Расте заплахата от радикален ислям на Балканите

10/12/2012

Секторите за сигурност на Балканите трябва да бъдат по-подготвени, за да се справят с терористичната заплаха, смятат анализатори.

От Мики Трайковски и Дражен Ремикович за Southeast European Times в Скопие и Сараево - 10/12/12

photo

Шукри Алия се опита да наложи контрол върху мюсюлманската религиозна общност в Македония. [AФП]

Радикалният ислям става все по-очевиден в региона и експертите по сигурността твърдят, че движения като "Уахабизъм" представляват нарастваща заплаха за сигурността на Балканите.

Радикалният ислям се появи на Балканите в началото на 1990-те години, когато конфликтите заляха бивша Югославия. Бойци муждахадини и религиозни лидери от Близкия изток пристигнаха в Босна и Херцеговина (БиХ), за да се бият на страната на мюсюлманите и много от тях останаха, тъй като можеха да получат гражданство.

"Радикалният ислям е сериозна заплаха за региона ... за Западна Македония, Косово, Албания, Санджак и Босна. Броят на тези хора е много по-голям, отколкото смята обществото", каза Владимир Пивоваров, бивш ръководител на военната сигурност и на разузнавателната служба в Македония за SETimes.

Шукри Алия, смятан за един от идеолозите на радикалното мюсюлманско движение в региона бе арестуван миналия месец с международна заповед за арест. Той бе екстрадиран в Македония от Косово в сряда (5 декември), където ще бъде обвинен за серия от престъпни деяния.

Алия бе осъден за нападение над имами от ислямската общност в Македония преди няколко години, когато неговата група се опитала да наложи контрол върху мюсюлманската религиозна общност в страната.

Полицията разследва връзката му с масово убийство близо до Скопие тази година, когато бяха убити петима рибари.

"Според нашето оперативно разследване, Алия е един от най-големите поддръжници на радикалния ислям и ние не можем да изключим възможността той да е инициаторът на тези убийства", каза за SETimes Иво Котевски, заместник-министър на вътрешните работи на Македония, отговарящ за връзките с обществеността.

Пивоваров каза, че радикалният ислям присъства в страните със слабо икономическо развитие и следователно ги прави неспособни да реагират на заплахи.

Като трамплин към тероризма радикалният ислям трябва да бъде възприеман сериозно от службите за сигурност на Балканите, добави той. "Макар че правителствата на Балканите съобщават, че са подготвени да се справят с подобно явление, ние на място се убеждаваме, че това не е така".

Ключът е превантивната дейност, смята Фросина Ременски, преподавател по изследвания на сигурността в във Факултета по сигурност в Скопие.

"Хармонизирането на законодателствата на всички страни в региона и съвместните превантивни и антитерористични дейности паралелно със съществуващите антикризисни икономически политики ще намалят значително възможността отделни лица да се присъединят към каузата на радикалните ислямисти", каза Ременски за SETimes.

photo

Архивна снимка, направена на 28 октомври, 2011 г., показва 23-годишния Мевлид Ясаревич с автомат АК- 47 в ръка, след като откри огън срещу посолството на САЩ в Сараево. [AФП]

Преди една година Сараево бе ужасено от терористичното нападение на члена на "Уахаби" Мевлид Ясаревич от Сърбия срещу посолството на САЩ. На 28 октомври 2011 г. Ясаревич стреля с автоматично оръжие срещу сградата в продължение на повече от час, като я улучи повече от 100 пъти, преди да бъде ранен от полицай-снайперист и арестуван.

През 2010 г. терористи нападнаха полицейско управение в Бугойно, Централна БиХ, убиха един полицай и раниха петима други. Двата съдебни процеса все още продължават.

Според експерти радикалните ислямисти в БиХ имат силни връзки с групи в Санждак, Сърбия, както и в Македония, Косово и Черна гора.

В края на 2009 г. медиите разкриха конфиденциален документ за вътрешно ползване на Службата на Върховния представител (СВП) в БиХ, според който високопоставени босненски политически и религиозни представители финансират тероризма и радикалния ислям в страната.

Сред споменатите в документа са бившият ръководител на ислямската общност в БиХ Мустафа Черич, лидерът на социалдемократите Златко Лагумджия и лидерът на "Съюза за по-добро бъдеще" и медиен магнат Фахрудин Радончич.

Официалните представители отхвърлят обвиненията и от СВП заявиха, че документът е за вътрешно ползване.

Лидерите на радикалните ислямисти все по-явно присъстват в обществото чрез видеовръзки, комуникации, съобщения за пресата и поддържането на публични форуми.

Неформалният лидер на уахабитите в БиХ, Нусрет Имамович неотдавна заяви, че БиХ трябва да се управлява от закона на шариата.

"Ислямът има неразрушима връзка с политиката. За нас най-важното в исляма е джихад. Аллах обича онези, които се борят по този начин", каза Имамович на форума "Екстремизъм, мащаб на тероризма и посоки", проведен в Сараево на 23 октомври.

Статии по същата тема

Loading

Джеват Галияшевич, член на експертния екип на Югоизточна Европа за борба срещу тероризма и организираната престъпност, местна неправителствена организация, каза, че явления като форума на Имамович представляват директна атака срещу конституцията на БиХ.

"За пръв път подобни идеи бяха представени публично в сърцето на Сараево.

Никой от политиците не реагира след форума на Имамович. Най-лошото беше, че други мюсюлмани страдат от това", каза Галияшевич за SETimes.

Кореспондентите на SETimes Биляна Лаймановска и Ивана Йованович допринесоха за написването на този материал от Скопие и Белград.

Това съдържание е изготвено специално за SETimes.com.
Loading
Гласувай
 
 

Вашите коментари за материалите на SETimes са добре дошли.

Надяваме се, че ще използвате този форум, за да се свържете с други читатели в Югоизточна Европа. За да поддържаме интереса към тази инициатива, Ви молим да спазвате правилата, очертани в политиката на SETimes. Като изпращате коментарите си вие приемате правилата. Макар че SETimes.com окуражава дискусиите по всички теми, включително и чувствителните, публикуваните коментари изразяват единствено мнението на онези, които са ги изпратили. SETimes.com не е длъжен да одобрява или да се съгласява с идеите, мненията и становищата, изразени в тези коментари. SETimes.com приветства конструктивната дискусия, но не одобрява използването на материали "copy-paste", непридружени линкове и лозунги от един ред." Това е модериран форум. Коментари, които се смятат за обидни или съдържащи нецензурни думи, може да не бъдат публикувани.

Коментарна политика на SETimes

Репортаж

Новият данъчен закон в Хърватия се оказва ефективен  Новият данъчен закон в Хърватия се оказва ефективен  

Новите строги мерки на хърватската данъчна администрация дават резултати.

Най-четени

Loading
Loading
Loading

Социологически анкети

Гражданите на Балканите трябва да си останат у дома и да не участват в боевете в Сирия

Съгласен съм
Не съм съгласен
Не знам