Регионът очаква постижения и предизвикателства през 2013 г.

31/12/2012

Страните в Югоизточна Европа ще преживеят оживени политически, икономически и социални събития през идващата година.

От Паул Чокою за Southeast European Times в Букурещ - 31/12/12

photo

Няколко страни в региона се надяват да започнат преговори за присъединяване към ЕС през 2013 г. [AфП]

Геополитическият пейзаж на региона ще се промени през 2013 г. с присъединяването на Хърватия към ЕС и преговорите с Брюксел ще доминират чуждестранния дневен ред на много правителства.

Икономиката също ще бъде сред приоритетите на много столици, като много страни са изправени пред дефицит и се опитват да увеличат растежа въпреки продължителната рецесия. В някои страни двустранните проблеми ще укрепят или ще прекратят по-нататъшните дипломатически усилия.

Присъединяването на Хърватия към ЕС съвсем не е най-важното политическо събитие през 2013 г. за страната. Хърватия приключи преговорите с ЕС през 2012 г. и се очаква да се присъедини официално към Съюза на 1 юли, 2013 г.

Здравко Петек, преподавател във Факултета по политически науки в Загреб каза, че с възможността за достъп до средства на ЕС, Хърватия ще придобие голям потенциал, но от нейните лидери зависи дали ще се възползват от тази възможност.

"Използването на фондовете на ЕС със сигурност ще бъде едно от ключовите предизвикателства за Хърватия", каза Петек за SETimes.

През м. юни 2012 г. 66,2 процента от хърватските граждани официално приеха да се присъединят към Съюза на референдум.

"Аз гласувах за влизането на Хърватия, но не мисля, че много бързо ще настъпят промени", каза Дарко Бърдали, 34-годишен, обслужващ клиенти от Загреб за SETimes.

Косово очаква много важни събития през 2013 г., като се започне с преговорите със Сърбия.

Премиерите на Косово и Сърбия Хашим Тачи и Ивица Дачич се очаква да се срещнат отново през м. януари, за да обсъдят много нерешени въпроси, включително митата, енергетиката, телекомуникациите и положението в Северно Косово.

Белул Бегай, преподавател в Университета на Прищина каза за SETimes, че преговорите със Сърбия ще се отразят върху управляващата коалиция, която ще се изправи "пред различна ситуация след решаването на проблема на север".

За Сърбия най-важният проблем през 2013 г. ще бъде започването на преговорите с ЕС. Преговорите се очаква да започнат до м. юли, ако всички изисквания бъдат изпълнени, но това ще зависи от разговорите между Белград и Прищина.

"Начинът, по който Сърбия ще реши проблема с Косово, ще определи началото на преговорите. Новата платформа за Косово ще бъде в центъра на сръбските, косовските и международните интереси", каза Зоран Стоилкович, преподавател във Факултета по политически науки за SETimes.

На фона на все още неотминалото въздействие на глобалната икономическа криза, икономиката също ще бъде важен фактор в плановете на страните за 2013 г.

Икономистите предвиждат, че Босна и Херцеговина (БиХ) ще постигнат най-бавния икономически напредък от всички страни в региона през 2013 г.

photo

Икономиката ще изграе важна роля в плановете на много страни в региона през 2013 г. [AФП]

"Босна не може да оцелее без съживяването на икономиката, но нови работни места се осигуряват само в държавната администрация. От друга страна честите политически кризи са причината за оттеглянето на много инвеститори", каза Златко Хуртич, икономически анализатор за SETimes.

На фона на предстоящото преброяване на населението през 2013 г. БиХ може да очаква нестабилна икономика, незначителен износ, липса на чуждестранни инвестиции и несъмнено големи заеми от международните финансови институции.

В Гърция рецесията ще продължи за шеста поредна година през 2013 г., докато коалиционното правителство се опитва да се задържи, да наложи още една вълна от строги икономически мерки и да се надява, че допълнителна международна помощ ще отблъсне призрака на икономическия колапс.

Министърът на финанасите Янис Стурнарас предупреди за перспективата на банкрут, която все още не е отстранена, ако финансовите реформи се спъват от повече протести, стачки и безредици.

"Можем да го постигнем следващата година, ако можем да се придържаме към програмата, договорена с ЕС и МВФ", каза Стурнарас в интервю за Файненшъл Таймс, имайки предвид Тройката, която също включва Европейската централна банка, и която предлага първа серия от 52,5 милиарда евро спасителни заеми като част от втори спасителен заем от 130 милиарда евро.

Алекс Сакелариу, изследовател в Университета Пантеон в Атина, каза за SETimes, че 2013 г. "определено ще бъде година от решаващо значение за Гърция. След три години на безпрецедентна икономическа криза, има признаци, че положението ще се стабилизира до края на 2013 г."

Политиката ще доминира и в заглавията на медиите в региона.

Общите и президентски избори в Косово идват след период на вътрешни избори в партиите за ръководните им органи. "Важни събития ще се случат вътре в партиите, между партиите, по отношение на икономическите и социални проблеми", каза Бекай.

"Най-важният проблем в това отношение е свързан с изборните реформи", каза Бекай и добави, че този проблем заедно със все по-задълбочаващите се социални проблеми ще повлияе върху стабилността на институциите и консолидирането на властта.

