Временни съюзи заплашват да провалят демокрацията

14/08/2012

Политическият пейзаж в много страни в Югоизточна Европа е слаб, а гласоподавателите престават да бъдат главната грижа на партиите.

От Александър Павлевски за Southeast European Times в Скопие - 14/08/12

photo

Поддръжници на най-голямата опозиционна партия в Македония Социалдемократическия съюз на Македония скандират лозунги по време на митинг в Скопие. Партията неотдавна се съюзи с най-големия си противник Демократическата партия на албанците, за да сформират коалиция. [Ройтерс]

Политици и партии в региона често изоставят идеалите си и се променят заедно с политическия вятър и се вкопчват или се задържат на власт, смятат анализатори. Резултатът е объркване и затруднение за гласоподавателие, които не могат повече да разчитат на партиите да представляват убежденията им.

"Политическите партии отдавна са изоставили традиционните си идеологически и политически крепости и стават т.нар. "всеобхватни" партии, предлагайки на всеки гражданин всичко само за да дойдат на власт", каза за SETimes Биляна Ванковска, преподавател по право в Юридическия факултет "Юстиниан Първи".

Крайният резултат заплашва да разочарова гласоподователите в неукрепналите демокрации в региона.

"Всички те ни разочароваха и никой не работи за хората, а само за себе си, каза Станка Билич, 72-годишна от Белград за SETimes.

В Македония двата най-яростни политически опонента са съюзиха, за да свалят правителството чрез коалиция, която няма никаква политическа идеология или определена политическа и икономическа програма. Коалицията между Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) и Демократическата партия на албанците (ДПА) ще сформират онова, което те наричат "първа многоетническа коалиция" преди местните избори през март 2013 г.

"Гражданите и самите членове на партиите са объркани по отношение на това каква идеология ще защитават и какво ще предложат, тъй като нямат никаква изборна програма - освен желанието да дойдат на власт след шест последоватени провала", каза за SETimes Виктор Трифоновски, собственик на компанинята "Интер Карго".

Ванковска каза, че при липсата на идеологически принципи, партиите се обединяват рисковано, без да имат нищо общо и без обща визия за ръководство.

"Гражданите ... възприемат опозицията като пасивна и без идеи как да бъде решена икономическата криза. Проблемите са в системата и повечето политици, които са се опитали да ги решет, са доказали, че са некомпетентни и корумпирани", каза Ванковска.

photo

Коалицията СДП/ПДД в Босна и Херцеговина се разпадна. [Ройтерс]

"Мнозинството [избиратели] в Македония дават доверието си на правителството, на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ и нейния коалиционен партньор за шести пореден път, тъй като то предложи ясна програма. За пръв път в многопартийната демокрация в Македония то се отчита пред обществото за постигнатите резултати", каза Светко Дочински, жител на Прилеп за SETimes.

Вместо да се работи за по-добра политическа визия за подобряване на практическите публични политики, съществуват взаимни дисквалификации и безчестие между ляво и дясно, което отчуждава гражданите от политиците, смятат анализатори от региона.

"Много хора смятат, че решението е в демократизирането на политическите партии или в изместването на корумпирания елит, или в появата на нови партии. Подобни стъпки могат да подобрят положението, но само в краткосрочен план", каза Ванковска.

"Гласоподавателите дадоха доверието си на правителството не само защото управляващите партии предлагат програма и работят прозрачно, за да я осъществят, но също и защото опозицията не предлага алтернативни идеи или кадри", каза Бранислав Тодоровски, жител на Скопие за SETimes.

В Сърбия опозиционната Социалдемократическа партия, която бе част от листата на Демократическата партия, изостави своя коалиционен партньор и се присъедини към управляващата коалиция в средата на м. юли.

"Това бе едно от най-трудните решения, които взех заедно с моите колеги в партията. Съзнавам, че то е морално укоримо и поради това ми горчи в устата, но ние избираме между оцеляване и изчезване на СДПС", каза партийният лидер Расим Ляич на 19 юли.

