането на жената от векове като майка, не само в Турция, а и в цял свят”, обяснява Гюнасуй.

Според доклада от 2010 г. „Последни тенденции в участието на жените в работната сила в Турция”, изготвен от Държавната организация за планиране на Република Турция и Световната банка, само около 25 % от жените в трудоспособна възраст са активни на трудовия пазар.

Повечето работещи жени са в сектора на селското стопанство, което обяснява защо при жените, които живеят в големите градове, нивото на участие в работната сила (21,4 %) е по-ниско в сравнение с жените, които живеят в селските райони (35,8 %).

Гюнасуй обаче посочва, че броят на работещите майки всъщност нараства не само в богатите семейства, а и в слоевете от обществото с по-ниски доходи.

„Някои отрасли, като например текстилната индустрия, [са] силно зависими от работещите майки”, казва тя.

Въпреки това в една бързо променяща се страна с младо население традициите не се приемат от всички и непрекъснато се оспорват.

Сейда Гюндюз Инан, която се е оженила малко преди да навърши 30 години, твърди, че никога няма да се поддаде на натиска да спре да работи, когато има деца.

Статии по същата тема

Loading

„Там, където живея, животът е скъп и отглеждането на дете без достатъчно средства е трудно”, обяснява тя. „Аз съм добре образована гражданка и трябва да използвам това в името на моя народ.”

Бану Каракаш, 23-годишна студентка в Истанбул, твърди, че няма да се ожени въпреки оказвания от родителите й натиск. Вместо това тя иска да стане учителка. Дори ако реши да роди, тя няма да се откаже от съдържателна работа. „Бракът в Турция е част от веригата от събития в живота”, добавя тя, като казва, че се надява да прекъсне тази верига.

За други традициите продължават да важат.

Желанието на Йозлем най-накрая се е сбъднало. Тя се жени през юли.

Това съдържание е изготвено специално за SETimes.com.
Loading
Гласувай
 
 

Вашите коментари за материалите на SETimes са добре дошли.

Надяваме се, че ще използвате този форум, за да се свържете с други читатели в Югоизточна Европа. За да поддържаме интереса към тази инициатива, Ви молим да спазвате правилата, очертани в политиката на SETimes. Като изпращате коментарите си вие приемате правилата. Макар че SETimes.com окуражава дискусиите по всички теми, включително и чувствителните, публикуваните коментари изразяват единствено мнението на онези, които са ги изпратили. SETimes.com не е длъжен да одобрява или да се съгласява с идеите, мненията и становищата, изразени в тези коментари. SETimes.com приветства конструктивната дискусия, но не одобрява използването на материали "copy-paste", непридружени линкове и лозунги от един ред." Това е модериран форум. Коментари, които се смятат за обидни или съдържащи нецензурни думи, може да не бъдат публикувани.

Коментарна политика на SETimes

Репортаж

Новият данъчен закон в Хърватия се оказва ефективен  Новият данъчен закон в Хърватия се оказва ефективен  

Новите строги мерки на хърватската данъчна администрация дават резултати.

Най-четени

Loading
Loading
Loading

Социологически анкети

Гражданите на Балканите трябва да си останат у дома и да не участват в боевете в Сирия

Съгласен съм
Не съм съгласен
Не знам