Реакциите на залавянето на Караджич показват дълбочината на политическото разделение в БиХ

23/07/2008

Противоположните реакции в Босна и Херцеговина (БиХ) на ареста на най-издирвания обвиняем във военни престъпления Радован Караджич илюстрират продължаващото политическото разделение в обществото.

От Юсуф Рамаданович за Southeast European Times от Сараево -- 23/07/08

photo

Босненски мюсюлмани се молят за жертвите на клането в Сребреница. Хага смята Радован Караджич и военния му командир Ратко Младич за основните виновници за босненския конфликт от 1992-1995 г. [Гети Имиджис]

В понеделник (21 юли) сръбската полиция арестува бившия босненски сръбски лидер Радован Караджич - 13 години след клането в Сребреница. Мнозина в Босна и Херцеговина тържествуваха, но реакциите в Република Сръбска (РС) и Федерация Босна и Херцеговина (ФБиХ) рязко се различаваха.

Босненското ръководство изрази задоволство от закъснелия арест. Настоящият председател на председателството на БиХ Харис Силайджич от Партията за БиХ заяви по държавната телевизия, че правосъдието може да е бавно, но рано или късно пристига; той отбеляза все пак, че военният командир на Караджич, Ратко Младич, остава на свобода. Той каза, че „геноцидът, започнат от тези двама души, не трябва да бъде оставен да живее” – имайки предвид РС, чийто лидер бе Караджич по време на конфликта в БиХ.

Сюлейман Тихич, председател на босненската мюсюлманска Партия на демократичното действие (ПДД) се изказа в същия дух, заявявайки, че се надява процесът срещу Караджич да разкрие нови доказателства и да позволи преразглеждане на основанията за съществуването на РС. Той подчерта, че властите в РС никога не са арестували никого за геноцида или масовите убийства в БиХ.

От друга страна, Младен Бошич, председател на Сръбската демократическа партия (СДП) на Караджич в Баня Лука, окачестви изявленията на Силайджич и други официални представители от Сараево като „политически оргии”, които показват, че съдебният процес срещу Караджич ще се превърне в процес срещу РС.

"Арестуването на Караджич изпълни едно от основните задължения, произтичащи от Дейтънското споразумение,” каза премиерът на РС Милорад Додик. Той добави, че няма колективна вина, която би могла да се приложи към сръбската етническа група в БиХ или РС като цяло. Той изтъкна още, че подозренията, че Караджич се е укривал в РС, са се оказали неоснователни.

Желко Комшич, хърватският член на тристранното председателство на БиХ, писа до сръбския президент Борис Тадич, заявявайки, че като е арестувала Караджич, „Сърбия е направила основна крачка както за нормализирането на двустранните отношения между двете страни, така и за стабилизирането на цялостната ситуация в региона".

Статии по същата тема

Loading

Върховният международен представител в БиХ Мирослав Лайчак прогнозира, че залавянето „би помогнало на гражданите [на БиХ] да обърнат гръб на миналото и да погледнат към бъдещето".

Обществената реакция в двете автономни области също бе различна. В Баня Лука, откъдето някога Караджич управляваше РС, обществените прояви бяха ограничени и властите наложиха строги мерки на сигурност.

В Сараево обаче, което преживя 44-месечна обсада от босненските сръбски сили на Караджич, няколко хиляди души излязоха по улиците, за да празнуват.

Друг подобен ден на разнопосочни реакции може да настъпи при залавянето на Младич.

Това съдържание е изготвено специално за SETimes.com.
Loading
Гласувай
 
 

Вашите коментари за материалите на SETimes са добре дошли.

Надяваме се, че ще използвате този форум, за да се свържете с други читатели в Югоизточна Европа. За да поддържаме интереса към тази инициатива, Ви молим да спазвате правилата, очертани в политиката на SETimes. Като изпращате коментарите си вие приемате правилата. Макар че SETimes.com окуражава дискусиите по всички теми, включително и чувствителните, публикуваните коментари изразяват единствено мнението на онези, които са ги изпратили. SETimes.com не е длъжен да одобрява или да се съгласява с идеите, мненията и становищата, изразени в тези коментари. SETimes.com приветства конструктивната дискусия, но не одобрява използването на материали "copy-paste", непридружени линкове и лозунги от един ред." Това е модериран форум. Коментари, които се смятат за обидни или съдържащи нецензурни думи, може да не бъдат публикувани.

Коментарна политика на SETimes

Репортаж

Новият данъчен закон в Хърватия се оказва ефективен  Новият данъчен закон в Хърватия се оказва ефективен  

Новите строги мерки на хърватската данъчна администрация дават резултати.

Най-четени

Loading
Loading
Loading

Социологически анкети

Гражданите на Балканите трябва да си останат у дома и да не участват в боевете в Сирия

Съгласен съм
Не съм съгласен
Не знам