Джордже Вукович от НПО "Център за свободни избори и демокрация" каза , че главният проблем не е Законът за избиране на депутати в парламента, а изборът на кадри в самите партии.

"Сега партиите критикувт депутатите, които ги изоставят и преминават към друга парламентарна група. Това повдига въпроса как те са препоръчвали същите тези депутати на гласоподавателите, когато са ги включвали в своите избирателни листи", каза Вукович за SETimes.

Коалиционните партии на Босна и Херцеговина (БиХ) следват принципа "всеки с всички", което показва колко трудно е да бъдеш политическо ръководство, а още повече качествена алтернатива на управляващите.

photo

Социалистическата партия на Албания, ръководена от Еди Рама, предизвика двугодишен политически застой. [Ройтерс]

Понастоящем е трудно да се каже кой е на власт и кой е в опозиция в БиХ. На общите избори през октомври 2010 г. бе сформирано правителство от партиите, спечелили изборите, Социалдемократическата партия (СДП) и Партията на демократичното действие (ПДД), които направиха коалиция.

Но коалицията се разпадна през м. юни поради разногласия по отношение на политическия курс на БиХ, което остави ПДД в опозиция.

ПДД преди обвиняваше СДП, че дава по-голяма власт на кантоните и следователно подкопава политическата стабилност на БиХ.

"Партиите изгубиха идеологическия си смисъл, тъй като личните интереси станаха техен приоритет. Така гласоподавателите престанаха да бъдат среда за подобряване на тяхното бъдеще. Това е истинската причина, поради която ПДД напусна водещата политическа позиция в БиХ и вероятгно ще остане само в нашите спомени. Гласоподаветелите просто не се разпознават в една и съща идеология от войната до днес", каза Мирза Бекирович, преподавател в Университета на Тузла за SETimes.

Според експерти липсата на политически елити е главната причина за проблема.

Статии по същата тема

Loading

"Създаването им обикновено отнема много време, а в по-слабо развитите страни този период е още по-дълъг и затова сме в това положение на неконсолидирана опозиция, макар че можем да кажем същото и за управляващите партии", каза Кани Мехмеди, издател на Инфопрес и политически коментатор в Прищина за SETimes.

Той обясни, че онова с което е известна опозицията в Албания е оспорване на изборните резултати до степен, в която политическата система не функционира.

"Ако албанците празнуват 100-тната годишнина на албанската държава, ние в същото време отбелязваме 100 години от злоупотреба с албанските гласове. Без да решим проблема с пълно признаване на изборите, ние нямаме определена позиция, опозиция или държава", каза Мехмеди.

Кореспондентите на SETimes Игор Йованович и Бояна Милованович допринесоха за написването на този материал.

Това съдържание е изготвено специално за SETimes.com.
Loading
Гласувай
 
 

Вашите коментари за материалите на SETimes са добре дошли.

Надяваме се, че ще използвате този форум, за да се свържете с други читатели в Югоизточна Европа. За да поддържаме интереса към тази инициатива, Ви молим да спазвате правилата, очертани в политиката на SETimes. Като изпращате коментарите си вие приемате правилата. Макар че SETimes.com окуражава дискусиите по всички теми, включително и чувствителните, публикуваните коментари изразяват единствено мнението на онези, които са ги изпратили. SETimes.com не е длъжен да одобрява или да се съгласява с идеите, мненията и становищата, изразени в тези коментари. SETimes.com приветства конструктивната дискусия, но не одобрява използването на материали "copy-paste", непридружени линкове и лозунги от един ред." Това е модериран форум. Коментари, които се смятат за обидни или съдържащи нецензурни думи, може да не бъдат публикувани.

Коментарна политика на SETimes

Репортаж

Новият данъчен закон в Хърватия се оказва ефективен  Новият данъчен закон в Хърватия се оказва ефективен  

Новите строги мерки на хърватската данъчна администрация дават резултати.

Най-четени

Loading
Loading
Loading

Социологически анкети

Гражданите на Балканите трябва да си останат у дома и да не участват в боевете в Сирия

Съгласен съм
Не съм съгласен
Не знам