В Македония местните избори се очаква да се проведат през м. март 2013 г. Последното проучване на общественото мнение на Републиканския институт "ИРИ" посочва ,че управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ има стабилна подкрепа от 27 процента.

Никола Груевски от управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ остава най-популярният политик с 20 процента подкрепа срещу лидера на главната опозиционна партия СДСМ Бранко Цървенковски с подкрепа от около 5 процента.

Политическото напрежение се очаква да продължи да расте в България през месеците преди следващите парламентарни избори през лятото на 2013 г., когато гласоподавателите в тази балкански държава ще изберат новите членове на 240-местния законодателен орган на страната.

photo

Черна гора и Македония са две от страните, в които ще се проведат избори през 2013 г. [AФП]

Тъй като не се очаква нито една от партиите да спечели категорично мнозинство, за да управлява сама, изборите вероятно ще бъдат последвани от седмици на коалиционни преговори.

Tова означава забавяне на процеса на реформи, каза Явор Алексиев, икономист в Института по пазарна икономика в София. "Спрените реформи обикновено имат дългосрочен [а не краткосрочен] негативен ефект, който ще се почувства по време на [мандата] на следващото правителство", каза той за SETimes.

В Румъния всички погледи също ще бъдат насочени към взаимоотношенията между президента Траян Бъсеску и премиера Виктор Понта, чиято коалиция спечели с лекота изборите в началото на декември. Двамата големи съперници ще трябва да работят заедно до края на 2014 г., когато изтича вторият мандат на Бъсеску.

Парламентарните избори на 23 юни, 2013 г. в Албания се очаква да облекчат положението в страната, след няколкогодишни ожесточени борби в страната между управляващите демократи и опозицията на социалистите. Управляващите демократи навлизат в осмата си година на управление и се надяват страната да получи статут на кандидатка за членство в ЕС през 2013 г.

Проблемите на няколко страни също могат да се изострят през 2013 г.

Спорен референдум ще бъде на главно място в дневния ред в България през 2013 г. Първият национален плебисцит в балканската страна от 1989 г. насам бе наложен от решението на София да се откаже от проекта за строежа на ядрена електроцентрала в Белене на река Дунав. Референдумът ще се проведе на 27 януари.

Въпросът, на който българските избиратели ще трябва да отговорят, ще бъде: "Да развиваме ли ядрена енергетика в Република България чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала?" Повече от 62 процента подкрепят строежа на електроцентралата, а 37 процента са против според проучване, проведено от Националния център за проучване на общественото мнение през м. ноември.

Румъния ще посрещне 2013 г. с надеждата за нов график за влизане в Шенгенската зона след политическите размирици миналото лято, които попречиха страната да бъде включена в зоната без граници.

Нов график се очаква тази пролет след новия доклад на Европейската комисия за състоянието на правосъдната реформа, който ще бъде публикуван през януари, но ЕС предупреди, че всякакви други атаки върху основните демократични институции рискуват да предизвикат подобна реакция от страна на държавите членки на ЕС.

Статии по същата тема

Loading

Македония очаква нови предложения за решаване на спора с името през 2013 г., когато посредникът на ООН Матю Нимец ще посети Скопие и Атина.

"Надяваме се, че ще има нови инициативи и нови идеи, които трябва да обсъдим. След посещението на Генералния секретар на ООН Бан Ки Мун в Македония, положението се промени", каза македонският президент Георге Иванов за SETimes.

През януари се очаква да се осъществи инициативата на премиера на Албания Бериша да даде гражданство и паспорти на всички албанци, живеещи в чужбина. Инициативата ще позволи на косовските албанци да станат граждани на Албания, което се очаква да предизвика реакциите на съседните страни.

Кореспондентите на SETimes Дражен Ремикович в Загреб, Линда Карадаку в Прищина, Бедрана Калетович в Сараево, Катица Джурович в Белград, Светла Димитрова в София, Клаудия Лутовска в Скопие, Ерл Мурати в Тирана и Анди Дабилис в Атина допринесоха за този материал.

Това съдържание е изготвено специално за SETimes.com.
Loading
Гласувай
 
 

Вашите коментари за материалите на SETimes са добре дошли.

Надяваме се, че ще използвате този форум, за да се свържете с други читатели в Югоизточна Европа. За да поддържаме интереса към тази инициатива, Ви молим да спазвате правилата, очертани в политиката на SETimes. Като изпращате коментарите си вие приемате правилата. Макар че SETimes.com окуражава дискусиите по всички теми, включително и чувствителните, публикуваните коментари изразяват единствено мнението на онези, които са ги изпратили. SETimes.com не е длъжен да одобрява или да се съгласява с идеите, мненията и становищата, изразени в тези коментари. SETimes.com приветства конструктивната дискусия, но не одобрява използването на материали "copy-paste", непридружени линкове и лозунги от един ред." Това е модериран форум. Коментари, които се смятат за обидни или съдържащи нецензурни думи, може да не бъдат публикувани.

Коментарна политика на SETimes

Репортаж

Новият данъчен закон в Хърватия се оказва ефективен  Новият данъчен закон в Хърватия се оказва ефективен  

Новите строги мерки на хърватската данъчна администрация дават резултати.

Най-четени

Loading
Loading
Loading

Социологически анкети

Гражданите на Балканите трябва да си останат у дома и да не участват в боевете в Сирия

Съгласен съм
Не съм съгласен
Не знам